Μια κρατική νορβηγική εταιρία παρουσίασε, για πρώτη φορά παγκοσμίως, μια νέα εναλλακτική τεχνολογία παραγωγής «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, που αξιοποιεί μιαν άλλη ανανεώσιμη πηγή, πέρα από τις γνωστές (ήλιος, αέρας, κύματα κ.α.)

 

Η εταιρία Statkraft, που ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εγκαινιάζει αύριο με κάθε επισημότητα (από την πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ), στις όχθες ενός νορβηγικού φιορδ, το πρώτο στον κόσμο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού που αξιοποιεί ένα διαφορετικό φυσικό φαινόμενο, την ενέργεια που απελευθερώνεται κατά τη συνάντηση του γλυκού με το θαλασσινό νερό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Η μονάδα παραγωγής της λεγόμενης «οσμωτικής ενέργειας» είναι μικρή και πιλοτική προς το παρόν, αλλά μπορεί να αποδειχτεί ότι κρύβει μεγάλο δυναμικό για το μέλλον.

 

Το πλεονέκτημά της, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Έρικ Σκιλχάγκεν, είναι ότι, αντίθετα με την ηλιακή ή την αιολική ενέργεια, η οσμωτική ενέργεια παράγει μια σταθερή και προβλέψιμη ποσότητα ηλεκτρισμού άσχετα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

 

Η οσμωτική ενέργεια βασίζεται στην αρχή ότι η Φύση συνεχώς αναζητά την ισορροπία.

 

Όταν το θαλασσινό και το γλυκό νερό συναντώνται από τη μια και την άλλη πλευρά μιας μεμβράνης (ενός λεπτού στρώματος που διακρατά το αλάτι, αλλά αφήνει το νερό να περνά), το γλυκό νερό έλκεται προς το θαλασσινό.

 

Η ροή αυτή αυξάνει την πίεση στην πλευρά του θαλασσινού νερού και αυτή η πίεση μπορεί να αξιοποιηθεί για να κινηθεί μια τουρμπίνα (στρόβιλος) που παράγει ηλεκτρισμό.

 

Το φαινόμενο της όσμωσης είναι διαδεδομένο στην φύση, μεταξύ άλλων επιτρέποντας στα φυτά να πίνουν νερό από τα φύλλα τους, ενώ ήδη χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία για την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού. Όμως η μικρή νορβηγική μονάδα για πρώτη φορά θα εκμεταλλευτεί την όσμωση για να παράγει ηλεκτρισμό (κατ’ αρχήν μόνο όσο χρειάζεται για να τροφοδοτηθεί μια καφετιέρα!).

 

Όπως είπε ο Σκιλχάγκεν, αυτό που προέχει στην αρχή, δεν είναι να παραχθεί μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά να εξακριβωθεί ότι η νέα τεχνολογία όντως δουλεύει αποτελεσματικά.

 

Έτσι, σε πρώτη φάση η πιλοτική μονάδα, που έχει εγκατασταθεί σε ένα πρώην εργοστάσιο χλωρίνης στο Τόφτε, 60 χλμ. νότια του Όσλο, δεν θα παράγει πάνω από δύο έως τέσσερα κιλοβάτ.

 

Όμως, αν όλα πάνε καλά, στην επόμενη φάση, η εταιρία Statkraft σχεδιάζει μέχρι το 2015 να έχει δημιουργήσει μια μεγάλη μονάδα που θα παράγει περίπου 25 μεγαβάτ ηλεκτρισμού, αρκετά για 10.000 περίπου σπίτια, δηλαδή για μια μικρή πόλη.

 

Σύμφωνα με την εταιρία, η οσμωτική ενέργεια έχει ένα τεράστιο παγκόσμιο δυναμικό και μπορεί να καταστήσει εφικτό να παράγονται 1.700 τεραβατώρες (TWh) ετησίως, ποσότητα ισοδύναμη με το ήμισυ της συνολικής σημερινής παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.

 

Ένα μεγάλο τεχνικό και οικονομικό πρόβλημα όμως που πρέπει να επιλυθεί, σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρία, είναι να κατασκευασθούν πιο ενεργειακά αποδοτικές μεμβράνες.

 

Σήμερα οι χρησιμοποιούμενες μεμβράνες στην πιλοτική μονάδα έχουν αποδοτικότητα μικρότερη από ένα βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά χρειάζεται η αποδοτικότητά τους να φθάσει τα πέντε βατ ανά τ.μ., προκειμένου να είναι η οσμωτική τεχνολογία οικονομικά κερδοφόρα.

http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=104730



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Δεκέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.