Την ιδεατή σύμβαση στην οποία θα έπρεπε να καταλήξει η Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές ώστε να εξασφαλιστεί η σωτηρία του πλανήτη, παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF Ελλάς.

Ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της Greenpeace Δ. Ιμπραήμ (αριστερά) και ο Αχ. Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών της WWF Ελλάς
Ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της Greenpeace Δ. Ιμπραήμ (αριστερά) και ο Αχ. Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών της WWF Ελλάς

 

Οι δύο οργανώσεις, οι οποίες εγκαινίασαν με αυτόν τον τρόπο μία κοινή εκστρατεία που ξεκινούν στον δρόμο για την Κοπεγχάγη, καλούν τον νέο πρωθυπουργό να στηρίξει την πρότασή τους και ζητούν από τους πολίτες να υπογράψουν σχετική έκκληση προς την ελληνική πολιτική ηγεσία για μια συνεπή στάση στη Συνδιάσκεψη του Δεκεμβρίου.

Πρόταση - «ανάσα» από Greenpeace και WWF

 

Κύριος στόχος της επιτυχημένης συμφωνίας, κατά τις οργανώσεις, θα πρέπει να είναι η μείωση κατά τουλάχιστον 40% των εκπομπών αερίων εκ μέρους των ανεπτυγμένων κρατών έως το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Παράλληλα, επιβάλλεται ετήσια χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων κρατών ύψους 115 δισ. ευρώ για περιβαλλοντικές δράσεις και μηδενισμός του ισοζυγίου δάσωσης και αποδάσωσης μέσα στα επόμενα 11 χρόνια.

 

Για την επίτευξη των παραπάνω, όπως αναφέρθηκε, απαιτείται μεταξύ άλλων δημοπράτηση του 10% των παγκόσμιων δικαιωμάτων εκπομπής, επιβολή φόρου καυσίμου στην αεροπλοϊα και τη ναυσιπλοϊα και αποδέσμευση από τον άνθρακα.

 

Παράλληλα, οι οργανώσεις ζητούν ένα νέο νομικό πλαίσιο και την ίδρυση του Νέου Οργανισμού Κοπεγχάγης, ο οποίος θα επιφορτιστεί με την ευθύνη του συντονισμού, του ελέγχου και της διόρθωσης των δράσεων και θα διασφαλίζει την ορθολογική απορρόφηση των χρημάτων από τα αναπτυσσόμενα κράτη. «Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αναδειχθεί στον ηγέτη της Ευρώπης που θα αγωνιστεί για μια επιτυχημένη Συνθήκη για το κλίμα και θα πρέπει να βρεθεί στην Κοπεγχάγη για να το καταφέρει αυτό» δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

 

Οπως επισημάνθηκε, η χώρα μας -η οποία μπορεί να μη συγκαταλέγεται στους μεγάλους ρυπαντές, προβλέπεται όμως να υποστεί ασύμμετρα μεγάλες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή- θα πρέπει να συνεισφέρει με το ποσό των 800 εκ. ευρώ.

 

Υπογραφές
«Μπροστά σε μια τόσο μεγάλη πρόκληση, οι δύο οργανώσεις ενώνουμε τις δυνάμεις μας και αγωνιζόμαστε για μια καλή συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Χωρίς, όμως τη συμμετοχή των πολιτών δεν θα τα καταφέρουμε. Υπογράφοντας όλοι την έκκληση στέλνουμε ένα ηχηρότατο μήνυμα στον πρωθυπουργό υπέρ της σωτηρίας του πλανήτη και της Ελλάδας» τόνισε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών της WWF Ελλάς.

 

Η έκκληση διατίθεται στο www.mazigiatoklima.gr και ζητά από τον Γ. Παπανδρέου να παραβρεθεί στην Κοπεγχάγη και να στηρίξει τον στόχο για ένα βιώσιμο μέλλον με μείωση των αερίων κατά 40%, κάτι το οποίο, παρότι αναμένεται να επιφέρει κοσμογονικές αλλαγές, θεωρείται εφικτό από τις οργανώσεις.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&pubid=7344891



Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Ιανουάριος 2026
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.