Όταν κάποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί το στρες γίνεται δυσλειτουργικός. Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ψυχολόγων, σε αρκετές περιπτώσεις στρέφεται κατά του ίδιου του του εαυτού. Ειδικοί προτείνουν έξυπνες λύσεις.

Οι πιο συχνές αιτίες που οδηγούν στο σαμποτάρισμα του εαυτού, με τη δημιουργία διανοητικού και συναισθηματικού στρες είναι.

Προσωπικότητα “Tύπου A”:

Πολυάριθμες έρευνες καταλήγουν ότι άτομα με τύπο προσωπικότητας Α έχουν, ανάμεσα σε άλλες, και τις εξής συμπεριφορές: τρέχουν και δε φτάνουν, είναι νευρικοί, επιθετικοί, ανυπόμονοι, στεναχωριούνται με την όποια καθυστέρηση και δε χαλαρώνουν.Αν αντιδράτε στη ζωή με αυτό τον τρόπο, πιθανότατα δημιουργείτε περίσσιο συναισθηματικό στρες στις σχέσεις σας λόγω της επιθετικότητας και της ανυπομονησίας σας. Επίσης, πιθανότατα σας διαφεύγουν απλές λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα διότι δεν προσέχετε μικρολεπτομέρειες, οπότε αυτά διογκώνονται.

Τι μπορεί να γίνει: Μάθετε να χαλαρώνετε μέσω διαφορετιών τεχνικών, όπως διαφραγματική αναπνοή, μυοχαλάρωση, ασκήσεις αντι-στρες. Διερευνήστε νέους τρόπους προσέγγισης των γύρω σας, αφήνοντάς τους ένα περιθώριο.

Αρνητικός Μονόλογος:

Ο εχθρός κρύβεται στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου σας!Ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε στον εαυτό μας μπορεί να είναι εχθρός ή σύμμαχος, κάτι που διαμορφώνεται ήδη από την παιδική ηλικία και μας ακολουθεί δια βίου, σαν φωτεινή ηλιαχτίδα ή μαύρο σύννεφο στο οπτικό μας πεδίο.Τα άτομα με αρνητικό μονόλογο τείνουν να βλέπουν γύρω τους προβλήματα, δυσκολίες, ασχήμια –παραλείποντας τα θετικά-, κακές προθέσεις στους άλλους –ενώ αυτές δεν υπάρχουν- ενώ ερμηνεύουν και τις πιθανώς θετικές καταστάσεις ως αρνητικές.Με αυτό τον τρόπο βρίσκονται σε μια κατάσταση υπερδιέγερσης και θέση μάχης, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο στρες ανάμεσα στη σκέψη και τη ζωή τους.

Τι μπορεί να γίνει:Ποτέ δεν είναι αργά για να μάθει κανείς θετικό εσωτερικό μονόλογο!Ένας απλός τρόπος είναι παρατηρώντας τη σκέψη του ή κρατώντας ημερολόγιο.Ακόμα, μπορεί κανείς να αντικαταστήσει τις αρνητικές σκέψεις με κάποιες, αν όχι θετικές, τουλάχιστον ουδέτερες.

Ελλιπείς Ικανότητες Επίλυσης Συγκρούσεων:

Πολλοί άνθρωποι αντιδρούν επιθετικά, εκεί που θα έφτανε λίγη αυτοπεποίθηση!Άλλοι, δέχονται το κάθε τι παθητικά, ενώ μέσα τους ‘βράζουν στο ζουμί τους’.Άλλοι πάλι, υιοθετούν μια στάσης παθητικής επιθετικότητας, ενώ άλλοι γίνονται ‘χαλί’ να τους πατήσουν, χωρίς να το επιθυμούν.Κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι οι ελλιπείς ικανότητες επίλυσης συγκρούσεων.Μικρότερες ή μεγαλύτερες συγκρούσεις υπάρχουν καθημερινά, οπότε το σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς τον τρόπο χειρισμού τους, ώστε να μην προκαλούν περίσσιο στρες και παραπάνω προβλήματα.

Τι μπορεί να γίνει: Καλό είναι να ακονίσετε τις αντιληπτικές ικανότητές σας: μάθετε να ακούτε τον εαυτό σας αλλά και τους άλλους εμπλεκόμενους.Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μη θεωρείτε απαραίτητο να βρείτε άμεση λύση.Εξασκηθείτε σε τεχνικές διαπραγμάτευσης.

Απαισιοδοξία:

Αν συνήθως βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο, τότε μάλλον είστε απαισιόδοξο άτομο. Η απαισοδοξία είναι κάτι παραπάνω από αυτό: πρόκειται για στάση ζωής που σαμποτάρει την αυτοπεποίθηση και φέρνει λιγότερα θετικά και χαραές στην καθημερινότητα.Βλέποντας τα πράγματα στη χειρότερη εκδοχή τους και ερμηνεύοντας το κάθε τι αρνητικά, πιθανόν προσπερνάτε ευκαιρίες, λύσεις σε προβλήματα και δημιουργείτε περιττό στρες στον εαυτό σας.Πολλοί άνθρωποι είναι τόσο βαθιά απαισιόδοξοι που δεν το συνειδητοποιούν καν και είτε θεωρούν ότι δεν έχουν κανένα ζήτημα ή ακόμα πιστεύουν ότι είναι αισιόδοξοι!

Τι μπορεί να γίνει: Αντισταθμήστε κάθε απαισιόδοξη σκέψη με μια πιο αισιόδοξη.Όταν σας συμβεί κάτι καλό σταθείτε σε αυτό και αναλογιστείτε ποιες είναι οι δικές σας ποιότητες που οδήγησαν σε αυτό.Αντί να σκέφτεστε τι κακό πρόκειται να συμβεί, αναλογιστείτε εξίσου τι καλό μπορεί να προκύψει.

Βαρυφορτωμένο Πρόγραμμα:

Έχετε βαρυφορτωμένο πρόγραμμα που σας στρεσσάρει;Μήπως αναλαμβάνετε περισσότερες ευθύνες απ’ όσες μπορείτε να διαχειριστείτε και είστε υπερβολικά πρόθυμοι να διεκπεραιώσετε ό,τι σας ζητήσουν;Με αυτό τον τρόπο, είτε εμεπιδή είστε προσωπικότητα τύπου Α, είτε δε γνωρίζετε την τέχνη της οριοθέτησης, σαμποτάρετε τον εαυτό σας δημιουργώντας χρόνιο στρες.

Τι μπορεί να γίνει: Βάλτε προτεραιότητες, μάθετε να είστε λιγότερο συγκεντρωτικοί και αφήστε άλλους να αναλάβουν κάποιες εργασίες, μάθετε να λέτε όχι, να βάζετε όρια και αφήστε χώρο στην ατζέντα σας για δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν.

Η Λίζα  Βάρβογλη είναι Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος

Επιστημονική Συνεργάτις Πανεπιστημίου Harvard και Νοσοκομείου Αγία Σοφία, varvogli@otenet.gr

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.