Νοέ 09
29
Παχυσαρκία λόγω… μικροβίων
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 29 Νοεμβρίου, 2009 | Γράψτε σχόλιο
Ιοί, βακτηρίδια και παράσιτα μπορεί να ευθύνονται για παθήσεις με τις οποίες ουδέποτε τους είχαμε συνδέσει. Η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι όγκοι, ακόμη και η σχιζοφρένεια μπορεί να οφείλονται σ΄ αυτούς τους μικροσκοπικούς οργανισμούς.
Έρευνες ανακαλύπτουν ιούς ικανούς να «αποκοιμίζουν» τον μεταβολισμό του οργανισμού, αυξάνοντας έτσι τα κιλά του. Ή άλλους ικανούς να αλλάζουν στο πάγκρεας τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη, κάνοντάς τα να μοιάζουν ξένα προς τον οργανισμό με αποτέλεσμα να τους επιτίθεται το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλώντας τον νεανικό διαβήτη. Ή ακόμη παράσιτα ικανά να επηρεάζουν την παραγωγή ντοπαμίνης στα εγκεφαλικά κύτταρα προκαλώντας ψυχική διαταραχή. Προς το παρόν αυτές οι πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες δεν έχουν καταδείξει σχέση αιτίου- αποτελέσματος ανάμεσα στα μικρόβια και τις προαναφερόμενες ασθένειες. Όμως η ιταλική «Κοριέρε ντέλα Σέρα» μάς υπενθυμίζει την ιστορία του έλκους. Έως τη δεκαετία του 1980, πριν ανακαλυ- φθεί πως οφείλεται σ΄ ένα μικρόβιο, το ελικοβακτηρί- διο του πυλωρού, λέγαμε πως φταίει η οξύτητα του στομάχου ή πως είναι κάτι ψυχοσωματικό.
Μετά διαπιστώσαμε πως μια θεραπεία με αντιβιοτικά κατά του «μικροσκοπικού ενόχου» είναι αποτελεσματική στο 80% των κρουσμάτων…
ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ
Από τον λαιμό στα νεύρα
Η νέα ασθένεια αποκαλείται με το αγγλικό αρκτικόλεξο ΡΑΝDΑS. Πρόκειται για τις νευροψυχιατρικές παιδικές διαταραχές που συνδέονται με τη μόλυνση από στρεπτόκοκκο. Τι σχέση έχει όμως ο στρεπτόκοκκος με την παιδική ψυχή; Στη δεκαετία του 1990 η Αμερικανίδα νευρολόγος Σούζαν Σβέντο παρατήρησε πως παιδιά στα οποία είχε διαγνωσθεί ψυχαναγκαστική διαταραχή, είχαν λίγο πριν προσβληθεί από φαρυγγίτιδα από στρεπτόκοκκο. Η υπόθεση είναι πως το βακτηρίδιο προκαλεί μια αυτοάνοση αντίδραση που στρέφεται εναντίον ορισμένων πρωτεϊνών του νευρικού συστήματος, προκαλώντας τους αλλαγές. Η θεραπεία που προτείνει η Σβέντο είναι να «καθαριστεί» το αίμα των παιδιών από τους ανεπιθύμητους αυτούς επισκέπτες, όμως οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα.
ΜΑΣΤΟΣ
Ο κίνδυνος από τα ποντίκια
Είναι ένας ρετροϊός όπως ο ΗΙV που προκαλεί το ΑΙDS και επεμβαίνει στο DΝΑ του φορέα του αλλάζοντάς το. Με τον μηχανισμό αυτό αλλάζει αρκετά γονίδια που ελέγχουν τον αναδιπλασιασμό του κυττάρου, διευκολύνοντας τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του. Μιλάμε για τον μαστικό ιό όγκων ποντικιών (ΜΜΤV) που εντοπίστηκε στη δεκαετία του 1930, αλλά αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής παρατήρησης από το 1995, όταν μια ογκολόγος της Σχολής Ιατρικής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη ανακάλυψε την παρουσία του σε δείγματα ιστού που προέρχονταν από όγκους ανθρώπινου μαστού. Ο Βιεννέζος ιολόγος Μπράιαν Σάλμονς έδειξε στη συνέχεια ότι ο εν λόγω ιός είναι ικανός να μολύνει στο εργαστήριο κύτταρα του ανθρώπινου μαστού. Θα πρέπει να ακολουθήσει ένα εμβόλιο που, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι και τόσο δύσκολο να παρασκευαστεί επειδή, αντίθετα από τον ΗΙV, ο ιός αυτός δεν μεταλλάσσεται και είναι αντιθέτως μάλλον σταθερός.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Οι 8 παχυντικοί παράγοντες
Ο ιός της παχυσαρκίας αποτελεί ανέκδοτο για πολλούς, αλλά μπίζνες για μερικούς άλλους. Η εταιρεία Οbetech στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνιας έχει τελειοποιήσει ένα κιτ με το οποίο μπορεί κάποιος να ανακαλύψει αν έχει τον ιό που σε κάνει να παχαίνεις. Η ιστορία άρχισε στη δεκαετία του 1980 από έναν Ινδό γιατρό, τον Νιχίλ Ντουραντάρ, ο οποίος παρατήρησε ότι ο αδενοϊός Αd-36, ο οποίος προκαλεί στον άνθρωπο συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, παχαίνει τα κοτόπουλα. Μετά διαπίστωσε ότι το 30% των παχύσαρκων ανθρώπων είχε αντισώματα κατά του ιού Αd-36, ενώ στους αδύνατους το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 4%. Στη συνέχεια άλλοι ερευνητές εντόπισαν συνολικά 8 ιούς που διευκολύνουν την παχυσαρκία, κυρίως επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό. Ο Ντουραντάρ πήγε στη Βιρτζίνια και την Οbetech, εντόπισε τριάντα συστατικά ικανά να σκοτώνουν τον ιό και τώρα δοκιμάζει ένα εμβόλιο. Η ιδέα είναι να παθαίνει ανοσία κανείς στα περιττά κιλά από μικρός.
ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ
Ένα παράσιτο στον εγκέφαλο
Κι αν η σχιζοφρένεια οφείλεται σ΄ ένα παράσιτο; Αυτή είναι η υπόθεση πάνω στην οποία εργάζονται, στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο Φούλερ Τόρεϊ, ψυχίατρος στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Μέριλαντ, και η Τζοάν Ουέμπστερ, επιδημιολόγος στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου. Το «ζωύφιο» είναι το τοξόπλασμα (toxoplasma gondii), υπεύθυνο για την τοξοπλάσμωση, ασθένεια που συχνά περνά απαρατήρητη (το 50% των ενηλίκων έχουν αντισώματα) και είναι επικίνδυνη μόνο στην εγκυμοσύνη (μπορεί να προκαλέσει αποβολή, τύφλωση και διανοητική καθυστέρηση του εμβρύου). Το καινούργιο είναι πως οι σχιζοφρενείς φαίνεται ότι έχουν στο αίμα αντισώματα κατά του τοξοπλάσματος τριπλάσια σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό- αντισώματα που μειώνονται όταν λειτουργούν τα φάρμακα κατά της σχιζοφρένειας. Μια εξήγηση μπορεί να δίνει μια ανακάλυψη που έγινε στο βρετανικό πανεπιστήμιο του Λιντς: το παράσιτο έχει δύο γονίδια που ρυθμίζουν την παραγωγή ντοπαμίνης, του εγκεφαλικού νευρομεταβιβαστή του οποίου η υπερβολική παρουσία έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με τη σχιζοφρένεια. Η υπόθεση είναι ότι το τοξόπλασμα, αφού εγκατασταθεί στον εγκέφαλο, αρχίζει να παράγει ντοπαμίνη καταστρέφοντας την ισορροπία.
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ
Σε αναζήτηση νέων τεστ
Δεν είναι ακόμη σαφές με ποιον τρόπο ο ιός αυτός ανοίγει την πόρτα στον καρκίνο ούτε αν η παρουσία του είναι αποφασιστικής σημασίας για την ασθένεια και χρειάζεται να γίνουν νέες δοκιμές. Η ασθένεια είναι ο όγκος του προστάτη· ο εν λόγω ιός ανακαλύφθηκε το 2006 από τον Τζόζεφ ΝτεΡίζι, βιοχημικό του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ του Σαν Φρανσίσκο, και είναι στενός συγγενής του ιού ΧΜRV που προκαλεί λευχαιμία και άλλους όγκους στα ποντίκια.
Ένα εμβόλιο ως αντίδοτο
O νεανικός διαβήτης, αυτός που αποκαλείται τύπου 1, οφείλεται σ΄ ένα αληθινό «αυτογκόλ» του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό του, ξεσπώντας πάνω στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη και καταστρέφοντάς τα. Τι προκαλεί όμως όλη αυτή τη φασαρία; Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν πως είναι μια ομάδα ιών, οι εντεροϊοί Coxsackie Β, μια πρωτεΐνη των οποίων έχει μεγάλες ομοιότητες με ένα ένζυμο που υπάρχει στα βήτα κύτταρα του παγκρέατος. Έτσι, όταν ο ιός προσβάλλει τον οργανισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει και το «φυσικό εργοστάσιο» της ινσουλίνης. Δεν είχε επιβεβαιωθεί, καθώς ήταν αδιανόητο να γίνουν επώδυνες βιοψίες σε παιδιά προσβεβλημένα από διαβήτη μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί μια επιστημονική περιέργεια. Όμως φέτος μια ομάδα ερευνητών, αναλύοντας δείγματα παγκρεατικού ιστού παιδιών που πέθαναν από διαβήτη τύπου 1 λίγα χρόνια μετά τη διάγνωση, ανακάλυψαν στο 60% των δειγμάτων πρωτεΐνες που ανήκαν στον ιό Coxsackie Β. Ήδη η φαρμακοβιομηχανία Νovartis εργάζεται για την παρασκευή ενός εμβολίου κατά του εν λόγω ιού.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4548351&ct=2
Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.