Η κ. Γεωργία Βασιλάκη με τους εθελοντές διασώστες που την απεγκλώβισαν από απόκρημνη πλαγιά του Ολύμπου. «Γνώριζα πολύ καλά την περιοχή και χάθηκα μάλλον από υπερβολική σιγουριά», λέει η 45χρονη ορειβάτισσα από τη Θεσσαλονίκη
«Αποκόπηκα από την ορειβατική ομάδα και αποφάσισα να προχωρήσω μόνη μου σε ξεχωριστό μονοπάτι. Έκανα όμως κακή εκτίμηση και βρέθηκα πιο βαθιά στο βουνό. Κινδύνεψε η ζωή μου, καθώς έμεινα ακινητοποιημένη σε απόκρημνη πλαγιά για δέκα ώρες».

Κουρασμένη, αλλά ανακουφισμένη μετά την πολύωρη περιπέτειά της στον Όλυμπο, η 45χρονη ορειβάτισσα από τη Θεσσαλονίκη κ. Γεωργία Βασιλάκη μιλά στα «ΝΕΑ» για την ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης και τις κρυφές παγίδες του βουνού των θεών. Παρά τα λάθη της, που σε άλλες περιπτώσεις έχουν αποβεί μοιραία, η κ. Βασιλάκη αντέδρασε τελικά αποτελεσματικά και οι διασώστες κατάφεραν να την εντοπίσουν σώα.

Δεν είχε συμβεί το ίδιο, όμως, αρχές του περασμένου μήνα, όταν ένας Άγγλος φοιτητής μαζί με Έλληνα συμφοιτητή του είχαν επιχειρήσει να κάνουν αναρρίχηση στο φαράγγι του Ενιπέα στον Όλυμπο, με ελλιπή, όπως αποδείχθηκε εξοπλισμό και χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία για τη συγκεκριμένη περιοχή. Ο 22χρονος Άγγλος προσπαθούσε να τοποθετήσει ασφάλειες («καρυδάκια») στις σχισμές των απότομων βράχων ενώ ο συμφοιτητής του τον ακολουθούσε σε απόσταση περίπου δεκαπέντε μέτρων. Οι ασφάλειες αποδείχθηκαν μικρής αντοχής και ο 22χρονος φοιτητής έπεσε από ύψος 70 μέτρων σε πλάτωμα βράχων, με αποτέλεσμα να υποκύψει κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Ήταν ο 52ος ορειβάτης που έχασε τη ζωή του στον Όλυμπο από το 1949. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ο Όλυμπος είναι πρώτος σε ατυχήματα και ακολουθεί η Πίνδος. Συνολικά, από το 1931 έως σήμερα στα ελληνικά βουνά έχουν καταγραφεί 240 σοβαρά ατυχήματα. Όπως έχει διαπιστωθεί, στη συντριπτική τους πλειονότητα συμβαίνουν στα μονοπάτια, επειδή οι επισκέπτες είναι ανέμελοι και θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν εφόσον δεν ανεβαίνουν σε μεγάλο υψόμετρο. Όμως, το ένα στα δύο ατυχήματα έχει αιτία την πτώση.

Κάποιες φορές, μάλιστα, η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων από ορισμένους ορειβάτες έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνουν σε σοβαρή περιπέτεια. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της κ. Γεωργίας Βασιλάκη. «Είχαμε περάσει το καταφύγιο Κρεβάτια σε υψόμετρο 1.100,

όταν η υπόλοιπη συντροφιά ξεκίνησε για μία κοντινή κορυφή», περιγράφει στα «ΝΕΑ». «Δεν ήθελα να τους ακολουθήσω και προχώρησα μόνη μου σε διαφορετικό ορεινό μονοπάτι, το οποίο ήταν σημαδεμένο. Γνώριζα πολύ καλά την περιοχή και χάθηκα μάλλον από υπερβολική σιγουριά. Ο κατσικόδρομος οδηγούσε σε αδιέξοδο και προσπαθώντας να γυρίσω πίσω προχωρούσα ακόμη περισσότερο στο βουνό. Όταν συνειδητοποίησα ότι χάθηκα, είχε πλέον νυχτώσει και άρχισα ταραγμένη τα τηλεφωνήματα στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας».

Διάσωση με λέιζερ!
Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής ζητήθηκε η συνδρομή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) κι αμέσως στήθηκε μεγάλη νυχτερινή επιχείρηση για τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό τής σχετικά έμπειρης ορειβάτισσας. «Το σκοτάδι δυσχέραινε τον εντοπισμό της, ενώ το κινητό τηλέφωνο είτε βρισκόταν εκτός δικτύου είτε δεν είχε μπαταρία» εξηγεί ο Ζαφείρης Τρόμπακας, μέλος της ΕΟΔ.

Εθελοντές από τη Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα μαζί με πυροσβέστες της Κατερίνης χρησιμοποίησαν φακούς, σφυρίχτρες, φωτοβολίδες νυκτός και για πρώτη φορά σε επιχείρηση διάσωσης συσκευές λέιζερ. «Οι ομάδες των διασωστών έβλεπαν τις ακτίνες λέιζερ και μπορούσαν να εντοπίσουν το σημείο που βρισκόμασταν οι υπόλοιποι. Η χρήση τεχνικών μέσων έδινε κουράγιο στην εγκλωβισμένη ορειβάτισσα, η οποία γνώριζε ότι κάποιοι την αναζητούσαν και δεν ήταν μακριά της» λέει ο κ. Τρόμπακας. «Λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα υπήρξε τελικά οπτική επαφή με την αγνοούμενη, ωστόσο χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες μέχρι να την προσεγγίσει η πρώτη ομάδα. Σ΄ αυτό βοήθησαν σημαντικά οι συσκευές λέιζερ, που φώτισαν τις σκοτεινές πλαγιές του βουνού» εξηγεί ο έμπειρος διασώστης.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Αίσιο τέλος είχε η επιχείρηση διάσωσης 45χρονης ορειβάτισσας στον Όλυμπο

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4541943&ct=1



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Δεκέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.