Νοέ 09
20
Η φυλή Νάτζκα εξαφανίστηκε μαζί με τα δέντρα της…
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 20 Νοεμβρίου, 2009 | Γράψτε σχόλιο
Μια ολόκληρη φυλή εξαφανίστηκε όταν έκοψε τα δέντρα της, σύμφωνα με αρχαιολογική ανακοίνωση για την περουβιανή φυλή των Νάτζκα.
Οι Νάτζκα ήταν γνωστοί κυρίως για τις μεγάλες και παράξενες μορφές ζώων που ζωγράφιζαν στην έρημο. Ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο αποτελεί το τι συνέβη σε αυτόν το μεγάλο πολιτισμό, ο οποίος εξαφανίστηκε ξαφνικά πριν από 1.500 χρόνια.
Μία ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε ότι ο αφανισμός της κοινωνίας των Νάτζκα ήταν συνδεδεμένος εν μέρει με τη μοίρα του δέντρου χουαράνγκο, ενός μοναδικού δέντρου που έπαιζε ζωτικό ρόλο στον τόπο των Νάτζκα, προστατεύοντας το ευαίσθητο οικοσύστημα της ερήμου.
«Ηταν πολύ ιδιαίτερα δάση» εξηγεί ο Δρ. Ντέιβιντ Μπέρσφορντ Τζόουνς του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, επικεφαλής της αποστολής. «Αυτό το εντυπωσιακό δέντρο που παράγει άζωτο ήταν μια σημαντική πηγή τροφής, ξυλείας και καυσίμων για τους ντόπιους».
Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η θεωρία ότι οι Νάτζκα είχαν χαθεί γύρω στο 500 μ.Χ. από καταστροφική πλημμύρα του Ελ Νίνιο.
Καθώς η επιστημονική ομάδα ανέλυσε λείψανα φυτών και τη γύρη του εδάφους σε 1,5 μέτρο βάθος, ανακάλυψε ίχνη σημαντικής σειράς γεγονότων που δείχνουν ξεκάθαρα σημάδια αποκομιδής της ξυλείας για γεωργικούς λόγους. Αποδείχθηκε επίσης ότι η έρευνά τους αντικρούει την επικρατούσα άποψη ότι οι ιθαγενείς της Αμερικής ζούσαν πάντα σε αρμονία με το περιβάλλον μέχρι την ισπανική κατάκτηση.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&pubid=7790830

Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.