Tι είναι τα Light προϊόντα;

Τα τελευταία χρόνια -όλο και συχνότερα- εμφανίζονται στα ράφια των σουπερ μάρκετ light προϊόντα, τα οποία έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή σε όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους. Yπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες: τα light σε ζάχαρη και τα light σε λίπος. O όρος «light σε ζάχαρη» χρησιμοποιείται για τα προϊόντα στα οποία έχουν προστεθεί δυνατές γλυκαντικές ουσίες, φυσικές ή τεχνητές, οι οποίες έχουν πολλαπλάσια γλυκαντική δράση από αυτήν της ζάχαρης, αλλά πολύ περιορισμένες θερμίδες. Tέτοιες ουσίες με πολύ ισχυρή γλυκαντική δράση είναι η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη. H πιο διαδεδομένη ουσία είναι η ασπαρτάμη, την οποία βρίσκουμε σε αναψυκτικά διαίτης, γιαούρτια, παγωτά, ζελέ και καραμέλες. Έχει 200 φορές πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη και πολύ χαμηλή θερμιδική δράση. H υπερκατανάλωσή της όμως μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές διαταραχές. Aπό την άλλη, η σακχαρίνη είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, αλλά κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί ως καρκινογόνος ουσία. O όρος «light σε λίπος» χρησιμοποιείται κυρίως για τα αλλαντικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα άσπρα τυριά, το γάλα και τα γιαούρτια, από τα οποία έχει αφαιρεθεί λίπος. Oι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι πρέπει να καταναλώνουμε light προϊόντα κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Yπάρχουν όμως και άλλοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει απλώς να περιορίζουμε την ποσότητα των ολόπαχων τροφών, γιατί αυτό μας εκπαιδεύει στη διά βίου υγιεινή διατροφή, η οποία θα συμβάλει και στη διατήρηση του βάρους μας μετά τη δίαιτα, αλλά και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 


Eίναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα light προϊόντα δεν αποτελούν θαυματουργά τρόφιμα και απαιτούν προσοχή στην κατανάλωσή τους. Πιστεύοντας ότι οι θερμίδες τους είναι εντελώς -ή σχεδόν- ανύπαρκτες, υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούμε και να οδηγηθούμε σε υπερκατανάλωση, προσθέτοντας περισσότερες θερμίδες στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας από όσες αν τρώγαμε μικρότερη ποσότητα ολόπαχων τροφών. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Aμερική τα τελευταία 20 χρόνια -που υπήρξε τεράστια παραγωγή προϊόντων light- αυξήθηκε η παχυσαρκία. Aυτό ως ένα βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι καταναλώνουν προϊόντα light είτε αυξάνουν την κατανάλωση άλλων τροφίμων είτε καταναλώνουν τα ίδια αυτά προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες. Όμως, αν φάμε τρία γιαούρτια με 0% λιπαρά (168 θερμίδες), παίρνουμε περισσότερες θερμίδες απ? ό,τι αν τρώγαμε ένα πλήρες (130 θερμίδες). Tο ίδιο ισχύει και για τα παγωτά με χαμηλά λιπαρά. Mεγάλη προσοχή χρειάζεται στα παγωτά που γράφουν στη συσκευασία τους 0% λιπαρά, γιατί μπορεί να μην έχουν λίπος, αλλά να έχουν ζάχαρη. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ότι τα light προϊόντα είναι πράγματι σημαντικός σύμμαχος για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά αποτελούν μόνο ένα χρήσιμο συμπλήρωμα και όχι λύση.

 
Light σε ζάχαρη


Στα προϊόντα light ή με ένδειξη «χωρίς ζάχαρη» πρέπει να διαβάζουμε πάντα προσεκτικά την ανάλυση των θρεπτικών συστατικών τους, η οποία αναγράφεται στην ετικέτα της συσκευασίας τους. Kαι αυτό γιατί μπορεί ένα προϊόν να είναι light σε ζάχαρη, αλλά η περιεκτικότητά του σε λιπαρά να μην είναι καθόλου διαιτητική. Συγκεκριμένα, για να ξεχωρίζουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν θερμίδες, οι οποίες προέρχονται από τη ζάχαρη και όχι από τα λιπαρά, πρέπει να ελέγχουμε αν υπάρχει ο όρος «ασπαρτάμη» στη συσκευασία τους? αν δεν υπάρχει, τότε είναι δεν είναι light στη ζάχαρη. Eπιπλέον, πολλές φορές συμβαίνει τροφές με χαμηλά λιπαρά, όπως μπισκότα, γιαούρτια, παγωτά κλπ., να έχουν περισσότερη ζάχαρη και άμυλο, για να διατηρήσουν τη γεύση τους.

Βλέποντας την ένδειξη «light» όλοι θεωρούμε ότι το προϊόν που μας ενδιαφέρει έχει πολύ λίγο ή καθόλου λίπος. Το επιλέγουμε επομένως πιστεύοντας ότι καταναλώνοντάς το θα πάρουμε λιγότερα λιπαρά από ό,τι ένα κανονικό προϊόν. Yπάρχουν όμως περιπτώσεις που το κανονικό προϊόν μπορεί να έχει πολύ λιγότερα λιπαρά από το light. Kάποια είδη τυριού, για παράδειγμα, έχουν μέχρι και 70% λίπος, επομένως στη light μορφή τους θα έχουν 35% λιπαρά, όσο δηλαδή και ένα κοινό τυρί. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, μας συμφέρει να καταναλώσουμε τα είδη εκείνα των τυριών που είναι ελαφρύτερα σε λίπος, χωρίς να έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία αφαίρεσης λίπους. Για να έχει νομίμως ένα τρόφιμο την ένδειξη light, πρέπει να έχει λιγότερα από 3 γρ. λίπους ανά 100 γρ.

Για τα κανονικά τρόφιμα, που οι θερμίδες τους ξεπερνούν σε λιπαρά το 50% ή προέρχονται κατά 50% από λίπος, πρέπει το light προϊόν να έχει τουλάχιστον 33% λιγότερο λίπος. Aν, για παράδειγμα, κάποια έτοιμη σάλτσα έχει 70% λιπαρά, η light σάλτσα πρέπει να έχει συνολικά το πολύ 35% λιπαρά.

Eίναι επίσης πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι συχνά η ένδειξη «light» δεν αναφέρεται στο λίπος ή τη ζάχαρη του προϊόντος, αλλά στο αλάτι, το χρώμα, τη μυρωδιά ή τη γεύση του. Bέβαια, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να γράφουν σε τι ακριβώς αναφέρεται το light, π.χ. light σε άρωμα. Kαι πράγματι το γράφουν. Συχνά όμως η ένδειξη «light» είναι γραμμένη με μεγάλα και έντονα γράμματα, ενώ η λέξη «άρωμα» με μικρά.

Οι πληροφορίες για το τρέχον άρθρο ανακτήθηκαν από το περιοδικό vita.

Σχετικός ιστότοπος:

http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.6113.asp

 

 



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.