ΜΙΑ ΓΕΦΥΡΑαπό πάγο, που εδώ και εκατοντάδες χρόνια συγκρατεί την παγοκρηπίδα Ουίλκινς στην Ανταρκτική, εμφάνισε το Σάββατο ρήγματα και μπορεί να προαναγγέλλει μια ταχεία αλλαγή στη μορφολογία της περιοχής λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη. «Είναι εντυπωσιακό πώς έσπασε ο πάγος. Πριν από δύο ημέρες ήταν άθικτος», δήλωσε ο Ντέιβιντ Βον της Βρετανικής Επισκόπησης της Ανταρκτικής, αναφερόμενος σε μια δορυφορική φωτογραφία της παγοκρηπίδας Ουίλικινς που τραβήχτηκε από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ΕSΑ). Η φωτογραφία δείχνει ότι η μήκους 40 χιλιομέτρων λωρίδα πάγου, που πιστεύεται ότι συγκρατεί την παγοκρηπίδα Ουίλκινς, έχει σπάσει στο στενότερο σημείο που έχει πλάτος περίπου 500 μέτρα, στα ανοικτά της χερσονήσου της Ανταρκτικής.

Κλιματική αλλαγή
Από το σπάσιμο του πάγου έχουν δημιουργηθεί πολλά τεράστια παγόβουνα με επίπεδη κορυφή. Αυτή η γέφυρα από πάγο είχε πλάτος σχεδόν 100 χλμ. το 1950 και η απώλειά της μπορεί να επιτρέψει στα θαλάσσια ρεύματα να παρασύρουν μεγάλο μέρος της παγοκρηπίδας Ουίλκινς.

«Πιστεύω ότι θα χάσουμε αρκετό πάγο, αλλά θα μείνει ποσότητα και στα νότια», δήλωσε ο Βον. Η παγοκρηπίδα Ουίλκινς έχει έκταση όση η Τζαμάικα.

Το περιστατικό αυξάνει τις ανησυχίες για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στο τμήμα αυτό της Ανταρκτικής. Τα τελευταία 50 χρόνια, η χερσόνησος της Ανταρκτικής είναι μία από τις περιοχές όπου η θερμοκρασία αυξάνεται περισσότερο στον πλανήτη. Πολλές από τις παγοκρηπίδες της έχουν υποχωρήσει στο διάστημα αυτό και έξι έχουν καταρρεύσει.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Ιούλιος 2026
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.