Σε 576 εκδότες και 76.000 τίτλους βιβλίων, των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα διαθέτει ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Εργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ), έχουν πλέον πρόσβαση οι χρήστες του Διαδικτύου.

Οποιοι Ελληνες έχουν βιβλία που έχουν ψηφιοποιηθεί και διακινούνται στις ΗΠΑ, πρέπει να αποφασίσουν μέχρι τις 5 Μαΐου αν δέχονται τη συμφωνία της Google με Αμερικανούς εκδότες και συγγραφείς Οποιοι Ελληνες έχουν βιβλία που έχουν ψηφιοποιηθεί και διακινούνται στις ΗΠΑ, πρέπει να αποφασίσουν μέχρι τις 5 Μαΐου αν δέχονται τη συμφωνία της Google με Αμερικανούς εκδότες και συγγραφείς Το εν λόγω ηλεκτρονικό εργαλείο ονομάζεται Πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Αδειοδότησης (www.osdel.gr). Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΟΣΔΕΛ, Αρη Πετρόπουλο, έχει σκοπό «την προστασία και τη διαχείριση των δικαιωμάτων όλων εκείνων που έχουν υπογράψει Σύμβαση Ανάθεσης με τον Οργανισμό».

Η πρόσβαση δεν είναι δυνατή, πάντως, στο σύνολο των σελίδων του κάθε τίτλου, αλλά μόλις στο 10%. Κι αυτό, γιατί όπως μαθαίνουμε, οι εκδότες φοβούνται ότι εάν παραχωρήσουν το 100% των δικαιωμάτων στον Οργανισμό, θα χτυπηθούν κυρίως τα βιβλιοπωλεία, που παραμένουν στην Ελλάδα σχεδόν οι αποκλειστικοί χώροι πώλησης βιβλίων.

Ως βάση δεδομένων αξιοποιείται η «βιβλιονέτ» (www.biblionet.gr) για τίτλους που έχουν εκδοθεί από το 2000 ώς το 2007. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να παραλάβει το αδειοδοτούμενο περιεχόμενο σε φωτοτυπία ή σε ψηφιακή μορφή («σαρώνοντας» την τυπωμένη σελίδα, με ειδικό κωδικό εισόδου). Υπάρχει μια τρίτη δυνατότητα. Να «κατεβεί» ψηφιακά το περιεχόμενο, αρκεί να έχει παραδώσει ο εκδότης στον Οργανισμό το βιβλίο σ’ αυτή τη μορφή (μέχρι στιγμής έχει αναρτηθεί πιλοτικά η Βυζαντική Βιβλιοθήκη των εκδόσεων Κανάκη). Η Πλατφόρμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον ΟΣΔΕΛ (κατά 58%) και από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακός Πολιτισμός» (κατά 42%).

Αναφορικά με τη συμφωνία που έκανε η «Google» με την Ενωση Αμερικανών Εκδοτών (ΑΑΡ) και την Αμερικανική Εταιρεία Συγγραφέων (AG), ο ΟΣΔΕΛ δεν παίρνει θέση, καθώς δεν έχει αρμοδιότητα ούτε καταστατικά ούτε πρακτικά. Αρκείται να ενημερώνει τους ενδιαφερομένους στον ιστότοπο www.osdel.gr (τηλ.: 210-3626056 και fax.: 210-3644977).

Η προθεσμία που έχουν όλοι οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων βιβλίου σ’ όλο τον κόσμο να δηλώσουν εάν δέχονται να ενταχθούν ή όχι στη συμφωνία της «Google», λήγει στις 5 Μαΐου 2009. Επομένως, όποιος Ελληνας εκδότης ή συγγραφέας έχει έννομο συμφέρον -σε βιβλία, τα οποία έχουν ψηφιοποιηθεί και διακινούνται στις ΗΠΑ- και θέλει να προσβάλει τη συμφωνία, πρέπει να προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη ή να ζητήσει την αρχή της εξαίρεσης (opt-out) από τη μέχρι τώρα ψηφιοποίηση τίτλων από τη μεγάλη εταιρεία αναζήτησης.

Ανακτήθηκε από: http://www.enet.gr



Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Ιούλιος 2026
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.