Ουέλντον Τζόνσον. Αποφεύγει την καφεΐνη και τα  αναψυκτικά για εβδομάδες πριν από κάποιον αγώνα.  Έτσι, πίνοντας έναν καφέ πριν από την κούρσα  βελτιώνει την επίδοσή του

Ο Ουέλντον Τζόνσον δοκίμασε για πρώτη φορά το 1998 την καφεΐνη ως ουσία για να βελτιώσει τις επιδόσεις του. Δεν έπινε καφέ, όμως είχε ακούσει πως με την καφεΐνη έτρεχε κανείς γρηγορότερα. Έτσι, πριν από μια κούρσα, μπήκε σε μια καφετέρια και ήπιε ένα φλιτζάνι καφέ. Για πρώτη φορά στη ζωή του, έτρεξε τα 10 χιλιόμετρα σε λιγότερα από 30 λεπτά.

«Θυμάμαι ότι πριν από την κούρσα ήμουν πραγματικά “τεντωμένος”», λέει. «Το σώμα μου έτρεμε». Από τότε ορκίζεται στην καφεΐνη! Ο κ. Τζόνσον, ιδρυτής της LetsRun. com, αποφεύγει την καφεΐνη ακόμη και των αναψυκτικών για λίγες εβδομάδες πριν συμμετάσχει σ΄ έναν αγώνα, καθώς θέλει να έχει την πλήρη επίδρασή της στον οργανισμό του. «Ένα φλιτζάνι καφέ ακριβώς μία ώρα πριν από τον αγώνα ήταν μέρος της ρουτίνας μου», εξηγεί.

Φαίνεται πως η καφεΐνη πραγματικά λειτουργεί. Και είναι νόμιμη, μία από τις λίγες ουσίες που βελτιώνουν την απόδοση και δεν είναι απαγορευμένες από την Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (WΑDΑ). Φυσιολόγοι μελέτησαν την επίδρασή της: Βοηθάει τους σπρίντερ; Τους μαραθωνοδρόμους; Τους ποδηλάτες; Τους κωπηλάτες; Τους κολυμβητές; Τους αθλητές που πρέπει να σταματούν και να ξεκινούν ξανά, όπως οι παίκτες του τένις; Οι απαντήσεις είναι σε όλα ναι.

Ήδη από το 1978 ερευνητές δημοσίευαν μελέτες για την καφεΐνη. «Υπάρχουν τόσα πολλά δεδομένα ότι βελτιώνει τις επιδόσεις, ώστε είναι απίστευτο να το αμφι σβητεί κάποιος», λέει ο δρ Μαρκ Ταρνοπόλσκι του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά.

Τα μόνα νέα ερωτήματα ήταν πώς επιδρά και πόσο λίγη καφεΐνη χρειάζεται για να υπάρξει επίδραση. Για πολλά χρόνια, οι ερευνητές πίστευαν ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίον μπορούσε κάποιος να γυμνάζεται εντατικότερα και για περισσότερο χρόνο αφού έπαιρνε καφεΐνη ήταν ότι η ουσία βοηθούσε τους μυς να χρησιμοποιήσουν το λίπος ως καύσιμο, μειώνοντας έτσι τη χρήση του γλυκογόνου που είναι αποθηκευμένο στους μυς και αυξάνοντας την αντοχή. Από την άλλη όμως, βοηθούσε και τους σπρίντερ, στους οποίους δεν τίθεται ζήτημα αντοχής.

Τώρα ο δρ Ταρνοπόλσκι και άλλοι αναφέρουν ότι η καφεΐνη αυξάνει την ισχύ των μυών απελευθερώνοντας ασβέστιο που είναι αποθηκευμένο στον μυ. Η δράση αυτή επιτρέπει στους αθλητές να συνεχίζουν να τρέχουν για περισσότερη ώρα ή να τρέξουν ταχύτερα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η καφεΐνη επηρεάζει επίσης το αίσθημα της κόπωσης στον εγκέφαλο, όταν αισθάνεσαι ότι είναι ώρα να σταματήσεις, δεν μπορείς να συνεχίσεις άλλο. Αυτός μπορεί να είναι ένας τρόπος με τον οποίον βελτιώνει την αντοχή, λέει ο δρ Ταρνοπόλσκι, σύμφωνα με τον οποίον η βελτίωση της επίδοσης σε ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηρίου μπορεί να είναι από 20% έως 25%. Όμως στον πραγματικό κόσμο η βελτίωση είναι κατά μέσον όρο 5%- και πάλι σημαντική αν θέλεις να πετύχεις τον καλύτερο χρόνο ή να κερδίσεις την κούρσα.

Τα οφέλη από την καφεΐνη

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα:

● ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ την ψυχική διάθεση, την ενεργητικότητα, την εγρήγορση και το αίσθημα ευεξίας (σε μέτριες ποσότητες, δηλ. 200 mg, που αντιστοιχούν σε δύο φλιτζάνια καφέ φίλτρου)

● ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ την πνευματική εγρήγορση και τον χρόνο αντίδρασης των οδηγών ● ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ την αντοχή και τις επιδόσεις, επειδή μειώνει την αντίληψη της κόπωσης, βοηθάει στην καύση λίπους και απελευθερώνει ασβέστιο αποθηκευμένο στους μυς ● ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον ● ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ να μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 2
Δύο κουτάκια Κόκα-Κόλα

ΟΣΟ για την ποσότητα, για χρόνια οι ερευνητές πίστευαν ότι χρειάζεται κανείς περίπου 5 με 6 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Ένας άνθρωπος 80 κιλών, για παράδειγμα, θα χρειαζόταν περίπου 400 mg καφεΐνης ή 570 γραμμάρια καφέ. Τώρα η Λουίζ Μπερκ, επικεφαλής του τμήματος αθλητικής διατροφής του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Αθλητισμού στην Καμπέρα, αναφέρει πως οι αθλητές επιτυγχάνουν την πλήρη επίδραση της ουσίας ακόμη και με 1 mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Αντί για 570 γρ. καφέ, ένας άνθρωπος 80 κιλών μπορεί να πιει 115 γρ. καφέ (λίγο περισσότερο από ένα φλιτζάνι) ή δύο κουτάκια Κόκα-Κόλα.

Από την άλλη, ο Τέρι Γκρέιαμ, πρόεδρος του Τμήματος Ανθρώπινης Υγείας και Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Γκελφ του Καναδά, βρήκε ότι με 9 mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, οι επιδόσεις των αθλητών χειροτερεύουν.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.