Απρ 09
10
Κώφωση των δελφινιών από τα σόναρ
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 10 Απριλίου, 2009 | Γράψτε σχόλιο
Προσωρινή κώφωση μπορούν να προκαλέσουν στα δελφίνια τα στρατιωτικά σόναρ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας της Χαβάης, η οποία υποστηρίζει ότι τα επαναλαμβανόμενα «σφυρίγματα» των σόναρ προκαλούν προσωρινή απώλεια ακοής στα συμπαθή θηλαστικά.
Η διαπίστωση αυτή δεν είναι καινούργια, καθώς επί σειρά ετών το Αμερικανικό Ναυτικό θεωρούνταν ένοχο για ανάλογες παρενέργειες. Το 2002, είχε παραδεχτεί δημόσια ότι για τις φάλαινες που είχαν ξενερίσει ευθυνόταν ένα στρατιωτικό σόναρ, καθώς διαπιστώθηκε αιμορραγία στην περιοχή των αυτιών των νεκρών φαλαινών.
Σύμφωνα με τον Άραν Μούνεϊ και την ερευνητική του ομάδα, το σόναρ πρέπει να βρίσκεται κοντά στα δελφίνια για να τους προκαλέσει βλάβη, και ότι στη φύση τα ζώα απομακρύνονται συνήθως προτού γίνει η ζημιά.
Το Βρετανικό Ναυτικό αντιμετώπισε ανάλογες κατηγορίες πέρσι, καθώς θεωρήθηκε ότι τα σόναρ που χρησιμοποιεί ευθύνονται για το ξενέρισμα θαλάσσιων θηλαστικών. Με απόφασή του, ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις με τη χρήση σόναρ θα συνεχίζονται ανεμπόδιστες.
Μια λύση για την αντιμετώπιση της σημαντικής αυτής οικολογικής καταστροφής έχει προτείνει η εφημερίδα The Times, η οποία προτείνει την τοποθέτηση σόναρ με έλεγχο έντασης. Ο ήχος θα κλιμακώνεται σταδιακά ούτως ώστε να έχουν τα θαλάσσια θηλαστικά το χρόνο να απομακρύνονται από την επικίνδυνη πηγή.
Πηγή: New Scientist
Ανακτήθηκε από: http://www.naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.