«Ενα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», λέει ο λαός, όμως το ρητό βρίσκει σύμφωνο και τους γιατρούς, που θεωρούν ότι η διατροφή είναι το σημαντικότερο όπλο για την αντιμετώπιση ασθενειών και το χτίσιμο ενός υγιούς οργανισμού μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Για δυνατή όραση, οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε φρούτα, λαχανικά και πράσινες σαλάτες
Για δυνατή όραση, οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε φρούτα, λαχανικά και πράσινες σαλάτες

 

Μετά τις πρόσφατες αμερικανικές έρευνες που έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ μπορεί όχι να προλάβει, αλλά να θεραπεύσει το Αλτχάιμερ, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φιλαδέλφεια ανακάλυψαν τώρα και τις ευεργετικές ικανότητες του ελαιόλαδου στη μνήμη μας.

 

Η ουσία ελαιοκανθάλη που περιέχει επιβραδύνει τις μεταβολές που συντελούνται στον εγκέφαλο και που οδηγούν στην εκφυλιστική νόσο, ενώ στο μέλλον αναμένεται να αποτελέσει συστατικό- κλειδί στα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ. Ακόμη η ελαιοκανθάλη είναι γνωστή και για την αντιφλεγμονώδη δράση της προστατεύοντας από καρδιοπάθειες, αφού ανεβάζει τα επίπεδα της «καλής χοληστερόλης» (HDL) και μειώνει εκείνα της «κακής» (LDL).

 

Ασπίδα εναντίον των καρδιοπαθειών και των καρδιακών προσβολών είναι και τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, η ρέγκα και το σκουμπρί, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε Ω-3 λιπαρά οξέα.

 

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Αmerican Journal of respiratory Care», μία δόση δύο γραμμαρίων ιχθυελαίου ημερησίως σε ηλικιωμένους ασθενείς απέτρεψε την εξασθένιση της λειτουργίας της καρδιάς.

 

Για την ενδυνάμωση των οστών και του μυϊκού συστήματος οι επιστήμονες συνιστούν την κατανάλωση αβγών, λιπαρών ψαριών και συκωτιών ζώων, τα οποία περιέχουν βιταμίνη D. Ερευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι η τακτική πρόσληψη συμπληρωμάτων αυτής της βιταμίνης, η οποία σταθεροποιεί το ασβέστιο στα οστά, μειώνει κατά 20% τα κατάγματα και τα πεσίματα.

 

Για υγιές πεπτικό σύστημα μέχρι τα γεράματα δεν θα πρέπει να αμελείτε να καταναλώνετε όσο περισσότερες τροφές πλούσιες σε ίνες μπορείτε. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Ελίζαμπεθ Βάιχσελμπαουμ του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής που μίλησε στην εφημερίδα «Daily Μail», οι ίνες «ενθαρρύνουν τις κινήσεις του εντέρου και προστατεύουν από προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου», ενώ προσθέτει ότι προστατεύουν τον οργανισμό και από καρδιοπάθειες και διαβήτη.

 

Μπορεί ο Ποπάι, ο γνωστός ήρωας κινουμένων σχεδίων, να τρώει σπανάκι για να είναι δυνατός, όμως οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση κρέατος αυξάνει σημαντικά τη μυϊκή δύναμη και αποτρέπει τη μυϊκή απώλεια που προκαλείται με τα χρόνια.

 

Οταν οι επιστήμονες πρόσθεσαν γεύματα πλούσια σε πρωτεϊνες σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, η μυϊκή τους σύνθεση αυξήθηκε… κατά 51%! Οι διατροφολόγοι συνιστούν στους μεγαλύτερους σε ηλικία την ημερήσια κατανάλωση 1 έως 1,12 γραμμαρίων πρωτεϊνης ανά κιλό του σωματικού τους βάρους.

 

Καθώς μεγαλώνουμε γινόμαστε όλο και πιο ευάλωτοι σε μολύνσεις και η ανάγκη για τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος γίνεται επιτακτική. Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικά μπορεί να βοηθήσει το σκόρδο, αφού πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η καθημερινή του κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο κρυώματος κατά 50%.

 

Το ενεργό μόριο αλλισίνη που περιέχει δρα ως αντιβιοτικό ενάντια σε μια σειρά βακτηρίων και ιών.

 

Για δυνατή όραση, οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν αντιοξειδωτικά, καροτενοειδή και λουτεϊνη, όπως πράσινες σαλάτες, καρότα, καρπούζια, ντομάτες και κόκκινες πιπεριές.

 

Ερευνα του Πανεπιστημίου Tufts έδειξε ακόμη ότι η καθημερινή κατανάλωση βιταμίνης C μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη κατά 77%, ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο για εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ… ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΑ!

 

1. Για να έχετε μνήμη… ελέφαντα, αντικαταστήστε το κοινό μαγειρικό λάδι με ελαιόλαδο και αλείφετε τα σκεύη με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο.

 

2. Για δυνατά οστά συμπεριλάβετε στη διατροφή σας αβγά και λιπαρά ψάρια, ενώ οι άνω των 65 καλό θα είναι να παίρνουν 1.000 iu συμπλήρωμα βιταμίνης D.

 

3. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών (ρέγκα, σολομός, τόνος, σκουμπρί) δύο φορές την εβδομάδα θα γίνει σύμμαχος των ηλικιωμένων ενάντια στις καρδιαγγειακές ασθένειες.

 

4. Για υγιές πεπτικό σύστημα δώστε έμφαση στην κατανάλωση τροφών ολικής άλεσης και όχι επεξεργασμένων, όπως ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, φρούτα και όσπρια.

 

5. Μυϊκή δύναμη μέχρι τα γεράματα θα έχετε μόνο εάν προσλαμβάνετε πρωτεϊνες από μια ποικιλία τροφών, όπως τα ψάρια, τα όσπρια και τα αβγά. Ενώ ένα αβγό περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεϊνης, το τυρί και το κοτόπουλο περιέχουν 25 γραμμάρια πρωτεϊνης ανά 100 γραμμάρια.

 

6. Ψιλοκόψτε σκόρδο και προσθέστε το σε σούπες και σαλάτες. Για μεγαλύτερη ανοσοποιητική προστασία οι ειδικοί συνιστούν καθημερινό συμπλήρωμα σκόρδου.

 

7. Για… αετίσιο βλέμμα, να τρώτε 100 γραμμάρια πράσινης σαλάτας κάθε δεύτερη μέρα, να πίνετε φυσικό χυμό φρούτων κάθε πρωί και να τρώτε μπρόκολο και κόκκινες πιπεριές στη σαλάτα σας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11387&subid=2&pubid=7438840



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Φεβρουάριος 2025
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    2425262728  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.