Οι Αμερικανοί…
… έχουν τον αετό τους. Οι Ρώσοι την αρκούδα τους. Οι Κινέζοι το πάντα τους. Και οι Ευρωπαίοι; Τίποτα. Το 2009 κηρύχθηκε ευρωπαϊκό έτος δημιουργικότητας και επινοητικότητας. Έτσι, η εφημερίδα «La Τribune» βρήκε την ευκαιρία να προτείνει κάτι ευφάνταστο: ένα ζώο που θα συμβολίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα ζώο…
… για την Ευρώπη; Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζο Λάινεν τη βρήκε θαυμάσια ιδέα και δήλωσε πως «ένα ζωικό σύμβολο θα φέρει πιο κοντά τους Ευρωπαίους πολίτες». Η απουσία ευρωπαϊκών συμβόλων είναι εμφανής. Μάλιστα, γράφει η εφημερίδα, για να μη θυμίζει το αποτυχημένο Ευρωσύνταγμα, το έγγραφο με τη Συνθήκη της Λισαβώνας κυκλοφόρησε χωρίς την ευρωπαϊκή στάμπα με τα δώδεκα αστέρια.

Η εφημερίδα…
… πρότεινε στην Επιτροπή Θεσμικών Υποθέσεων έναν κατάλογο με ζώα. Το πρώτο από αυτά αντλεί τη νομιμότητά του από τις μυθολογικές ρίζες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η μυθική Ευρώπη απήχθη από τον Δία, που μεταμορφώθηκε σε ταύρο για να την πλησιάσει χωρίς να την τρομάξει. «Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη επιλογή από τον ταύρο» λέει ο ιστορικός Μισέλ Παστουρό. Όμως, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζο Λάινεν έχει κι αυτός τις δικές του ιδέες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκροτήθηκε πάνω στις στάχτες του πολέμου και οι ιδρυτές της ήθελαν να πιστεύουν ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι η ειρήνη και ο διάλογος. Γι΄ αυτό, ο Γερμανός ευρωβουλευτής πρότεινε το περιστέρι. Ο ιστορικός Ερίκ Μπαρατέ βρίσκει καλή την ιδέα των πουλιών. Αν και ο αετός αποτελεί ήδη σύμβολο μερικών ευρωπαϊκών εθνών, τον θεωρεί κάπως πολεμικό. Θα προτιμούσε την αθηναϊκή γλαύκα. Και λέει: «Θα συμβόλιζε μια Ευρώπη που παίζει ένα παιχνίδι διαφορετικό από τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων». Μερικά από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμικών Υποθέσεων που παρέλαβαν τον κατάλογο της εφημερίδας μάλλον αγνόησαν επιδεικτικά τις προτάσεις της. Και αποκάλυψαν τις δικές τους προτιμήσεις- η αλήθεια είναι με αρκετό χιούμορ. Οι προτάσεις τους; Το καβούρι, ο αχινός, η χελώνα, ο ελέφαντας. Ούτε αυτές όμως φάνηκαν πειστικές. Όσο για τη γλαύκα, τη θεώρησαν πολύ «πληκτική». Δύο ζώα βρίσκονταν σταθερά στις δύο πρώτες θέσεις του καταλόγου: το περιστέρι και ο ταύρος. Ο ταύρος μάλιστα ενθουσίασε πολλούς ευρωβουλευτές, από εκείνους που δεν χάνουν ταυρομαχία. Άλλοι πάλι βρήκαν αυτό το σύμβολο πολύ επιθετικό. Το περιστέρι κάποιοι δεν το βρήκαν καθόλου πρωτότυπο, εκτός αν πρόκειται για το περιστέρι που σχεδίασε ο Πικάσο, ένα σύμβολο ειρήνης. Πάντως δεν μάθαμε τι απέγινε τελικά με τις προτάσεις. Ίσως θα έπρεπε να βάλουν τους Ευρωπαίους πολίτες να ψηφίσουν. Σίγουρα θα ήταν πιο ενδιαφέρον από την ψηφοφορία για τα 448 άρθρα του Ευρωσυντάγματος.

Αν το ζήτημα…
… δεν έχει κλείσει, ιδού ακόμη μία πρόταση: ο τραγέλαφος. Είναι η ιδέα που μας έδωσε η διακομματική συμφωνία δεξιών, σοσιαλιστών και πράσινων για την πρόσφατη υπερψήφιση του νεοφιλελεύθερου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.