Η συγγραφέας των «Ματωμένων χωμάτων» Διδώ  Σωτηρίου
«Έχω καταστρέψει πάρα πολλά χειρόγραφα της Διδώς!», θυμόταν χτες η συγγραφέας- και ανιψιά της Διδώς Σωτηρίου- Άλκη Ζέη. Κατόπιν εντολής, όμως, ως παιδί. «Μου έλεγε να βάζω τα χαρτιά στην μπανιέρα να μουλιάσουν και μετά να τα θρυμματίζω και να τα πετάω στην τουαλέτα».

Πάντως δεν τα κατέστρεψε όλα. Σε σοβατεπί ενός παλιού σπιτιού της Διδώς βρέθηκε ένα χειρόγραφο, κρυμμένο εκεί από το 1947!

Όπως εξηγούσε χτες ο ανιψιός της Νίκος Μπελογιάννης- γιος της αδελφής της Έλλης Παππά και του «ανθρώπου με το γαρίφαλο» Νίκου Μπελογιάννη- η συγγραφέας είχε μόλις εκδιωχθεί από τον «Ριζοσπάστη» και το ΚΚΕ. Εκδιώχθηκε όμως και από τους ενοίκους της πολυκατοικίας της, ως «επικίνδυνη κομμουνίστρια».

Φεύγοντας, κατέστρεψε πολλά χειρόγραφα και, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, άφησε ξεχασμένο σε μια κρύπτη του διαμερίσματος της οδού Κοδριγκτώνος (σε κενό ανάμεσα στα σοβατεπιά του σαλονιού) το χειρόγραφο βιβλίου σε πρώτη μορφή.

Εκείνη την εποχή η Διδώ Σωτηρίου δεν είχε γράψει ακόμη λογοτεχνία. Η διαγραφή από το ΚΚΕ, που της στοίχισε πολύ, της έδωσε χρόνο. Η ίδια έλεγε αργότερα ότι χρωστούσε χάρη στον Ζαχαριάδη, αφού «αντί να θυσιαστεί για τον Υπαρκτό» κάθησε κι έγραψε το «Οι νεκροί περιμένουν» και στη συνέχεια τα άλλα της μυθιστορήματα. Πρώτα όμως έγραψε αυτό το- κρυμμένο στο σοβατεπί- βιβλίο περί διεθνούς πολιτικής. Την οριστική γραφή του την έκανε το 1948, στο σπίτι της Αιγίνης 1, στην Κυψέλη. Λόγω της παρανομίας το έκρυψε όμως στο πλυσταριό και όταν επέστρεψε το βρήκε φαγωμένο από τα ποντίκια. Κάτι που το έφερε βαρέως στο υπόλοιπο της ζωής της, αφού είχε, φαίνεται, διάθεση να το εκδώσει.

Η έκδοση αυτή πραγματοποιείται τελικά σήμερα. Το 1995, οπότε η Διδώ Σωτηρίου δώρισε την οικία της οδού Κοδριγκτώνος στην Εταιρεία Συγγραφέων, άρχισαν εργασίες επισκευής. Στη διάρκεια των εργασιών βρέθηκε το χειρόγραφο που σήμερα εκδίδεται, με επιμέλεια των Νίκου Μπελογιάννη και Κωνσταντίνου Ζαγάρα.

«Η Διδώ Σωτηρίου ήταν πολύ ενημερωμένη και διέθετε αξιοσημείωτη συνθετική ικανότητα, διέκρινε δε πολύ νωρίς ότι ο κόσμος έμπαινε στην τροχιά του Ψυχρού Πολέμου», λέει για το κείμενο ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος, που έκανε και τον πρόλογο της έκδοσης. Η διαγραφή της πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1947. Η Διδώ Σωτηρίου είχε ακολουθήσει στο βουνό επιτροπή του ΟΗΕ που ήρθε να συναντήσει τις εμπόλεμες πλευρές. Ξένος ανταποκριτής την πληροφόρησε για την επικείμενη παραχώρηση των Άγγλων προς τους Αμερικανούς της ηγεμονικής τους θέσης, κάτι που αμέσως εκείνη έγραψε στον «Ριζοσπάστη» (άρθρα της περιλαμβάνονται στην έκδοση). «Κατηγορήθηκε για ηττοπάθεια», λέει ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος. «Ο Ζαχαριάδης δεν ήθελε τον τερματισμό του Εμφυλίου και το σενάριο της αμερικανικής ανάμειξης δεν τον συνέφερε». Και για την ιστορία: «Εκείνη την εποχή ο Μπελογιάννης και η Παππά είχαν συλληφθεί, ενώ ο αστυνομικός διοικητής Πανόπουλος τηλεφωνούσε στη Διδώ Σωτηρίου για να της σπάσει το ηθικό», θυμάται η Άλκη Ζέη. «Για το παιδί τους, που γεννήθηκε στη φυλακή, της είπε μια μέρα: “Έμαθα, το βγάλατε και αυτό Νίκο”. Κι εκείνη: “Και πώς θέλατε να τον βγάλουμε; Πιουριφόι;”».

ΙΝFΟ

Διδώ Σωτηρίου «Τα πρώτα βήματα του Ψυχρού Πολέμου», Εκδ. Κέδρος, σελ.
256, τιμή: 16 ευρώ.

 Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.