Τα πρόσφατα περιστατικά με την παρακολούθηση των υπολογιστών Θιβετιανών εξορίστων και την παραβίαση του συστήματος ηλεκτροδότησης των ΗΠΑ, έφεραν ξανά στην επικαιρότητα το δίκοπο μαχαίρι που όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών επιζητούν και συνάμα τρέμουν: ο λόγος για την κυβερνοκατασκοπεία.

Οι καλύτεροι κατάσκοποι του 21ου αιώνα δεν χρειάζονται όπλα, σμόκιν και γκάτζετ σε στυλ Τζέημς Μποντ: αρκεί ένας φορητός υπολογιστής, μια γρήγορη σύνδεση στο Ίντερνετ, γνώσεις hacking και λίγη τύχη.

Η απειλή που συνιστούν οι κυβερνοκατάσκοποι θεωρείται – και είναι – μεγαλύτερη από οτιδήποτε εμφανίστηκε κατά τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, τη λεγόμενη «χρυσή εποχή» της κατασκοπείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, μέσα στους τελευταίους έξι μήνες οι δαπάνες για τις επισκευές ζημιών που έχουν προκληθεί από διαδικτυακές επιθέσεις ανήλθαν στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης, εν εξελίξει βρίσκεται μελέτη γύρω από τη βελτίωση των συστημάτων άμυνας ζωτικών συστημάτων της υποδομής των ΗΠΑ (χρηματιστήριο, συστήματα ύδρευσης και επικοινωνιών κλπ). Απώτερος σκοπός: η διαδικτυακή θωράκιση της χώρας.

Αλλά προς το παρόν οι επιτιθέμενοι φαίνεται πως έχουν το πλεονέκτημα: μέσα στο 2008 σημειώθηκαν 5.499 παραβιάσεις υπολογιστών της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (Homeland Security). Η αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη ήταν κατακόρυφη: 3.928 μέσα στο 2007 και 2.172 το 2006.

Κάποιες από αυτές τις επιθέσεις γίνονται από άτομα που ενεργούν αυτόνομα – όμως, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες, αυτό αλλάζει, καθώς έχει αρχίσει να αυξάνεται η συχνότητα των επιθέσεων που δείχνουν να έχουν την υποστήριξη «κρατικών οντοτήτων», όπως ανακοινώθηκε από εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η ανησυχία είναι διάχυτη: μέσα στο 2007, Ρώσοι χάκερ προκάλεσαν τρομερές καταστροφές σε δίκτυα υπολογιστών στην Εσθονία. Η αντίδραση του ΝΑΤΟ ήταν άμεση: δημιουργήθηκε κέντρο «κυβερνητικής άμυνας» στη χώρα, και καθιερώθηκαν ασκήσεις που είχαν να κάνουν με αντιμετώπιση επιθέσεων από χάκερ.

Πρωτοπόρος στον τομέα θεωρείται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας: Γερμανοί αναλυτές λένε πως εντοπίζουν εκατοντάδες επιθέσεις κάθε χρόνο, από τη δεκαετία του 1990 ακόμα. Η πιο πρόσφατη επίδειξη δύναμης ήταν όταν πριν λίγο καιρό Κινέζοι πράκτορες κατάφεραν να «μπουν» στα email του Δαλάι Λάμα, αποκτώντας πρόσβαση σε στοιχεία για επερχόμενες διαδηλώσεις, καθώς και για δίκτυα ακτιβιστών. Στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης, στάλθηκαν προειδοποιήσεις σε άτομα που είχαν κανονίσει συναντήσεις με το Θιβετιανό πνευματικό ηγέτη (τόσο αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων όσο και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων), ενώ έγιναν και συλλήψεις. Τελικός απολογισμός: 1.295 υπολογιστές παραβιασμένοι σε 103 χώρες.

Επάξιοι ανταγωνιστές των Κινέζων για την πρωτοκαθεδρία στο χώρο είναι και οι Ρώσοι: κατά τον πρόσφατο πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία, πολλές γεωργιανές ιστοσελίδες (κυρίως δημοσίων υπηρεσιών και εταιρειών) ανέφεραν επιθέσεις denial of service (πρόκληση υπέρμετρης κυκλοφορίας δεδομένων, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του site). Το Κρεμλίνο αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη, αλλά έρευνες που έγιναν από ανεξάρτητους φορείς έδειξαν πως οι επιθέσεις συνδέονταν με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Κατά τους Ρώσους και τους Κινέζους, βέβαια (που αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη στα άνωθεν περιστατικά) είναι οι Αμερικανοί: «είναι η κλασική περίπτωση του κλέφτη που φωνάζει ‘πιάστε τον κλέφτη’ ενώ προσπαθεί να διαφύγει» είπε ο Τσεν Ουενγκγουάνγκ, υποδιευθυντής του Πανεπιστημίου Τσινγκχουά του Πεκίνου. «Οι Αμερικανοί είναι αυτοί που κλέβουν τα περισσότερα μυστικά».

Η απάντηση των Αμερικανών; Όπως είπαν στελέχη της κυβέρνησης, παράλληλα με τη διαδικτυακή άμυνα των ΗΠΑ ετοιμάζεται και η διαδικτυακή επίθεση. Άλλωστε, όπως ξέρουν όλοι και δήλωσε ο πτέραρχος Κέβιν Τσίλτον, επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα: «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΡ



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.