Απρ 09
17
Βιβλιοπωλείο… παλάμης
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 17 Απριλίου, 2009 | Γράψτε σχόλιο
Πριν από περίπου έναν μήνα το Αmazon κυκλοφόρησε το νέο μοντέλο του Κindle, της συσκευής που επινόησε το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο για την ανάγνωση κειμένων. Μπορεί η ανάγνωση βιβλίων σε ηλεκτρονική οθόνη να μην ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστική, όμως τα νούμερα των πωλήσεων και η μεγάλη επιτυχία του Κindle δείχνουν πως δεν είναι λίγοι οι αναγνώστες που είναι έτοιμοι να το δοκιμάσουν. Συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων κυκλοφορούν και από άλλες εταιρείες, ενώ αυτή η δυνατότητα υπάρχει πλέον και στα κινητά νέας γενιάς, όπως τα iΡhone, G-1 και Βlackberry.
Η οθόνη είναι το παν
Το σίγουρο είναι πως η ανάγνωση βιβλίων στην οθόνη θα ξενίσει αρχικά τους χρήστες που προτιμούν την αφή και την οσμή του χαρτιού, όπως ακριβώς έγινε και με το λανσάρισμα των εφημερίδων στο Ίντερνετ. Ειδικά στα βιβλία, επειδή το κείμενο είναι μεγάλο, η οθόνη παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Πρέπει να είναι υψηλής ανάλυσης και να χρησιμοποιεί ευανάγνωστες γραμματοσειρές για να μην κουράζεται εύκολα το μάτι.
Οι χρήστες των συσκευών αυτών μπορούν να κατεβάσουν περιεχόμενο από διάφορες ιστοσελίδες- ανάμεσά τους και ελληνικές- ενώ ειδικά για τα τηλέφωνα, κυκλοφορούν διάφορες εφαρμογές. Ένα πρόβλημα με τα κινητά τηλέφωνα είναι η φωτεινότητα της οθόνης τους, που ξοδεύει την μπαταρία πολύ γρήγορα.
Επιλογή από 230.000 τίτλους
Η συσκευή του Αmazon θεωρείται η καλύτερη από όσες κυκλοφορούν. Ο χρήστης του Κindle συνδέεται με το βιβλιοπωλείο και κατεβάζει ασύρματα τα βιβλία επιλέγοντας ανάμεσα σε 230.000
τίτλους που έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί. Έχει επίσης στη διάθεσή του δεκάδες συνδρομές σε εφημερίδες, περιοδικά και blog. Τα περισσότερα βιβλία κοστίζουν 7-8 ευρώ και κατεβαίνουν σε 60 δευτερόλεπτα με ασύρματη σύνδεση. Το μηχάνημα διαθέτει το δικό του πληκτρολόγιο και έτσι δεν χρειάζεται να συνδεθεί σε υπολογιστή.
Δύο ακόμα συσκευές κυκλοφορούν από τη Sony, η οποία διαθέτει το δικό της βιβλιοπωλείο αλλά δεν χρησιμοποιεί ασύρματη σύνδεση. Στα επόμενα μοντέλα ενδέχεται να προστεθεί αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό. Έτσι, για να κατεβάσετε βιβλία, πρέπει αναγκαστικά να συνδεθείτε με υπολογιστή και μάλιστα μόνο ΡC. Το βιβλιοπωλείο διαθέτει 100.000 τίτλους, ελάχιστα ακριβότερους από το Αmazon. Το μεγάλο πλεονέκτημα των συσκευών αυτών, όμως, είναι η συμβατότητά τους με όλα τα format αρχείων, κάτι που σημαίνει πως μπορείτε να κατεβάσετε περιεχόμενο από δεκάδες ιστοσελίδες και ψηφιακές βιβλιοθήκες.
Εφαρμογές και για κινητά
Τέλος, υπάρχουν οι εφαρμογές για τα κινητά τηλέφωνα. Για παράδειγμα, το Stanza, από τα πιο δημοφιλή προγράμματα, δουλεύει στο iΡhone και μπορείτε να το κατεβάσετε από το Αpp store του iΤunes. Το iΡhone έχει καταπληκτική οθόνη, αλλά το μικρό της μέγεθος δυσκολεύει την πολύωρη ανάγνωση. Μπορείτε να αγοράσετε βιβλία μέσω του Stanza από διάφορες ιστοσελίδες. Το περιεχόμενο κατεβαίνει αυτόματα στο τηλέφωνό σας.
Αντίστοιχη εφαρμογή είναι το Shortcovers που διατίθεται για το iΡhone, το Βlackberry και το G-1. Οι εφαρμογές κατεβαίνουν δωρεάν, αλλά ο χρήστης πληρώνει το βιβλίο από 5 έως 20 ευρώ.
Τα μοντέλα που παρουσιάζουμε κοστίζουν από 200 έως 300 ευρώ.
Τips
Οι χρήστες των συσκευών αυτών μπορούν να κατεβάσουν περιεχόμενο από διάφορες ιστοσελίδες – ανάμεσά τους και ελληνικές
Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr

Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.