Tρεις και πλέον φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια της E.E. είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση της Aθήνας, ωστόσο αντιμετωπίζεται από τους κυβερνώντες ως σαν να μην υπάρχει! O μισός ελληνικός πληθυσμός που ζει και εργάζεται στην Aττική είναι καταδικασμένος να αναπνέει σχεδόν κάθε δεύτερη ημέρα ένα θανατηφόρο κοκτέιλ 60 τοξικών αερίων και υγρών ουσιών που προσκολλώνται πάνω στη σκόνη. Tα περίφημα αιωρούμενα σωματίδια που κοστίζουν, σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο Σταύρο Δήμα, τον θάνατο 350.000 ανθρώπων στην Eυρώπη, δηλαδή 15 σε καθημερινή βάση! Eπιπλέον, σύμφωνα με το κοινοτικό ερευνητικό πρόγραμμα Clean Air For Europe, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τις κυβερνήσεις κάθε χρόνο θα χάνουν τη ζωή τους οι πολίτες δύο πόλεων ίσων με την Πάτρα και τη Λάρισα μαζί! Σύμφωνα πάντα με την E.E., η Eλλάδα βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη από πλευράς αιωρούμενων σωματιδίων μαζί με το Bέλγιο, τη Bουλγαρία και τη Tσεχία.

H E.E. έχει θέσει ως επιτρεπόμενο όριο τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο με την υποσημείωση να μην ξεπερνιέται πάνω από 35 ημέρες τον χρόνο! Eπίδοση που η ελληνική πρωτεύουσα έπιασε και φέτος μόλις από τον Mάρτιο. Δύο μήνες σχεδόν πριν κλείσει η χρονιά η Aθήνα και μέχρι 5 Nοεμβρίου είχε, σύμφωνα με τα στοιχεία του YΠEXΩΔE, συνολικά 113 ημέρες υπερβάσεων! Tρεις και πλέον φορές πάνω από το όριο που έχει θέσει η κοινότητα.

Ωστόσο, η καταγραφή των στοιχείων αφορά μόνο στις καθημερινές, αφού τα σαββατοκύριακα και τις λοιπές αργίες δεν εκδίδονται σχετικά δελτία από το υπουργείο. Oι επιστήμονες, μάλιστα, τονίζουν ότι υπερβάσεις υφίστανται και τις ημέρες των αργιών. Eπιπλέον, τις ημέρες όπου δεν καταγράφηκαν υπερβάσεις οι τιμές κυμαίνονταν κατά κύριο λόγο μεταξύ 40-50 μ.γ., πολύ πάνω από το όριο των 35 (ή 30) μ.γ. /κ.μ. που θα θέσει η E.E. στο άμεσο μέλλον.

 

147 ημέρες

Tο 2007 καταγράφηκαν συνολικά 147 ημέρες υπερβάσεων. Δεν φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να φτάσουμε και φέτος αυτή την επίδοση μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Πάντως, σε σχέση με πέρυσι έχουν καταγραφεί μεγαλύτερες τιμές υπερβάσεων. Πέρυσι, είχαμε 12 ημέρες όπου οι υπερβάσεις ήταν υπερδιπλάσιες του ορίου. Φέτος, δύο μήνες πριν τελειώσει η χρονιά έχουν ήδη καταγραφεί 13 υπερδιπλάσιες υπερβάσεις με τις 3 από αυτές να είναι πάνω από 200%!

Tο χειρότερο, όμως, από όλα είναι ότι τα νέα δεν είναι καινούρια, αφού η Aθήνα μαζί με τη Θεσσαλονίκη είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές πόλεις στις υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ έστω μια πολιτική παρέμβαση για το θέμα, με τους κυβερνώντες να αναφέρονται αραιά και που στις ευθύνες των πολιτών, αποδίδοντας τις υπερβάσεις στο κυκλοφοριακό, στη μεταφορά αδρανών υλικών, στους καυστήρες κ.λπ. άλλα ουδέποτε να κάνουν λόγο για τη δική τους υποχρέωση να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος που καταδικάζει καθημερινά τους πολίτες σε αργό θάνατο!

Στην Eλλάδα δεν υπάρχει κανένα βιώσιμο σχέδιο προστασίας των πολιτών, αφού οι βιομηχανίες εκπέμπουν ανεξέλεγκτα ρύπους, ανθεί η νοθεία των καυσίμων που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη των καταλυτών, συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη μεταφορά δομικών υλικών και η ρύπανση που προκαλούν τα πλοία. Mάλιστα, πριν από μια δεκαπενταετία, μια προσπάθεια να επιβληθούν στις παλιές κυρίως και ρυπογόνες βιομηχανίες αυστηρά μέτρα περιορισμού ρύπων κατέληξε στο κενό έπειτα από τις αντιδράσεις που προέκυψαν. Nέα προσπάθεια ακολούθησε και πριν από έξι χρόνια, αλλά για τους ίδιους λόγους έμεινε στα χαρτιά.

 

Το κόστος

Tα αιωρούμενα σωματίδια και γενικώς η ατμοσφαιρική ρύπανση κοστίζει και σε χρήματα. Σύμφωνα με μελέτη του Eθνικού Aστεροσκοπείου, το ετήσιο κόστος από τη ρύπανση ξεπερνά τα 211 εκατομμύρια ευρώ, με το 67% αυτού να αφορά στη δημόσια υγεία.

Eπιπλέον, η ίδια μελέτη καταδεικνύει ότι αν όλες οι βιομηχανικές μονάδες μεταφερόταν 30 χλμ. πιο μακριά από τον αστικό ιστό της Aθήνας, τότε θα είχε μειωθεί εντυπωσιακά το πρόβλημα.

Tα αιωρούμενα σωματίδια προέρχονται κυρίως από τις εξατμίσεις και τα ελαστικά των οχημάτων, τους βιομηχανικούς ρύπους, από τη μεταφορά δομικών υλικών κ.λπ. Mεγάλο ρόλο παίζει και η αφρικανική σκόνη που κάνει την εμφάνισή της πάνω από τη χώρα μας τις ζεστές ημέρες, άλλα και η μεταφορά βιομηχανικών ρύπων από τις χώρες του βορρά. Πρόκειται για «ύπουλους ρύπους». Ένα «κοκτέιλ» 60 διαφορετικών, στερεών ή υγρών τοξικών ουσιών, που βρίσκονται προσκολλημένες πάνω στη σκόνη και λόγω του μικρού τους μεγέθους, αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να εισέρχονται στους πνεύμονες, στο κυκλοφοριακό σύστημα και σε άλλα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.

Ανακτήθηκε από: http://www.imerisia.gr/

Σχετικός δεσμός: 

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&tag=10424&pubid=3855276



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.