Τα μάτια όπως και το δέρμα μπορούν να φθαρούν από την έκθεση στον ήλιο, σύμφωνα με μελέτη του Συμβουλίου για τον Καρκίνο και του Κέντρου Ερευνας για τα Μάτια της Αυστραλίας. «Δεν μπορούμε να δούμε, ούτε να αισθανθούμε την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία του ηλίου ή του σολάριουμ, η βλάβη ωστόσο που προκαλεί είναι αθροιστική», αναφέρει η δημοσίευση.

Η υπερβολική έκθεση των ματιών μας στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου προκαλεί άμεσα και μακροχρόνιες ενοχλήσεις ή μόνιμες βλάβες. Οι άμεσες ενοχλήσεις περιλαμβάνουν ελαφρούς ερεθισμούς, όπως είναι το συχνό ανοιγο-κλείσιμο ματιών, το πρήξιμο ή και η δυσκολία κοιτάγματος δυνατού φωτός. Μπορεί επίσης να προκαλέσει οξεία φωτο-κερατοπάθεια, που ουσιαστικά είναι το κάψιμο του κερατοειδούς χιτώνα από τον ήλιο. Η μακροχρόνια τώρα έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει αποτέλεσμα σοβαρότερες βλάβες των ματιών, όπως καταρράκτη, πτερύγιο, ηλιακή κερατοπάθεια, καρκίνο του επιπεφυκότος, καρκίνο του δέρματος των βλεφάρων ή της γύρω των ματιών περιοχής.

Για την προστασία των ματιών το Συμβούλιο για τον Καρκίνο εξέδωσε πρόσφατα τις εξής οδηγίες:

* Μειώστε την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία όσο περισσότερο μπορείτε.

* Φορέστε καπέλο που δημιουργεί σκιά στο πρόσωπο.

* Φορέστε γυαλιά που εφάπτονται με το πρόσωπο και που αφήνουν ελάχιστη ακτινοβολία να περάσει, όπως αυτά που γράφουν UV 400 ή EPF (Παράγοντα Προστασίας Ματιών) 9 ή 10.

* Τα γυαλιά δεν πρέπει να τα φοράτε το βράδυ καθώς μειώνεται η ορατότητα.

Από τη στιγμή που η φθορά από τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι αθροιστική, είναι σημαντική η προστασία των παιδιών, αναφέρει το Συμβούλιο για τον Καρκίνο. Η έκθεση των πολύ νεαρών σε ηλικία παιδιών στην ακτινοβολία του ηλίου οφείλουμε να είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Οταν βρίσκονται αντιμέτωπα με τον ήλιο τα παιδιά θα πρέπει να φορούν καπέλο που επισκιάζει το πρόσωπο. Αυτό θα προστατεύσει εν μέρει τα μάτια· ωστόσο όταν βρίσκονται σε ηλικία στην οποία μπορούν να δεχτούν να φορούν γυαλιά ηλίου, τότε καλό είναι να το κάνουν.

Η επιλογή των γυαλιών από τους γονείς είναι σημαντική καθώς πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις κάλυψης των ματιών των παιδιών από την ακτινοβολία.

Ανακτήθηκε από: http://www.enet.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.