Νοέ 08
14
«Δολοφονικά» τα λίπη γύρω από τη μέση
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 14 Νοεμβρίου, 2008 | Γράψτε σχόλιο
Ακόμη κι αν το σωματικό βάρος είναι φυσιολογικό…
Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Οπως φαίνεται, όμως, από την πιο πρόσφατη μελέτη, τα λίπη που σωρεύονται γύρω από τη μέση μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόρα, ή μάλλον αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο να εγκαταλείψουμε προώρως αυτό τον κόσμο, ακόμα και αν το σωματικό μας βάρος βρίσκεται σε φυσιολογικά όρια. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πρόσφατη μελέτη Βρετανών ερευνητών που πραγματοποιήθηκε σε τριακόσιες χιλιάδες Ευρωπαίους από εννιά κράτη. Οπως διαπιστώθηκε, η περίμετρος της μέσης είναι ένας ιδιαίτερα αξιόπιστος δείκτης για τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου που διατρέχουμε.
Στο σχετικό άρθρο των ερευνητών, που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine, υπογραμμίζεται ότι είναι αναγκαίο οι οικογενειακοί ιατροί και οι παθολόγοι να μετρούν με επιμέλεια και σε τακτικά διαστήματα την περίμετρο της μέσης του ασθενούς τους, καθώς το αποτέλεσμα θα επιτρέψει να αξιολογήσουν ποια θα είναι η γενική εξέλιξη της υγείας τους.
Εδώ και αρκετό καιρό οι ειδικοί είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη σχέσης μεταξύ του λίπους που συγκεντρώνεται στη μέση και της εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Ομως, το μέγεθος της τελευταίας μελέτης την καθιστά πιο αξιόπιστη και δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφιβολίας για την ορθότητα των συμπερασμάτων.
Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν την έρευνα, μεταξύ των οποίων και επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου, παρακολούθησαν επί δέκα χρόνια την εξέλιξη της υγείας των εθελοντών, οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης ήταν 51 ετών. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα απεβίωσαν 14.723 άτομα.
Το κύριο μέτρο παχυσαρκίας, ο δείκτης μάζας σώματος, παραμένει σοβαρό κριτήριο της μελλοντικής μας υγείας. Εχει διαπιστωθεί ότι όσοι έχουν υψηλότερο δείκτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρκίνο.
Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε στην τελευταία μελέτη, άτομα με δείκτη μάζας σώματος εντός των φυσιολογικών ορίων, αλλά μεγαλύτερη περίμετρο μέσης από το φυσιολογικό, έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν προώρως.
Χαρακτηριστικά γυναίκες με μέση 100 εκατοστά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα απ? ότι γυναίκες με μέση 65 εκατοστά. Επίσης, άνδρες με μέση μεγαλύτερη από 120 εκατοστά έχουν διπλάσιες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από όσους έχουν μέση 80 εκατοστά.
Ο καθηγητής Ελιο Ρίμπολι του Imperial College επισημαίνει ότι οι επιστήμονες εξεπλάγησαν από το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραμάτιζε το μέγεθος της μέσης στην πρόγνωση της εξέλιξης της ανθρώπινης υγείας και τον καθορισμό των πιθανοτήτων που είχαν να πεθάνουν πρόωρα. «Δεν γνωρίζουμε πολλά χαρακτηριστικά του ανθρώπινου οργανισμού που να μπορούν να αυξήσουν τόσο πολύ τον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος να πεθάνει προώρως, αν βέβαια εξαιρέσουμε το κάπνισμα και την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών».
Ομως, το καλό με την ανακάλυψη του νέου δείκτη είναι ότι ο κάθε ενδιαφερόμενος δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε πανάκριβες εξετάσεις και να περιμένει μεγάλο χρονικό διάστημα για να μάθει ποια τεκμαίρεται ότι θα είναι η εξέλιξη της υγείας του. Στην πραγματικότητα, το μοναδικό που χρειάζεται είναι να μετρήσει την περίμετρο της μέσης του. Βέβαια, επί του παρόντος, τα αίτια της σχέσης δεν είναι απολύτως σαφή.
Αλλης ποιότητας… λίπος
Τέλος, ο ερευνητής δρ Τόμπιας Πίσον του Γερμανικού Ινστιτούτου Διατροφής που εδρεύει στο Πότσνταμ ? Ρέμπρυκε υποστηρίζει ότι το λίπος που σωρεύεται στην κοιλιακή χώρα δεν είναι ίδιο με τις δεξαμενές λίπους σε άλλα τμήματα του σώματος και ίσως για αυτό τον λόγο μπορεί να πυροδοτεί την εμφάνιση χρονίων παθήσεων, απελευθερώνοντας κάποια χημικά.
Ανακτήθηκε από: http://www.kathimerini.gr
Σχετικός δεσμός: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_14/11/2008_292126

Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.