Εάν η Κίνα είναι η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, η Ιαπωνία αντίθετα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στην υπογεννητικότητα. Τα στατιστικά δεδομένα μάλιστα προβλέπουν ότι μέσα στα επόμενα εκατό χρόνια ο πληθυσμός της θα μειωθεί στο 1/3, δηλαδή από 127 εκατομμύρια που είναι σήμερα θα μειωθεί στα 44 εκατομμύρια. Οι κυβερνήσεις πάντως δεν ανησυχούν γιατί απ’ ό,τι φαίνεται έχουν βρει τη λύση στο πρόβλημα: αντικαθιστούν τους ανθρώπους με ρομπότ!

 

Αυτό επισημαίνει σε ρεπορτάζ του ο Ιαπωνο-Αμερικανός δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παραγωγός Adam Yamaguchi, μέλος της βραβευμένης ομάδας «Vanguard» του Current TV, ανεξάρτητου καλωδιακού τηλεοπτικού δικτύου που ιδρύθηκε το 2005 από τον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, και εκπέμπει, μέχρι στιγμής, σε ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ιρλανδία και Ιταλία.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Yamaguchi, που προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες με τον καυστικό τίτλο «Ιαπωνία: έθνος από ρομπότ», τα τελευταία τριάντα χρόνια σημειώθηκε μια δραματική μείωση των γεννήσεων στην Ιαπωνία. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην επικράτηση κοινωνικών μοντέλων που ευνοούν και τελικά επιβάλλουν την επαγγελματική αποκατάσταση σε βάρος της οικογενειακής.

 

Η ταύτιση της ατομικής επιτυχίας με την εργασιακή επιτυχία, σε συνδυασμό με τη χειραφέτηση των γυναικών και ταυτόχρονα την εργασιακή απομόνωσή τους όταν αποφάσιζαν να αποκτήσουν παιδιά, καθώς και η γενικευμένη αβεβαιότητα για το μέλλον, έστρεψαν τους νέους και των δύο φύλων στην αποκλειστική αφοσίωση στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Αυτό με τη σειρά του ευνόησε την επιλογή της εργένικης ζωής και τη συστηματική αναβολή της όποιας προοπτικής ή επιθυμίας για γάμο και κυρίως για τεκνοποίηση.

 

Πέρα όμως από τα υποκειμενικά προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, η συρρίκνωση του ιαπωνικού πληθυσμού λόγω της υπερεργασίας δημιουργεί επιπλέον και ιδιαίτερα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως μείωση του εργατικού δυναμικού της χώρας και επαπειλούμενη κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων μιας κοινωνίας υπερηλίκων.

 

Για την αντιμετώπιση αυτών των σοβαρών προβλημάτων έγιναν προσπάθειες τόσο στον τομέα της ενίσχυσης των γεννήσεων, με την παροχή κινήτρων σε νέα ζευγάρια, όσο και στον τομέα της ενσωμάτωσης των οικονομικών μεταναστών. Οι προσπάθειες αυτές όμως δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και ίσως γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις στράφηκαν σε πιο «πρακτικές» λύσεις: αποφάσισαν να αυτοματοποιήσουν ακόμη και την ανθρώπινη παρουσία, αντικαθιστώντας τους ανθρώπους με ανδροειδή, μηχανικά πλάσματα φτιαγμένα κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους, δηλαδή με ανθρωπόμορφα ρομπότ. Και δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου, δεδομένης της υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας που διαθέτουν στον τομέα αυτό.

 

Ηδη υπάρχουν ρομπότ-καμαριέρες, ρομπότ-γραμματείς, ρομπότ-ρεσεψιονίστ, ρομπότ-συνοδοί και ρομπότ-δασκάλες, ενώ μελετάται η δημιουργία ακόμη και «ρομποτικών alter ego» για όσους επιθυμούν να βρίσκονται συγχρόνως σε πολλά ραντεβού. Από το στάδιο αυτό μέχρι την κατασκευή ρομπότ-παιδιών η απόσταση δεν είναι και τόσο μεγάλη.

Ανακτήθηκε από: http://www.enet.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.