Μαρ 09
30
Στους δρόμους κυκλοφορεί το φθηνότερο αυτοκίνητο του κόσμου
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 30 Μαρτίου, 2009 | Γράψτε σχόλιο
Η οδήγηση του νέου Tata Nano, που θα αρχίσει να πωλείται τον ερχόμενο μήνα στην Ινδία, αποτελεί προσωπικό στοίχημα του ιδρυτή και ιδιοκτήτη της εταιρίας, Ρατάν Τάτα. Οι μηχανολόγοι σχεδίασαν έτσι ένα όχημα, που δεν διαθέτει καμία από τις ανέσεις, που όλοι θεωρούμε πλέον συνηθισμένες στα επιβατικά αυτοκίνητα.
Στο Tata δεν θα βρείτε έτσι θέση ποτηριού, ντουλαπάκι ή ρολόι στο καντράν. Η ταπετσαρία είναι γκρίζο βινύλιο και θα σας θυμίσει περισσότερο αστικό λεωφορείο.
Το αυτοκίνητο θα πουλιέται για το ποσόν των 2.050 δολαρίων ΗΠΑ, στο ένα τρίτο της τιμής του φθηνότερου αυτοκινήτου στην ινδική αγορά, του Suzuki Maruti 800.
Βασικό μέλημα της ομάδας σχεδιαστών υπήρξε από την αρχή ο περιορισμός του κόστους. «Το μυστικό του αυτοκινήτου είναι το βάρος του. Αν καταφέρεις να ελέγξεις το βάρος, όλα τα άλλα είναι απλά. Τα ελαφριά αυτοκίνητα χρειάζονται ελαφριά φρένα και ελαφρούς κινητήρες», λέει ο Βρετανός Μηχανολόγος της Tata Motors, Ντέιβιντ Χάντσον. Διατηρώντας το βάρος του οχήματος στα 600 κιλά, οι σχεδιαστές πέτυχαν να μειώσουν τις δαπάνες πρώτων υλών και αύξησαν σε πολύ καλά επίπεδα την ενεργειακή του αυτονομία.
Το καντράν του Tata Nano είναι λιτό και γκρίζο και διαθέτει μόνο ταχύμετρο, μετρητή χιλιομέτρων και δείκτη καυσίμων. Αν επιθυμείτε το «πολυτελές» μοντέλο, με κλιματισμό, πρέπει να είστε έτοιμοι να πληρώσετε 500 δολάρια επιπλέον.
Τα κινητά μέρη του Nano είναι όσο το δυνατόν λιγότερα. Το αυτοκίνητο διαθέτει έναν μοναδικό υαλοκαθαριστήρα, έναν πλευρικό καθρέφτη, ενώ τα μαξιλαράκια των καθισμάτων δεν ρυθμίζονται πάνω ή κάτω. Οι τροχοί δένονται με τρεις -αντί τέσσερις- βίδες, ενώ η παθητική ασφάλεια είναι ελλιπής, καθώς το Nano δεν διαθέτει αερόσακους ασφαλείας, που δεν είναι υποχρεωτικοί στην Ινδία. Το μικροσκοπικό πορτ-μπαγκάζ δεν ανοίγει απ’έξω και είναι προσβάσιμο μόνο από το πίσω κάθισμα, ενώ τέλος το κιβώτιο ταχυτήτων έχει τέσσερις ταχύτητες και μία όπισθεν.
Το εσωτερικό του Nano, όμως, είναι ευρύχωρο, παρότι το αυτοκίνητο έχει μήκος μόλις 3,1 μέτρων και πλάτος 1,5 μέτρο.
Οι σχεδιαστές του οχήματος τοποθέτησαν το δικύλινδρο αλουμινένιο κινητήρα των 624 κυβικών εκατοστών κάτω από τα πίσω καθίσματα, για να απελευθερώσουν περισσότερο χώρο στο εσωτερικό. Το Nano αναπτύσσει ανώτατη ταχύτητα 105 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ η κατανάλωσή του σε καύσιμο είναι εντυπωσιακά οικονομική, με 23,6 χιλιόμετρα το λίτρο. Η Tata Motors ανακοίνωσε ότι το Nano εκπέμπει 12% λιγότερο μονοξείδιο του άνθρακα από ότι τα δίκυκλα που κατασκευάζονται σήμερα από την ινδική βιομηχανία οχημάτων.
Την ίδια ώρα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την κατασκευή πληρέστερων και ακριβότερων μοντέλων, για εξαγωγή στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά. Το μοντέλο, με προορισμό τις ΗΠΑ, θα διαθέτει τρεις πόρτες και θα απευθύνεται στο νεανικό κοινό.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Αssociated Press

Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.