Ο δρ ΆντριουΜπλίτσερ θεραπεύει ασθενή με πρόβλημα στις φωνητικές  χορδές κάνοντάς της ένεση με μπότοξ στον λάρυγγα

Ο δρ Μαρκ Στίλμαν, διευθυντής του Κέντρου Πονοκεφάλου και Πόνου της Κλινικής Κλίβελαντ, εφαρμόζει μια θεραπεία σε όσους πάσχουν από συχνές ημικρανίες: τους κάνει ενέσεις με Βotox στο κεφάλι και στον λαιμό.

O δρ Άντριου Μπλίτσερ, διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Φωνής και Κατάποσης στο Νοσοκομειακό Κέντρο Σεντ Λιουκ- Ρούζβελτ στο Μανχάταν, έχει ένα αντίδοτο για τις δυσκολίες στην ομιλία που προκαλούνται από προβλήματα στις φωνητικές χορδές: κάνει ενέσεις με Βotox στον λάρυγγα. Ο δρ Φρέντρικ Μπραντ, δερματολόγος στο Μανχάταν και στο Κόραλ Γκέιμπλς της Φλόριντας, έχει μια νεωτεριστική λύση για το λιπαρό δέρμα και τις κοκκινίλες στο δέρμα. Καλά το μαντέψατε: το Βotox.

Την τελευταία δεκαετία, το Βotox έχει γίνει συνώνυμο της εξάλειψη των ρυτίδων, ένα είδος συντομογραφίας ολόκληρης της επιχείρησης της αισθητικής ιατρικής. Όμως τώρα, με τις νέες ιατρικές χρήσεις, οι θεραπευτικές εφαρμογές του φαρμάκου αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τις αισθητικές εφαρμογές του, τόσο σε έσοδα όσο και σε σημασία.

Τα πειράματα
Στο κυνήγι για την ανακάλυψη της επόμενης πιο εμπορικής ιατρικής χρήσης του Βotox, οι γιατροί έκαναν πειραματικά ενέσεις με το φάρμακο αυτό σε μυς και αδένες σ΄ όλο το σώμα. Σύμφωνα με πρόσφατες ιατρικές επιθεωρήσεις, το χρησιμοποίησαν για τη θεραπεία προβλημάτων στη μάσηση και στην κατάποση, για την αντιμετώπιση σπασμών στους μυς της λεκάνης, της ασυναίσθητης σιελόρροιας, της απώλειας μαλλιών, των ραγάδων του πρωκτού και του πόνου από ακρωτηριασμένα μέλη.

«Το βλέπουμε σαν ένα φάρμακο που συνεχίζει να προσφέρει. Καθώς το κατανοούμε περισσότερο, μας δίνει νέες ιδέες για το πώς να το χρησιμοποιήσουμε», λέει ο δρ Μίτσελ Φ. Μπριν, ο νευρολόγος που είναι επικεφαλής της ομάδας του Βotox στη φαρμακευτική εταιρεία Αllergan. Ουδείς άλλος θεραπευτικός παράγοντας «έχει τόσες πολλές αποδεδειγμένες χρήσεις», προσθέτει.

«Κάνουμε δοκιμές μ΄ ένα δηλητήριο των νεύρων»

ΕΙΔΙΚΟΙσε θέματα υγείας ανησυχούν ότι οι γιατροί υιοθετούν ευρέως νέες χρήσεις για το Βotox πριν γίνουν οι αυστηρές κλινικές μελέτες και να εκδοθούν οι ομοσπονδιακές οδηγίες που θα προτείνουν τις ακριβείς και αποτελεσματικές δόσεις για τις νέες θεραπείες. «Κάνουμε δοκιμές μ΄ ένα δηλητήριο των νεύρων», λέει ο δρ Σίντνεϊ Μ. Γούλφι, διευθυντής της ομάδας έρευνας για την υγεία της οργάνωσης καταναλωτών Ρublic Citizen.

Πέρσι η οργάνωση αυτή προσέφυγε στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ) ζητώντας της να επιβάλει την τοποθέτηση προειδοποιητικής ετικέτας στις ενέσιμες τοξίνες. Η FDΑ έχει εγκρίνει το Βotox για την αντιμετώπιση τεσσάρων προβλημάτων: διαταραχές των μυών του ματιού, διαταραχές των μυών του αυχένα, υπερβολική εφίδρωση και ρυτίδες στα φρύδια. Όμως η Αllergan, μια φαρμακευτική εταιρεία αξίας 14,5 δισ. δολαρίων, έχει κατοχυρώσει ή έχει ζητήσει να κατοχυρώσει ευρεσιτεχνίες για πάνω από 90 χρήσεις του φαρμάκου. Μέσα στους επόμενους μήνες, η εταιρεία περιμένει ομοσπονδιακή έγκριση για να διαθέσει το φάρμακο σε θύματα εγκεφαλικών που υποφέρουν από ακαμψία των άκρων ή από σπασμούς. Αργότερα φέτος η Αllergan σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για να διαθέσει το Βotox σ΄ αυτούς που πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες, λέει ο Ντέιβιντ Πάιοτ, διευθυντής από το 1998 της φαρμακευτικής αυτής εταιρείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αllergan σχεδιάζει να ζητήσει την έγκριση της FDΑ για να διαθέτει το Βotox και σε όσους πάσχουν από καλοήθη διόγκωση του προστάτη.
Με μια ματιά

●ΤΟ ΒΟΤΟΧείναι μια εξαγνισμένη μορφή της αλλαντοτοξίνης, ενός δηλητηρίου των νεύρων που παράγεται από το βακτηρίδιο που προκαλεί την αλλαντίαση, μια ασθένεια που παραλύει τους μύς και μπορεί να αποβεί μοιραία.

● ΟΙ ΕΝΕΣΕΙΣΒotox ενεργούν σαν μικροσκοπικά δηλητηριασμένα βέλη που αμβλύνουν προσωρινά τα χημικά νευρικά σήματα προς ορισμένους μυς ή αδένες, περιορίζοντας τη δραστηριότητά τους.

● ΤΟ ΒΟΤΟΧαναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1970 από τον δρα Άλαν Σκοτ, οφθαλμολόγο στο Σαν Φρανσίσκο, που αναζητούσε μια θεραπεία για την εσωτροπία (συγκλίνων στραβισμός).

Ονόμασε το νέο φάρμακο Οculinum.

● Η ΑLLΕRGΑΝαγόρασε το Οculinum το 1991 έναντι 9 εκατ. δολαρίων και το μετονόμασε σε Βotox. Το 1998, οι ετήσιες πωλήσεις του Βotox έφτασαν τα 90 εκατ. δολάρια. Πέρσι ανήλθαν σε 1 δισ.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάρτιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.