Νοέ 08
14
«Επίθεση» στο Google Earth
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 14 Νοεμβρίου, 2008 | Γράψτε σχόλιο
Οι Αθηναίοι στήνουν την πόλη στο Διαδίκτυο
Μήπως η σχέση μας με την Αθήνα περνάει κρίση; Λίγα λεπτά στον υπολογιστή ίσως βοηθήσουν να ξαναβρούμε τον χαμένο ενθουσιασμό για την πρωτεύουσα. Χάρη στο Google Earth, το γεωγραφικό λογισμικό του Google, μπορούμε να δούμε την Αθήνα με άλλο μάτι: το μάτι των δορυφόρων!
Αφού κατεβάσουμε το πρόγραμμα στον υπολογιστή μας, πληκτρολογούμε τη λέξη «Athens» στη μηχανή αναζήτησης.
Η υδρόγειος σφαίρα γυρίζει, ωκεανοί και ήπειροι περνούν από μπροστά μας και σε λίγα δευτερόλεπτα ένα γνώριμο μέρος εμφανίζεται: η Αθήνα από ψηλά! Οσο πιο πολύ ζουμάρουμε τόσο πιο αναγνωρίσιμο γίνεται το σκηνικό. Ολες οι μεγάλες αρτηρίες της πόλης φαίνονται σχεδόν τέλεια. Πληκτρολογούμε «Kifissias» και βρισκόμαστε πάνω απ? την πισίνα του ξενοδοχείου «President» που μας προσκαλεί να βουτήξουμε. Αν θέλουμε να βρούμε το σπίτι μας πάμε με τον κέρσορα ανατολικά, δυτικά, βόρεια ή νότια και, με τη βοήθεια των γύρω δρόμων, βρισκόμαστε από πάνω του και μαθαίνουμε ακόμη και τις συντεταγμένες του. Αν, πάντως, ορίσετε τις συντεταγμένες 37°58΄17.99΄΄ Ν και 23°43΄32.49΄΄ Ε, σε υψόμετρο 119 μέτρων, θα μπορέσετε να παρατηρήσετε αφ? υψηλού τις Καρυάτιδες, ομού μετά του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως.
Το Google Earth δίνει χιλιάδες πληροφορίες για την πόλη χάρη στο πρόγραμμα «Geographic Web» που επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμούν μέσω της Wikipedia και να «ποστάρουν» σχόλια, να δημιουργούν χάρτες και να «ανεβάζουν» φωτογραφίες, που εμφανίζονται πάνω στον χάρτη της πόλης. Οι Αθηναίοι αποδεικνύονται εξαιρετικά δραστήριοι στο σπορ της αυτοπαρουσίασης ? τουλάχιστον 500 διαφορετικές φωτογραφίες κοσμούν τον Αθηναϊκό χάρτη.
Οι περισσότερες εξ αυτών παρουσιάζουν τα σπίτια των ιδιοκτητών τους, με ανάλογους τίτλους: «Peristeri my neighbourhood», «To spiti mou sta hionia» και λοιπά ευφάνταστα. Αλλοι ασχολούνται με? τις μεγάλες τους αγάπες. «ATROMITOS AFENTIKO STA DITIKA» τιτλοφορείται η φωτογραφία, όπου απεικονίζεται το γήπεδο του Ατρομήτου στο Περιστέρι, ενώ έτερος ποδοσφαιρόπληκτος έχει φωτογραφήσει το Καραϊσκάκη εν ώρα? ανάφλεξης!
Φαίνεται, πάντως, ότι τις περισσότερες καλλιτεχνικές και ιστορικές ανησυχίες τις έχουν οι τουρίστες. Ο Ισπανός «Talavan» έχει άπειρες φωτογραφίες με ισπανικούς τίτλους, ενώ έτερος ξένος, ο «Teddy», έχει ποστάρει τα ιστορικά και χρηστικά στοιχεία ενός ολόκληρου τουριστικού οδηγού πάνω σε κάθε μνημείο, μουσείο, αρχαιολογικό χώρο, ξενοδοχείο και εστιατόριο της Αθήνας, καθιστώντας τη δορυφορική περιήγηση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ακόμη και για τους γηγενείς της πρωτεύουσας.
Τα λάθη?.
? Αν πληκτρολογήσουμε «Themistokleous» δεν πηγαίνουμε στην οδό των Εξαρχείων, αλλά είτε στην ακτή Θεμιστοκλέους στον Πειραιά είτε στο? Χίλτον!
? Η περιοχή της Καλλιθέας βρίσκεται αριστερά και όχι δεξιά της Συγγρού.
? και τα περίεργα!
? Πάνω στην Ακρόπολη υπάρχει ένα μήνυμα στα κινέζικα!
? Ενα φροντιστήριο στο Περιστέρι εγκαινιάζει την ηλεκτρονική εποχή ποστάροντας διαφημιστικές φωτογραφίες της επιγραφής και των αιθουσών του!
? Μια καινούργια οικοδομή στο Γκάζι έχει ποστάρει ηλεκτρονικό ενοικιαστήριο και προσμένει ανταπόκριση από υποψήφιους ενοίκους!
? Στην online κοινότητα του Google Earth διείσδυσε εσχάτως και η Ελληνική Χριστιανική Εκκλησία, με μήνυμα προσηλυτισμού διά της οδού του μικροτσίπ: «Υπηρετούμε την πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας, και όχι μόνο, από το 1993. Ειδικευόμαστε στη διάδοση των καλών ειδήσεων του Ευαγγελίου και στη θεραπεία σπασμένων καρδιών».
Ανακτήθηκε από: http://www.e-tipos.com/
Σχετικός δεσμός: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=2167

Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.