«Le Βeaujolais Νouveau est arrive!» Με αυτό το σύνθημα αναγγέλλεται σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο, η «άφιξη» του νέου κόκκινου κρασιού της χρονιάς από το Μποζολέ της Γαλλίας. Στη γιορτή του καινούργιου κρασιού, όμως, μετέχουν και Έλληνες οινοπαραγωγοί: έτσι την ερχόμενη Πέμπτη, που είναι η τρίτη του Νοεμβρίου, θα κυκλοφορήσει και το ελληνικό νουβό, το πρώτο φετινό κρασί.

«Τα νουβό κρασιά έχουν έντονα φρουτώδη αρώματα, τα οποία αποκτούν από τον ιδιαίτερο τρόπο οινοποίησής τους και χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο είδος ανεξαρτήτου ποικιλίας και περιοχής προέλευσης». Ο Γιώργος Βογιατζής από την εταιρεία Μπουτάρη- την πρώτη που έφτιαξε νουβό στην Ελλάδα- εξηγεί τις ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων κρασιών. Τα νουβό δεν γίνονται με την κλασική διαδικασία της οινοποίησης, κατά την οποία- σε γενικές γραμμές, γιατί υπάρχουν διαφοροποιήσεις για τα λευκά, ροζέ ή κόκκινα κρασιά- παράγεται ο μούστος από τον διαχωρισμό της ράγας του σταφυλιού από τα κοτσάνια και τη σύνθλιψή τους στη συνέχεια στα πιεστήρια. «Η διαδικασία οινοποίησης που ακολουθείται λέγεται τεχνική της ανθρακικής εκχύλισης, που επιταχύνει κατά πολύ τη διαδικασία της ζύμωσης. Τα σταφύλια μπαίνουν ολόκληρα στις δεξαμενές όπου έχει διοχετευθεί διοξείδιο του άνθρακα και η ζύμωση ξεκινά μέσα στη ρόγα, που διογκώνεται και σκάει ελευθερώνοντας τα χρώματα και τα αρώματα του φλοιού. Με αυτόν τον τρόπο το κρασί αποκτά έντονα φρουτώδη αρώματα, χρώμα και χαρακτηριστική φρεσκάδα», προσθέτει ο κ. Βογιατζής.

Το Βoutari Νouveau παράγεται από το 1986 με σταφύλια της ποικιλίας Syraj από την Ημαθία. «Στο ποτήρι εμφανίζεται με χρώμα βαθύ κόκκινο με μπλε και ιώδεις ανταύγειες που φανερώνουν το νεαρό της ηλικίας του. Στη γεύση υπάρχουν αρώματα φρούτων όπως η φράουλα, το βατόμουρο, το σύκο, αλλά και άρωμα κανέλας και πιπεριού».

Δεν παλαιώνεται. Τα «καινούργια» κρασιά, αν και κόκκινα, εν τούτοις δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν επιδέχονται παλαίωση. «Τα αρώματα του κρασιού δεν μένουν σταθερά, με τον χρόνο αλλάζουν και αυτός είναι και ο λόγος που θέλει τα συγκεκριμένα κρασιά να έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Πάντως, μπορούν να καταναλωθούν και πέρα από τους οκτώ μήνες που επιτρέπεται η διάθεσή τους στην αγορά», επισημαίνει ο κ. Βογιατζής.

«Το νουβό, ταιριάζει σχεδόν με όλες τις γευστικές κουλτούρες του κόσμου. Πολλώ δε μάλλον με την ελληνική, που στηρίζεται στη συνύπαρξη στο τραπέζι πολλών διαφορετικών γεύσεων», υποστηρίζει ο Δημήτρης Χατζημιχάλης της εταιρείας Χατζημιχάλη, η οποία και φέτος θα εμφιαλώσει το «Φρέσκο του Κτήματος Χατζημιχάλη».

Όπως λέει, το νουβό ως τύπος κρασιού άρχισε μεν να παράγεται στο Μποζολέ της Γαλλίας από την ποικιλία Γκαμέ, αλλά «αργότερα, σε πολλές άλλες περιοχές, στη Γαλλία και αλλού, εμφανίστηκαν κρασιά αυτού του τύπου που στηρίζονταν σε διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού, ακολουθούν όμως τα περισσότερα την ίδια μέθοδο παραγωγής και έχουν επομένως παρόμοιο χαρακτήρα. Σ΄ αυτήν την κατηγορία ανήκει και το Φρέσκο του Κτήματος Χατζημιχάλη».

Και βιολογικά. Η μόδα των φρέσκων, καινούργιων κρασιών δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τη… μόδα των βιολογικών! Έτσι, από βιολογικά σταφύλια παράγεται το Νouveau Ρorto Carras. Όπως λέει ο κ. Δημήτρης Σολομωνίδης, marketing manager της εταιρείας Carras, «τo Νouveau Ρorto Carras είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από σταφύλια βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα. Παράγεται με ανθρακική εκχύλιση της γαλλικής ποικιλίας Cinsault (σενσό), η οποία καλλιεργείται στις πλαγιές του Μελίτωνα εδώ και δεκαετίες».

Το μάρκετινγκ του Μποζολέ

Θρίαμβος του μάρκετινγκ θεωρείται η φήμη που έχει αποκτήσει το Βeaujolais Νouveau αφού η παραγωγή του ξεκίνησε ουσιαστικά από την ανάγκη των Γάλλων παραγωγών να ρίξουν γρήγορα ένα κρασί στην αγορά, προκειμένου να κερδίσουν χρήματα μετά τα αυξημένα έξοδα της παραγωγής. Έτσι, κατά τη δεκαετία του ΄50 επινόησαν την τεχνική της ανθρακικής εκχύλισης και… εγένετο το nouveau.

Οινοποιούν την ερυθρά ποικιλία Gamay (Γκαμέ) και διά νόμου δεν μπορούν να διαθέσουν νωρίτερα το κρασί τους από την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, ενώ αποσύρεται από την αγορά ύστερα από οκτώ μήνες.

Φρέσκο ναι, νουβό όχι

«Φρέσκο κρασίnouveau- η εταιρεία Παπαϊωάννου άρχισε να παράγει από το 1975, όταν η επικρατούσα πια λέξη nouveau δεν ήταν γνωστή στην Ελλάδα. Ο γαλλικός όρος αφορά κυρίως τα φθηνά κρασιά, τα οποία δεν επιδέχονται παλαίωση».

Ο κ. Γιώργος Παπαϊωάννου, οινολόγος, της εταιρείας «Κτήμα Παπαϊωάννου» επισημαίνει γιατί οι ετικέτες του δεν έχουν τον χαρακτηρισμό nouveau. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «σύμφωνα με την υπάρχουσα συνήθεια που αφορά αυτά τα κρασιά, θα έπρεπε να τα κυκλοφορούμε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, κάτι που δεν μπορεί να ακολουθηθεί από τη στιγμή που υπάρχουν ποικιλίες οι οποίες τρυγιούνται μέχρι το τέλος του Αυγούστου- άρα αυτές θα βγουν νωρίτερα από τον Νοέμβριοκαι αυτές είναι το Chardonnay, το Ασύρτικο, το Sauvignon Βlanc και το Roussanne. Υπάρχουν βεβαίως και ποικιλίες οι οποίες ωριμάζουν προς το τέλος Σεπτεμβρίου και βεβαίως θα βγουν στο τέλος Νοεμβρίου, όπως o Ροδίτης και το Αγιωργίτικο. Όλα αυτά τα κυκλοφορούμε με την ένδειξη της νέας χρονιάς 2009 και όχι ως nouveau, κυρίως για λόγους marketing, πρώτον γιατί τα κρασιά μας έχουν δυνατότητα παλαίωσης 2-4 έτη τουλάχιστον, ενώ τα nouveau αποσύρονται την επόμενη άνοιξη, και δεύτερον επειδή το κύρος στα κρασιά nouveau είναι κάπως αποδυναμωμένο».

Τη διαφορά των φρέσκων κρασιών που κυκλοφορούν στην αγορά επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου: «Το φρέσκο κρασί με την τεχνική της Μaceration Carbonique (ανθρακική εκχύλιση) δημιουργεί φανταστικά αρώματα, ιδιαίτερα στο Αγιωργίτικο. Με τον τρόπο αυτό το κρασί αποκτά έντονα φρουτώδη αρώματα και μία χαρακτηριστική φρεσκάδα. Έτσι, τα κρασιά αυτά είναι ιδιαίτερα αρωματικά».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4546021&ct=1



Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Ιούνιος 2026
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.