Ένας τεράστιος προϊστορικός ποταμός, ο οποίος έσκαψε μια κοίτη ανάμεσα στους κρητιδικούς λευκούς λόφους που κάποτε ένωναν τη νότια Αγγλία με τη βόρεια Γαλλία, άρχισε να δημιουργεί πριν περίπου 450.000 το κανάλι της Μάγχης και τελικά μετέτρεψε τη Βρετανία στο νησί που βλέπουμε σήμερα, σύμφωνα με νέα επιστημονικά στοιχεία.

 

Ο ποταμός κυλούσε με τέτοια διαβρωτική δύναμη που έσκαψε ένα τόσο βαθύ και πλατύ κανάλι, το οποίο απομόνωσε γεωγραφικά τη Βρετανία από την υπόλοιπη Ευρώπη οριστικά πλέον, κατά το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων πριν περίπου 9.000 χρόνια. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα ιζήματα που μετέφερε ο ποταμός στον Βισκαϊκό κόλπο στον Ατλαντικό, όπου νέες ανασκαφές στο βυθό αποκάλυψαν τη διαδοχή των δραματικών γεγονότων που προκάλεσαν τη γεωγραφική (και εν μέρει ψυχολογική) απομόνωση της Βρετανίας.

Η νέα έρευνα, που έγινε από τον καθηγητή Φιλ Γκίμπαρντ του Τμήματος Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Quaternary Science Reviews”, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, ολοκληρώνει το γεωλογικό «παζλ». Αποκαλύπτει ότι όλα ξεκίνησαν όταν μια τεράστια παγετωνική λίμνη εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η Βόρεια θάλασσα, έσπασε ένα φυσικό φράγμα που τη συγκρατούσε επί χιλιάδες χρόνια.

Ο τεράστιος όγκος νερού που απελευθερώθηκε από την πρώην λίμνη, έρρευσε προς το Νότο, στο Βισκαϊκό κόλπο και, καθ’ οδόν, σχημάτισε ένα ποτάμι-κανάλι που χώρισε τη Βρετανία από τη Γαλλία και το οποίο μετατράπηκε σε μόνιμο φυσικό σύνορο, όταν το επίπεδο της θάλασσας ανέβηκε ανάμεσα στις εποχές των παγετώνων.

Πριν περίπου 500.000 χρόνια μια χερσαία «γέφυρα» από χαμηλούς λόφους συνέδεε τη νοτιο-ανατολική Αγγλία και τη βόρεια Γαλλία. Οι μεγάλοι ποταμοί της βόρειας Ευρώπης, όπως ο Ρήνος, χύνονταν σε μια παγετωνική λίμνη γλυκού νερού στο νότιο τμήμα της Βόρειας θάλασσας, που δεν πάγωνε. Η συνεχής ροή των ποταμών σε αυτή τη λίμνη τελικά οδήγησε στην υπερχείλιση και στη διάρρηξή της, με συνέπεια τα νερά της να ξεχυθούν προς τη σημερινή θάλασσα της Μάγχης. Οι πλημμύρες αυτές συνέβησαν σε αλλεπάλληλα επεισόδια, με το πρώτο περίπου πριν 450.000 χρόνια.

Όπως αποκαλύφθηκε, σταδιακά όλο και περισσότερες φερτές ύλες εναποτίθεντο στο σημερινό Βισκαϊκό κόλπο, καθώς τα νερά βάθαιναν και πλάταιναν συνεχώς το κανάλι ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρώπη. Στη διάρκεια των θερμότερων μεσο-παγετωνικών περιόδων,  οι πάγοι έλιωναν και τα νερά της θάλασσας ανέβαιναν σταδιακά, ώσπου το κανάλι αυτό να πλημμυρίσει μόνιμα και όχι πια μόνο από τα νερά της περιστασιακής υπερχείλισης της λίμνης.

Υπήρξαν πέντε εποχές παγετώνων στην Ευρώπη κατά τα τελευταία 500.000 χρόνια και κάθε φορά, στο ενδιάμεσο αυτών των περιόδων, η στάθμη της θάλασσας της Μάγχης ανέβαινε όλο και περισσότερο. Για τελευταία φορά, που η Βρετανία ήταν συνδεμένη με ξηρά με την Ευρώπη και άνθρωποι και ζώα μπορούσαν να πάνε από το ένα μέρος στο άλλο με τα πόδια, εκτιμάται ότι ήταν πριν περίπου 9.000 χρόνια, όταν τελείωσε η τελευταία περίοδος παγετώνων και πλέον τα νερά ανέβηκαν κι άλλο μετά το λιώσιμο των πάγων.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=107186



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Δεκέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.