Με μια σπάνια κοινή εμφάνιση τίμησε το πλήρωμα του Απόλλων 11 τα 40 χρόνια από την κατάκτηση της Σελήνης. Αλλά στα λόγια του Νιλ Άρμστρονγκ, του Μάικλ Κόλινς και του Μπαζ Όλντριν δεν υπήρχε ίχνος νοσταλγίας. Το επόμενο «μικρό βήμα», είπαν, πρέπει να γίνει στον Άρη.

Oι τρεις βετεράνοι αστροναύτες επανέλαβαν χθες το «αίτημά» τους και στον Μπαράκ Ομπάμα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος τους δέχθηκε για να τους τιμήσει στον Λευκό Οίκο. Λίγες ώρες νωρίτερα, στο Εθνικό Μουσείο Αέρος και Διαστήματος του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν, ο Μάικλ Κόλινς δήλωνε ότι η Σελήνη έχει ελάχιστο ενδιαφέρον σε σχέση με τον Κόκκινο Πλανήτη. «Καμιά φορά σκέφτομαι ότι πέταξα σε λάθος μέρος. Ο Άρης ήταν ο αγαπημένος μου πλανήτης όταν ήμουν παιδί και παραμένει ακόμη και σήμερα» δήλωσε στους 485 τυχερούς, οι οποίοι βρήκαν μία θέση στο ακροατήριο έπειτα από κλήρωση ανάμεσα σε 7.000

που είχαν υποβάλει σχετικό αίτημα. «Θα ήθελα να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στον Άρη, όπως ο Τζων Κέννεντυ είχε επικεντρωθεί στη Σελήνη» πρόσθεσε, ενώ ο Μπαζ Όλντριν σημείωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθούν οι αστροναύτες του Απόλλων είναι μια «νέα αποστολή».

Χωρίς επιστροφή
Ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος από τους τρεις αστροναύτες του Απόλλων 11 που πάτησαν στη Σελήνη και τελικά παρέστη στην τελετή, αφιέρωσε ακριβώς 11 δευτερόλεπτα σε εκείνη την αποστολή για να πει ότι ήταν «η τελευταία λέξη του ειρηνικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ». Η έκκληση, πάντως, που διατύπωσαν οι τρεις βετεράνοι του Διαστήματος δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια της ΝΑSΑ, η οποία προετοιμάζει μια αποστολή επιστροφής στη Σελήνη και την εγκατάσταση μιας βάσης εκεί. Όπως δηλώνει δε αξιωματούχος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, η επόμενη γενιά αστροναυτών είναι πιθανό να βγάζει εισιτήρια χωρίς επιστροφή για το Διάστημα. «Δεν θα είναι δύσκολο να βρεθούν εθελοντές», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Τζον Όλσον, διευθυντής του τμήματος συστημάτων εξερεύνησης στη ΝΑSΑ. «Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά διαφορά από το πνεύμα των πιονέρων που είχαν πολλοί άνθρωποι στην πρόσφατη ιστορία: διέσχιζαν τον ωκεανό ή πήγαιναν από τις Ανατολικές Ακτές στην Άγρια Δύση γνωρίζοντας ότι δεν θα επιστρέψουν», δήλωσε ο Όλσον στη βρετανική εφημερίδα προβλέποντας ότι ο άνθρωπος θα έχει φτάσει στον Άρη έως τα μέσα αυτού του αιώνα.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr/Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση