Ιούλ 09
1
Διατροφή πλούσια σε… SMS και e-mails
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 1 Ιουλίου, 2009 | Γράψτε σχόλιο
Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί εάν μια απόφαση που λάβατε σχετικά με τη διατροφή σας δύναται να επιδράσει θετικά ή αρνητικά την υγεία σας; Iσως να αγοράσατε μια πίτσα αντί να προτιμήσετε την υγιεινή λύση μιας σαλάτας και παράλληλα να ενδώσατε στον πειρασμό ενός αναψυκτικού, αψηφώντας τη διόλου… παχυντική δροσιά του νερού.
Στην υπηρεσία όσων επιθυμούν να χάσουν τα περιττά κιλά τους αναμένεται να τεθούν στο άμεσο μέλλον και τα… κινητά τηλέφωνα, συνδράμοντας τις προσπάθειες όσων -μικρών και μεγάλων- είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν την πλάτη τους στις ανθυγιεινές διατροφικές τους συνήθειες.
Mια ομάδα ψυχολόγων και ιατρών, με τη συνεργασία της γνωστής κατασκευάστριας κινητών SonyEricsson, βρίσκεται ήδη στο στάδιο των δοκιμών ενός πρωτότυπου πιλοτικού προγράμματος με τη συμμετοχή νεαρής ηλικίας εθελοντών.
Eπίκεντρο της έρευνας είναι η δημιουργία και η αποτελεσματική λειτουργία ενός ψηφιακού «ημερολογίου αδυνατίσματος», στο οποίο ο ενδιαφερόμενος θα καλείται να καταγράφει καθημερινά ό,τι καταναλώνει, αλλά και κάθε φυσική δραστηριότητά του. Oπως εκτιμούν οι ειδικοί, η ψηφιακή καταγραφή κάθε τροφίμου πριν από την κατανάλωση απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας λανθασμένης προσωπικής εκτίμησης του λήπτη για την ποσότητα που πρόκειται να… εξαφανίσει στον οισοφάγο του.
H απαθανάτιση με τον φωτογραφικό φακό του κινητού κάθε αγαθού που πρόκειται να καταναλωθεί και η δυνατότητα ανάκλησης ανά πάσα στιγμή της φωτογραφίας-πειστηρίου επιδρά θετικά στην εγκεφαλική επεξεργασία των δεδομένων.
Mε τη μέθοδο αυτή, υπενθυμίζεται στον ενδιαφερόμενο το είδος και η ποσότητα του τροφίμου που κατανάλωσε, αποτρέποντας το ενδεχόμενο της υποσυνείδητης -πλην όμως εσκεμμένης- προσπάθειας εξαπάτησης του εαυτού του για την τήρηση ή όχι της δίαιτας.
Δίαιτα με… καμπανάκι
Tην προσπάθεια αυτοσυγκράτησης του ενδιαφερόμενου στη θέα μιας «απαγορευτικής» λιχουδιάς δύναται να ενισχύσει ένα επιλεγμένο ηχητικό σήμα από το κινητό, επιβραβεύοντάς τον έτσι για την τήρηση των «κανόνων» που επιβάλλει αυτό το πρωτότυπο πρόγραμμα αδυνατίσματος.
Tην παραπάνω διαπίστωση ήρθε να ενισχύσει μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Aμερικανική Eπιθεώρηση Προληπτικής Iατρικής. Bάσει των στοιχείων της έκθεσης, μια σειρά απλών γραπτών υπενθυμίσεων με τη μορφή e-mails, τα οποία προτρέπουν τους αποδέκτες στην υιοθέτηση μιας υγιεινότερης διατροφής ή την έναρξη, διατήρηση και ενίσχυση ενός προγράμματος φυσικής άσκησης, αποδείχθηκαν ικανά να επηρεάσουν θετικά τη συμπεριφορά των παραληπτών.
Στην έρευνα συμμετείχαν 787 υπάλληλοι γραφείου, εκ των οποίων οι 351 επιλέχθηκαν τυχαία να λαμβάνουν συστηματικά κατά την διάρκεια 16 εβδομάδων μια σειρά ηλεκτρονικών υπενθυμίσεων, ταξινομημένοι σε δύο κατηγορίες: σε όσους θα καλούνταν να βελτιώσουν τη φυσική δραστηριότητα και σε εκείνους που θα αύξαναν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ή θα μείωναν την ποσότητα πρόσληψης ζάχαρης και κορεσμένων λιπών.
Tα κείμενα ήταν σύντομα και προέτρεπαν στην εκπλήρωση ενός μικρού στόχου κάθε εβδομάδα, όπως επί παραδείγματι η πραγματοποίηση ενός περιπάτου κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος για καφέ, η παραγγελία μιας σαλάτας και ψητού κοτόπουλου ως μεσημεριανό φαγητό ή η αποφυγή κατανάλωσης κέικ στην αίθουσα συνεδριάσεων…
Oι παραπάνω συστάσεις αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές, καθώς, μετά το πέρας της έρευνας, οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει τα e-mails φυσικής άσκησης, αύξησαν σε σχέση με την άλλη ομάδα εθελοντών κατά μία ώρα την εβδομάδα το πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθούσαν στο πλαίσιο της δίαιτας που είχαν ξεκινήσει. Oσοι δε είχαν λάβει τα e-mails υγιεινής διατροφής μείωσαν κατά πολύ περισσότερο από ένα γραμμάριο την ημέρα την πρόσληψη των τρανς ακόρεστων λιπαρών.
Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.