Οκτ 09
19
«Γνώρισα το pilates και… κόλλησα»
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 19 Οκτωβρίου, 2009 | Γράψτε σχόλιο
«Ασχολήθηκα με μπαλέτο, χορό, γυμναστική αλλά και γιόγκα. Παρ΄ όλο που έβλεπα διαφορά στο σώμα μου, κανένα δεν κατάφερε να με κρατήσει και στον χρόνο πάνω σταματούσα τα μαθήματα. Μέχρι που γνώρισα το pilates και… κόλλησα».
ΗΆννα Ζώτου είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Η σχέση της με την άσκηση ήταν ανέκαθεν πολύ καλή. «Το γυμναστήριο ήταν για μένα πολύ βαρετό ενώ και τα άλλα είδη, τα πιο εναλλακτικά, δεν μου κέντρισαν τόσο το ενδιαφέρον ώστε να συνεχίσω τα μαθήματα. Αντίθετα, το pilates ήταν η μέθοδος που τα συνδύαζε όλα και μου ταίριαζε απόλυτα. Παράλληλα, ένα πρόβλημα λόρδωσης που είχα, ύστερα από ενάμιση χρόνο που παρακολουθώ συνεδρίες, διαπιστώνω ότι έχει βελτιωθεί αισθητά», λέει στα «ΝΕΑ». Έτσι, δύο φορές την εβδομάδα πηγαίνει σε εξειδικευμένο στούντιο.
Έχει γίνει μόδα την τελευταία δεκαετία, ωστόσο το pilates δεν είναι μία καινούρια μέθοδος εκγύμνασης. Ο Τζόζεφ Πιλάτες, απ΄ όπου έχει πάρει και το όνομά της, στις αρχές του 20ού αιώνα επινόησε ένα σύστημα ασκήσεων χρησιμοποιώντας αντιστάσεις και ελατήρια, προκειμένου να κουράρει αρχικά τραυματισμένους αθλητές και χορευτές.
Η μέθοδος περιέχει περισσότερες από 500 ασκήσεις, οι οποίες σκοπό έχουν την ενδυνάμωση, την ελαστικότητα και τη σταθερότητα του σώματος. Το πιο σημαντικό, όπως επισημαίνουν εκπαιδευτές pilates, είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μέθοδος άσκησης γυμνάζει «άγνωστες» μυϊκές ομάδες, τις οποίες κανένα είδος γυμναστικής δεν μπορεί. «Συνήθως, τα μέρη του σώματος, τα οποία ως επί το πλείστον γυμνάζονται με τις συνηθισμένες μορφές άσκησης είναι οι τετρακέφαλοι, τα μπράτσα και οι γοφοί. Με το pilates όμως γυμνάζονται οι εσωτερικοί κοιλιακοί, το εσωτερικό τμήμα των προσαγωγών αλλά και σημεία στις ωμοπλάτες», σημειώνει η κ. Νικόλ Κούτση, εκπαιδεύτρια pilates. Και παρ΄ όλο που ξεκίνησε ως μία… αντρική συνήθεια, φαίνεται ότι από τη δεκαετία του ΄90 και μετά οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν γίνει οι πιο φανατικές οπαδοί της μεθόδου. Όπως προσθέτει η κ. Κούτση, αν και τα βασικά μαθήματα του πρώτου σταδίου είναι κοινά τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες, όσο οι ασκούμενοι ανεβαίνουν επίπεδο οι ασκήσεις διαφοροποιούνται. «Έτσι, οι άνδρες επικεντρώνονται κυρίως σε ασκήσεις που εστιάζουν στον κορμό, ενώ αντίθετα οι γυναίκες από τη λεκάνη και κάτω».
ΦΑΝΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Άρχισε ως μία αντρική συνήθεια αλλά οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν γίνει οι πιο φανατικές οπαδοί της μεθόδου
«Μυαλό και σώμα γίνονται ένα»
ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ένας από τους κορυφαίους δασκάλους pilates παγκοσμίως. Κάποιοι τον έχουν… βαφτίσει «Μr.
Ρilates». Ο Rael Ιsacowitz για περισσότερα από 30 χρόνια είναι δάσκαλος της συγκεκριμένης μεθόδου εκγύμνασης. «Ήμουν αθλητής και ασχολήθηκα για πολλά χρόνια με τον χορό. Έμαθα τη γιόγκα και ασχολήθηκα με τη φυσικοθεραπεία. Όταν γνώρισα όμως το pilates διαπίστωσα ότι ήταν ένα είδος που τα συνδύαζε όλα, ήταν μία γέφυρα όλων όσων είχα κάνει μέχρι τότε», λέει σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο κ. Ιsacowitz. Ο κόσμος, όπως τονίζει, όταν ακούει pilates επικεντρώνεται κυρίως στο σώμα, «αλλά για μένα πολύ πιο σημαντικό είναι το πνεύμα. Εξασκείται και το μυαλό, αυτοσυγκεντρώνεται ο ασκούμενος και κάνει τις ασκήσεις απερίσκεπτος. Μυαλό και σώμα δηλαδή γίνονται ένα. Κάτι που στο γυμναστήριο για παράδειγμα δεν μπορεί να γίνει εύκολα, αφού οι ασκήσεις γίνονται με τη συνοδεία μουσικής ή ακόμη χειρότερα παρακολουθώντας τηλεόραση». Ο «Μr. Ρilates» θα είναι βασικός προσκεκλημένος του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Ρilates, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 23-25 Οκτωβρίου στην Αίγλη Ζαππείου. Όπως επισημαίνει η διοργανώτρια του Συμποσίου, κ, Βιβή Λέτσου, αρκεί μία πετσέτα και όρεξη για… ιδρώτα για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τη μέθοδο pilates. (πληροφορίες: 210-3232.004, info@nysystudios.com).
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4541709&ct=1
Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.