Την τρομακτική εμπειρία ενός μεγάλου σεισμού μπορούν να ζήσουν μαθητές, στο πλαίσιο μιας πρωτότυπης εκπαιδευτικής δραστηριότητας προσομοίωσης, που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου στο Σίγρι. Αυτή τη δυνατότητα παρείχαν μέχρι σήμερα μόνο τα μεγάλα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου!

Η σεισμική τράπεζα έχει διαστάσεις 12 τετραγωνικών μέτρων και στην επιφάνειά της δημιουργήθηκε ένα ειδικό περιβάλλον, που αποτελεί τμήμα μιας σχολικής αίθουσας με θρανία, βιβλιοθήκη, μεγάλη οθόνη προβολής κ.λπ.

Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης, που αφορά δονήσεις πραγματικών σεισμών, γίνεται με ειδικό μηχανισμό που ελέγχεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στη διάρκεια του «σεισμού» πέφτουν βιβλία από τις βιβλιοθήκες που βρίσκονται μέσα στην τάξη, ώστε οι συνθήκες που ζουν οι μαθητές να είναι όσο το δυνατό πιο πραγματικές.

Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Μανταμάδου έζησαν πρώτοι την εμπειρία. Χωρισμένοι σε ομάδες οκτώ ατόμων ένιωσαν επιλεγμένη, σεισμική δόνηση που έγινε στη Loma Pietra στην Καλιφόρνια με μέγεθος 6,9 Ρίχτερ. Ακολουθώντας τις οδηγίες των εκπαιδευτικών, έβαλαν τα χέρια τους πάνω από τα κεφάλια τους για να προστατευτούν και μπήκαν σε σειρά για να βγουν χωρίς πανικό από την αίθουσα.

«Οι μαθητές ήταν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία που έζησαν και μας έλεγαν ότι τώρα πια δεν φοβούνται τον σεισμό, γιατί ξέρουν τι θ’ αντιμετωπίσουν», λέει ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, Νίκος Ζούρος.

Επιλογή σεισμού

Υπάρχει δυνατότητα στην πορεία οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να ζήσουν «γνωστούς» μεγάλους σεισμούς, που έχουν συμβεί στο παρελθόν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, και μάλιστα να επιλέξουν και ποιον θέλουν να «βιώσουν».

«Στόχος του προγράμματος με θέμα “Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς”», εξηγεί ο κ. Ζούρος, «είναι η κατανόηση του φυσικού φαινομένου, η εξοικείωση με τις σεισμικές δονήσεις, η ενημέρωση για τον σεισμικό κίνδυνο καθώς και η ευαισθητοποίηση για τους φυσικούς κινδύνους και τον τρόπο αντίδρασης και προστασίας». *



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 30/03/2009

 

 




Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.