Στην Ευρώπη οι θερμοκρασίες είναι κατά μέσον όρο πέντε βαθμούς χαμηλότερες από τα συνήθη επίπεδα. Το Πεκίνο έζησε χθες το πιο κρύο πρωινό των τελευταίων 40 χρόνων. Το κύμα ψύχους «χτύπησε» ακόμη και την ηλιόλουστη Φλόριντα στις ΗΠΑ. Για τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής ήταν η ευκαιρία για να πανηγυρίσουν. Αλλά οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι λάθος να συγχέουμε τον καιρό με το κλίμα.

Το κύμα ψύχους και το χιόνι που έχει παραλύσει τη Βρετανία θεωρείται το βαρύτερο από το 1981. Τα περισσότερα σχολεία έκλεισαν, για πολλούς εργαζομένους στάθηκε αδύνατο να πάνε στις δουλειές τους, κάποιες περιοχές βυθίστηκαν στο σκοτάδι. Ήταν η αφορμή που περίμενε η βουλευτής των Τόρις Αν Γουίντερτον για να υπαινιχθεί προχθές στο βρετανικό Κοινοβούλιο ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι μύθος. «Το χιόνι δείχνει σαφώς μια τάση ψύχους», δήλωσε η Βρετανίδα πολιτικός, προκαλώντας τα γέλια πολλών συναδέλφων της. Οι ειδικοί θα δικαίωναν την αντίδραση των υπόλοιπων βουλευτών. «Μπορεί κάποιος να κοιτάζει το χιόνι έξω από το παράθυρό του και να δυσκολεύεται να αντιληφθεί το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι λάθος να επικεντρωνόμαστε στα μεμονωμένα γεγονότα- είτε είναι κύματα ψύχους είτε καύσωνα-, τα οποία είναι προϊόν φυσικών μεταβολών», τονίζει στην εφημερίδα «Daily Τelegraph» ο Στίβεν Ντόρλινγκ, καθηγητής στη Σχολή Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Εast Αnglia.

Η υπερθέρμανση
Ο Βρετανός καθηγητής και πολλοί συνάδελφοί του επισημαίνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε ασυνήθιστα είτε κρύους είτε ζεστούς χειμώνες και πως αυτό το φαινόμενο θα οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη την οποία προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα. Πράγματι, την τελευταία δεκαετία καταγράφηκε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας- στη Βρετανία κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου. Ο Αμερικανός επιστήμονας Ντικ Αρντ σημειώνει ότι το 2009 έχει μπει στη λίστα με τις δέκα πιο ζεστές χρονιές που έχει ζήσει ο πλανήτης από το 1980. Οι ειδικοί υπενθυμίζουν επίσης ότι παρά το γεγονός ότι μεγαλύτερο μέρος του Βόρειου Ημισφαιρίου πλήττεται από το κύμα ψύχους, στην Αλάσκα, τον Καναδά και τη Μεσόγειο καταγράφονται αυτή την εποχή υψηλότερες θερμοκρασίες από τα συνήθη επίπεδα. Η διαφορά αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς.
Τραμπάλα Βορρά – Νότου στον καιρό της Γηραιάς Ηπείρου

Η ΜΕΓΑΛΗ αντίθεση που παρουσιάζει ο καιρός στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη από τη μία πλευρά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο από την άλλη παρομοιάζεται συχνά από τους επιστήμονες με τραμπάλα. Πρόκειται στην ουσία για ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που έχει δύο πόλους, τον έναν στη Βόρεια Ευρώπη και τον άλλον στη Νοτιοανατολική, επηρεάζοντας με διαφορετικό τρόπο τον καιρό που επικρατεί στις δύο περιοχές. Όταν υπάρχει βαρυχειμωνιά στη Βόρεια Ευρώπη, συνήθως στη Νότια επικρατεί ζεστός καιρός και υψηλές θερμοκρασίες. Έλληνες επιστήμονες που έχουν μελετήσει κλιματικά δεδομένα των τελευταίων 50 χρόνων έχουν παρατηρήσει ότι αυτή η ατμοσφαιρική διαταραχή εκδηλώνεται συχνά σαν μια διαγώνια τραμπάλα πάνω από την Ευρώπη και επιφέρει στη χώρα μας εντελώς αντίθετο καιρό απ΄ ό,τι στις χώρες του Βορρά. Όσο κορυφώνεται ο σχηματισμός της, στέλνει στη χώρα μας θερμότερες αέριες μάζες από την Αφρική που δεν αφήνουν τη μέγιστη θερμοκρασία την ημέρα να πέσει κάτω από τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές. Γεγονός πάντως είναι ότι κανείς ειδικός δεν μπορεί να προβλέψει πότε και με τι σφοδρότητα θα έρθει ο χειμώνας στην Ελλάδα καθώς ακριβής πρόβλεψη με χρονικό ορίζοντα πάνω από πέντε μέρες δεν θεωρείται επιστημονικά ακριβής.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4554299&ct=2



Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάρτιος 2026
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.