Οκτ 09
27
Πόλεμος για το αλάτι
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 27 Οκτωβρίου, 2009 | Γράψτε σχόλιο
Αλάτι: μήπως οι τροφές περιέχουν υπερβολική ποσότητα; Αυτό είναι το ερώτημα μιας πρόσφατης τηλεοπτικής διαφήμισης της Υπηρεσίας Τροφίμων της Βρετανίας, στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης για το αλάτι.
Το αλάτι, λοιπόν, βρίσκεται σχεδόν σε κάθε τροφή, από τα δημητριακά που τρώμε για πρωινό στο σάντουιτς που καταναλώνουμε το μεσημέρι και στην πίτσα που παραγγέλνουμε το βράδυ. Το πολύ αλάτι αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση καθώς και την πιθανότητα καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών. Όπως θα πρέπει να γίνει και με τα κεκορεσμένα λίπη, θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωσή του. Όμως όλο και περισσότεροι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το αλάτι δεν είναι τόσο κακό όσο μας έχουν κάνει να πιστέψουμε.
Αυτόν τον μήνα, ερευνητές από το Κέντρο Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας βρήκαν αποδείξεις ότι ίσως είναι τελικά δύσκολο να καταναλώσουμε πολύ αλάτι. Ο καθηγητής Ντέιβιντ Μακάρον μέτρησε την απώλεια του αλατιού στα ούρα τουλάχιστον 20.000 ατόμων σε 33 χώρες και τα αποτελέσματα δείχνουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ του εγκεφάλου μας και των οργάνων που φυσικά καθορίζουν τη λήψη αλατιού. Όπως ανέφερε στην «Κλινική Επιθεώρηση της Αμερικανικής Νεφρολογικής Εταιρείας», «είναι μη ρεαλιστικό να προσπαθούμε να ελέγξουμε την κατανάλωση αλατιού μέσω της πολιτικής, όταν φαίνεται ότι το σώμα μας μάς καθοδηγεί στο πόσο νάτριο πρέπει να λάβουμε ώστε να διατηρήσουμε τα επίπεδά του στο σώμα μας στις φυσιολογικές τιμές».
Οι έρευνες
Παρ΄ ότι κάποιες έρευνες δείχνουν ότι εκείνοι που μειώνουν την καθημερινή κατανάλωση αλατιού κατά 1 ή 2 γραμμάρια βλέπουν την πίεσή τους να πέφτει, άλλες έρευνες αποκαλύπτουν ότι ακόμα και μεγάλες αλλαγές στη λήψη αλατιού δεν έχουν αποτέ- λεσμα, ενώ υπάρχουν και μερικές που δείχνουν ότι η πίεση αυξάνεται.
Μια από τις έρευνες αυτές, η οποία έγινε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου φέτος, μελέτησε τη ζωή περίπου 3.000 ατόμων επί 15 χρόνια προκειμένου οι επιστήμονες να βρουν εάν το αλάτι που κατανάλωναν είχε επιπτώσεις στην πίεσή τους. Όπως εξηγεί ο δρ Πολ Ουέλτον, το συμπέρασμα είναι ότι η καθημερινή κατανάλωση αλατιού, είτε μεγάλη είτε μικρή, δεν επηρέαζε την πίεσή τους. Αυτό όμως που ήταν πιο σημαντικό, λέει ο Ουέλτον, ήταν η σχέση λήψης αλατιού και λήψης καλίου, του στοιχείου που εξισορροπεί την επίδραση του νατρίου στις αρτηρίες.
Παιχνίδι της βιομηχανίας τροφίμων
Ο ΓΚΡΑΧΑΜ ΜΑΓΚΡΕΓΚΟΡ, καθηγητής Καρδιολογίας σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου, θεωρεί πως οι ισχυρισμοί για τη μη επικινδυνότητα του αλατιού «προέρχονται από τη βιομηχανία τροφίμων».
Όπως λέει, «από την ημέρα που γεννιόμαστε, η πίεσή μας ανεβαίνει σταδιακά. Το αλάτι είναι σημαντικός παράγοντας σε αυτό και οι δίαιτες που περιέχουν πολύ αλάτι αποτελούν τον κύριο λόγο της υπέρτασης. Περισσότεροι θάνατοι άλλωστε συνδέονται με την υπέρταση από ό,τι με οτιδήποτε άλλο». Ο καθηγητής πιστεύει πως εάν όλοι ακολουθήσουν την οδηγία του ιατρικού κόσμου και καταναλώνουν 6 γραμμάρια αλατιού την ημέρα, τότε θα έχουμε κατά 16% μείωση του αριθμού των θανάτων από εγκεφαλικά και κατά 12% μείωση από καρδιοπάθειες.
Απαραίτητο στοιχείο για την υγεία μας
ΜΕΤΑΞΥ εκείνων που αμφισβητούν τη δαιμονοποίηση του αλατιού είναι η Κάθριν Κόλινς, επικεφαλής της διαιτολογικής πτέρυγας του ξενοδοχείου St. George στο Λονδίνο, η οποία πιστεύει πως οι σημερινές πιέσεις προς τον πληθυσμό να περιοριστεί το αλάτι στις τροφές μας είναι αχρείαστη και πιθανώς επικίνδυνη. «Υπάρχει τεράστια υπερβολή», λέει. «Ο περιορισμός του αλατιού είναι πολύ σημαντικός για όσους έχουν υπέρταση, αλλά για τους υπόλοιπους είναι πολύ μεγάλα τα οφέλη ώστε να το περιορίσουν. Σε καμία περίπτωση το αλάτι δεν είναι ο διατροφικός παρίας που θέλουν να παρουσιάσουν». Το αλάτι- χλωριούχο νάτριο- είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την υγεία μας. Κάθε κύτταρο του σώματός μας χρειάζεται νάτριο για να λειτουργήσει: προκειμένου να καθορίσει την ισορροπία των υγρών αλλά και για τη σωστή λειτουργία νεύρων και μυών, όπως αυτών της καρδιάς. Η περιορισμένη ποσότητα άλατος μπορεί να προκαλέσει πνευματική σύγχυση και αδυναμία συγκέντρωσης.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4543188&ct=2
Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.