Νοέ 09
19
Kινεζική «εισβολή» στην κορυφαία πεντάδα των σούπερ-υπολογιστών
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 19 Νοεμβρίου, 2009 | Γράψτε σχόλιο
Ένας κινεζικός σούπερ-υπολογιστής, ο Τιανχέ-1, κατέλαβε πλέον την πέμπτη θέση στην επίζηλη κορυφαία πεντάδα των ταχύτερων και μεγαλύτερων υπολογιστικών «τεράτων» του πλανήτη, άλλη μια ένδειξη για την ανερχόμενη δύναμη της Κίνας στη διεθνή σκηνή. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο «Ιαγουάρος» του Εθνικού Εργαστηρίου Όακ Ριτζ των ΗΠΑ. Αμερικανικά «θηρία» βρίσκονται επίσης στη δεύτερη και τρίτη θέση, ενώ την τέταρτη καταλαμβάνει το «καμάρι» της Ευρώπης.
Ο Τιανχέ-1, που βρίσκεται εγκατεστημένος στο Εθνικό Κέντρο Σούπερ-Υπολογιστών στην πόλη Τιανζίν και ασχολείται κυρίως με την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και την προσομοίωση σχεδίων κατασκευής νέων αεροσκαφών, διαθέτει 71.680 επεξεργαστές και έχει ταχύτητα 563,1 teraflops.
Συγκριτικά, ο Νο 1 αμερικανικός Cray με την ονομασία “Jaguar” διαθέτει 224.162 επεξεργαστές και ταχύτητα 1.759 petaflops. Χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για κλιματολογικές έρευνες, αναλύσεις για νέα υλικά και έρευνες στην πυρηνική ενέργεια. Η μνήμη του φθάνει τα 362 terabytes (σχεδόν τριπλάσια από αυτήν του δεύτερου μεγαλύτερου σούπερ-υπολογιστή). Χάρη στις ευρυζωνικές συνδέσεις, ερευνητές από όλο τον κόσμο μπορούν να έχουν πρόσβαση στον «Τζάγκουαρ».
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο «Δρομέας» (Roadrunner) του Εθνικού Εργαστηρίου Λος Άλαμος (που ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ), ένα μηχάνημα της ΙΒΜ με 122.400 επεξεργαστές και 1.042 petaflops. Χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ καθώς και για έρευνες στην αστρονομία, τη γενετική και την κλιματική αλλαγή.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο “Kraken XT5” του πανεπιστημίου του Τενεσί των ΗΠΑ και στην τέταρτη θέση παγκοσμίως ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός υπολογιστής, ο “Jugene”, του γερμανικού ερευνητικού κέντρου Forschungszentrum Juelich, ένας ΙBM BlueGene/P με 294.912 επεξεργαστές (περισσότερους από κάθε άλλο στον κόσμο) και 825,5 teraflops, σύμφωνα με το BBC.
Η ταξινόμηση των υπερ-υπολογιστών γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και συντάσσεται ο σχετικός κατάλογος “Top 500 Supercomputers”.
Η λίστα κυριαρχείται από τις ΗΠΑ, που διαθέτουν οκτώ σούπερ-υπολογιστές στην πρώτη δεκάδα και 277 συνολικά από τα 500 ταχύτερα «τέρατα» που καταγράφονται διεθνώς. Η Ευρώπη έχει 153 υπερ-υπολογιστικά συστήματα (καθόλου άσχημα) και, από αυτά, τα περισσότερα (44) βρίσκονται στη Βρετανία.
http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=102821
Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.