Η λιναλοόλη, αρωματική ουσία που χρησιμοποιείται στα σαμπουάν, τις μαλακτικές κρέμες και τα σαπούνια, προκαλεί αλλεργικό έκζεμα με συχνότητα μεγαλύτερη απ’ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη η οποία παρουσιάστηκε στην Ακαδημία Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ.

Σουηδοί επιστήμονες υπέβαλαν σε εξετάσεις 3.000 ασθενείς για να διαπιστωθεί η αιτία που τους προκαλούσε αλλεργικό έκζεμα. Ανακάλυψαν ότι το 5-7% των ασθενών ήταν αλλεργικοί στην ουσία λιναλοόλη όταν αυτή έρχεται σε επαφή με τον αέρα και οξειδώνεται.

Χρησιμοποιείται ευρέως
“Θα έλεγα ότι περίπου το 2% του πληθυσμού της Σουηδίας είναι αλλεργικοί στην οξειδωμένη λιναλοόλη”, δήλωσε η δερματολόγος Γιοχάνα Μπράρεντ Κρίστενσον.  “Μπορεί το ποσοστό να μοιάζει μικρό, αλλά είναι ανησυχητικό γιατί η λιναλοόλη χρησιμοποιείται ευρέως ως αρωματική ουσία. Η λιναλοόλη βρίσκεται στο 60-80% των αρωματισμένων προϊόντων ατομικής υγιεινής και για τους αλλεργικούς μπορεί να είναι δύσκολο να την αποφύγουν”, πρόσθεσε.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι περίπου το 1% των ατόμων με έκζεμα ήταν
αλλεργικοί στην οξειδωμένη λιναλοόλη.

Τι είναι η λιναλοόλη
Η λιναλοόλη είναι μια φυσική αρωματική ουσία που υπάρχει στη λεβάντα, τη μέντα και σε άλλα φυτά. Οξειδώνεται κατά την επαφή της με το οξυγόνο και μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες. Οι βιομηχανίες στα προϊόντα τους εισάγουν και άλλες ουσίες που επιβραδύνουν τη διαδικασία της οξείδωσης.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι παρασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν στην ετικέτα εάν το προϊόν τους περιέχει λιναλοόλη.

Πώς να προφυλαχτούμε

Η  Κρίστενσον επισήμανε ότι ένας τρόπος για να περιοριστεί η έκθεση
στην οξειδωμένη λιναλοόλη είναι οι καταναλωτές να μην προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες σαπουνιού και αφρόλουτρων και να κλείνουν πάντα το καπάκι μετά τη χρήση.

 Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.