Δεκ 09
11
Δημιουργήθηκε πανάλαφρη εύκαμπτη μπαταρία από χαρτί!
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 11 Δεκεμβρίου, 2009 | Γράψτε σχόλιο
Τελειωμό δεν έχουν οι αναζητήσεις των ερευνητών για τη δημιουργία καινοτομικών μπαταριών από τα πιο απρόσμενα υλικά. Η πιο πρόσφατη είδηση έρχεται από μια ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, οι οποίοι πιστεύουν ότι το κοινό χαρτί μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί ως μπαταρία κατηγορίας «φτερού» (από άποψη βάρους!).
Ήδη οι ερευνητές έχουν με επιτυχία μετατρέψει σε «χάρτινη μπαταρία» ένα κοινό φύλλο χαρτιού επικαλυμμένο με μελάνι φτιαγμένο από νανοϋλικά άνθρακα και αργύρου, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία. Η καινοτομική μπαταρία υπόσχεται νέους τύπους φθηνών, εύκαμπτων, πολύ ελαφριών, αλλά και υψηλής απόδοσης μπαταριών στο μέλλον.
Η ίδια ιδιότητα που επιτρέπει στο μελάνι να προσκολλάται στο χαρτί, επιτρέπει σε αυτό να προσκολλάται και σε ένα πολύ λεπτό φιλμ από νανοσωλήνες άνθρακα και νανοσύρματα αργύρου. Έτσι, το ίδιο το χαρτί (φιλμ) λειτουργεί ως συλλέκτης και αποθήκη του ηλεκτρικού ρεύματος και ως ηλεκτρόδια.
Μια προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι νανοσύρματα πυριτίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή μπαταριών δέκα φορές πιο ισχυρών από τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων που είναι πανταχού παρούσες σήμερα. Μια «χάρτινη μπαταρία» εκτιμάται ότι θα μπορεί να διαρκέσει για 40.000 κύκλους επαναφόρτισης, σαφώς περισσότερο από τις μπαταρίες λιθίου-ιόντων. Τα χρησιμοποιούμενα νανοϋλικά είναι άκρως αποδοτικοί αγωγοί ηλεκτρισμού, καθώς μπορούν να μεταφέρουν τον ηλεκτρισμό πολύ πιο αποδοτικά από τα συμβατικά υλικά.
Η «χάρτινη μπαταρία» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, καθώς και σε κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. φορητοί υπολογιστές), που έτσι θα γίνουν πιο ελαφριές και λεπτές. Κάποια μέρα, η νέα τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα γενιά «χάρτινων ηλεκτρονικών», σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η νέα τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί εμπορικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η πολλά υποσχόμενη ανακάλυψη, με επικεφαλής τον καθηγητή της επιστήμης των υλικών Yi Cui, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Η ίδια ερευνητική ομάδα πρόσφατα είχε χρησιμοποιήσει πλαστικά για τη δημιουργία μπαταρίας με νανοϋλικά, αλλά τελικά στράφηκε στο χαρτί που θεωρεί περισσότερο κατάλληλο. Μια «χάρτινη μπαταρία» μπορεί να διπλωθεί, να τσαλακωθεί, ακόμα και να βουτηχτεί μέσα σε οξύ ή άλλο υγρό και η απόδοσή της να μην επηρεαστεί αρνητικά.
http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=110017
Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.