ΜΟΝ810. Είναι ο μοναδικός γενετικά τροποποιημένος οργανισμός που καλλιεργείται στην Ε.Ε.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑανακοίνωσε χθες ότι σταματά την καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού ΜΟΝ810 της Μonsanto, όπως έχουν κάνει άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες, παρά την αντίθετη γνώμη της Κομισιόν. Η υπουργός Γεωργίας Ίλζε Άιγκνερ δικαιολόγησε αυτή την απόφαση λέγοντας πως υπάρχει το ενδεχόμενο αυτοί οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί από τη γιγάντια αμερικανική εταιρεία της αγροτικής βιομηχανίας Μonsanto, να δημιουργούν κινδύνους για το περιβάλλον. Στήριξε τη θέση της σε «νέα επιστημονικά στοιχεία», στην προκειμένη περίπτωση σε «δύο νέες μελέτες» οι οποίες έκαναν το Λουξεμβούργο να λάβει στα τέλη Μαρτίου μια ανάλογη απόφαση. Οι μελέτες αυτές αφορούν τις επιπτώσεις της καλλιέργειας του ΜΟΝ810 σε οργανισμούς που δεν είχαν μελετηθεί ώς τώρα, όπως οι πεταλούδες και οι παπαδίτσες.

Οι ειδικοί της Ε.Ε.
Το ΜΟΝ810 είναι ο μοναδικός γενετικά τροποποιημένος οργανισμός που καλλιεργείται στην Ε.Ε. Είχε εγκριθεί για εμπορική χρήση το 1998, για δέκα χρόνια. Οι ειδικοί της Ε.Ε. εξετάζουν τώρα αν θα ανανεωθεί η έγκριση αυτή. Μόνο μία απόφαση της Επιτροπής, με την υποστήριξη μιας αυξημένης πλειοψηφίας κρατών της Ε.Ε., θα μπορούσε να σταματήσει τη γερμανική απόφαση. Όμως στις αρχές Μαρτίου, οι υπουργοί Περιβάλλοντος άσκησαν βέτο σε μια πρόταση της Επιτροπής που είχε στόχο να υποχρεωθούν η Αυστρία και η Ουγγαρία να αναθεωρήσουν παρόμοιες απαγορεύσεις.

Το βέτο αυτό ήταν μια καλή είδηση για τη Γαλλία και την Ελλάδα: μπορούν τώρα να ελπίζουν ότι οι απαγορεύσεις που επιβάλλουν στην καλλιέργεια του καλαμποκιού αυτού και οι οποίες πρέπει να υποβληθούν προσεχώς στην ψήφο των χωρών της Ε.Ε., θα διατηρηθούν. Ο σπόρος της Μonsanto επρόκειτο να φυτευτεί φέτος σε 36.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στη Γερμανία, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η απαγόρευση αποφασίστηκε έπειτα από πολιτικές πιέσεις, ιδιαίτερα από τη Βαυαρία, όπου έχει την έδρα της η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) της υπουργού Γεωργίας Ίλζε Άιγκνερ. Οι Γερμανοί Πράσινοι και το κόμμα Η Αριστερά ζητούσαν από καιρό απαγόρευση, μαζί με οικολογικές οργανώσεις.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.