Μαρ 09
28
Λάμπες 45.000 ωρών!
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ | 28 Μαρτίου, 2009 | Γράψτε σχόλιο
Το τέλος των συμβατικών λαμπτήρων πλησιάζει! Μια νέα τεχνολογία, που ακούει στο όνομα φωτοεκπομπός δίοδος και είναι περισσότερο γνωστή ως LΕD, θα αντικαταστήσει σε λίγα χρόνια τις λάμπες στο σπίτι μας. Οι νέοι αυτοί λαμπτήρες θα είναι μέχρι και 80% πιο οικονομικοί από τους σημερινούς και θα ανεβαίνουμε στη σκάλα για να τους αλλάξουμε κάθε… 45.000 ώρες!
Όπως αναφέρει το περιοδικό «Τhe Εconomist», την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε νέους κανονισμούς που προβλέπουν την κατάργηση της χρήσης των παραδοσιακών λαμπτήρων μέχρι το 2012. Το ίδιο θα συμβεί στην Αμερική μέχρι το 2014, ενώ σε ορισμένες χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Ελβετία, οι συμβατικοί λαμπτήρες αποτελούν ήδη παρελθόν. Μάλιστα, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, οι λάμπες που σήμερα χρησιμοποιούμε για να βλέπουμε το βράδυ, δεν απέχουν και πολύ τεχνολογικά από μια αρχέγονη πρακτική που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος για τον ίδιο σκοπό. Τον φωτισμό δηλαδή μέσω της πυράκτωσης, δηλαδή της φωτιάς.
Εποχή Έντισον. Η μέθοδος αυτή, στην οποία κατέφευγε ο άνθρωπος επί χιλιάδες χρόνια, τελειοποιήθηκε μόλις το 1879, όταν ο Τόμας Έντισον δημιούργησε έναν πιο πρακτικό τρόπο φωτισμού με την τοποθέτηση ενός νήματος πυρακτώσεως σε ένα κέλυφος από γυαλί. Οι λάμπες που αγοράζουμε σήμερα από το σούπερ μάρκετ είναι απόγονοι του δημιουργήματος του Έντισον, που ναι μεν κοστίζουν πολύ λίγο, αλλά είναι ιδιαίτερα αναποτελεσματικές, καθώς μόνο το 5% της ενέργειας που χρησιμοποιούν μετατρέπεται σε φωτισμό, ενώ το υπόλοιπο χάνεται υπό μορφή θερμότητας. Επιπλέον, έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής που φθάνει περίπου τις 1.000 ώρες. Καθώς η εποχή των συμβατικών λαμπτήρων φθάνει στο τέλος της, το ερώτημα που απασχολεί τον κόσμο είναι τι είδους λάμπες θα χρησιμοποιούμε στο εξής. Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν πως η πιο πολλά υποσχόμενη τεχνολογία είναι η φωτοεκπομπός δίοδος (light emitting diodes), γνωστή ως LΕD. Οι λάμπες αυτού του τύπου αποτελούνται από δύο στρώματα ημιαγωγών (στρώματα τύπου Ρ-Ν), οι οποίοι, όταν παρέχεται ηλεκτρονική τάση κατά τη φορά της ορθής πόλωσης, εκπέμπουν φως στενού φάσματος στην ορατή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.
Το στοιχείο γάλλιο. Το χρώμα που παράγoυν οι λαμπτήρες LΕD εξαρτάται απόλυτα από τη χημική σύσταση του ημιαγωγού από τον οποίο είναι κατασκευασμένο. Οι κρύσταλλοι ημιαγώγιμου υλικού που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των LΕD έχουν ως κύρια βάση το στοιχείο γάλλιο (Ga) και με διάφορες άλλες προσμίξεις, όπως ο φωσφόρος, επιτυγχάνονται συγκεκριμένα χρώματα. Τα χρώματα που απέδιδαν τα πρώτης γενιάς LΕD΄s ήταν το κόκκινο, το κίτρινο και το πράσινο. Στη σημερινή εποχή, με την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών μεθόδων, είναι πλέον διαθέσιμοι τέτοιοι λαμπτήρες που παράγουν φως σε όλο σχεδόν το εύρος του ορατού φάσματος. Και ήδη έχει αρχίσει η διάθεσή τους στα σούπερ μάρκετ για οικιακή χρήση.
Υψηλού κόστους. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, αναφέρει το «Εconomist», υπόσχονται εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 80%, ενώ η διάρκεια ζωής τους μπορεί να φθάνει τις 45.000 ώρες, δηλαδή 45 φορές περισσότερο από έναν συμβατικό λαμπτήρα. Η τιμή τους είναι αρκετά τσουχτερή, καθώς στη Βρετανία κοστολογούνται ακόμη και περισσότερο από 50 ευρώ. Η τιμή αυτή βέβαια είναι απαγορευτική για τα περισσότερα νοικοκυριά. Όμως, καθώς μόνο το 1/4 της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τον φωτισμό αφορά την οικιακή χρήση, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι οργανισμοί στρέφονται σταδιακά στην τεχνολογία LΕD, ώστε να μειώσουν μακροπρόθεσμα τα λειτουργικά τους έξοδα. Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, αναπόφευκτα το κόστος θα μειωθεί.
Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έκαναν Άγγλοι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και συγκεκριμένα στο Κέντρο για το Νιτρίδιο του Γαλλίου. Το νιτρίδιο του γαλλίου είναι ένας ημιαγωγός που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την κατασκευή LΕD, καθώς προσφέρει πολύ πιο δυνατό φως. Τους συγκεκριμένους λαμπτήρες τους έχουμε χρησιμοποιήσει όλοι κάποια στιγμή. Είναι τα LΕD, τα οποία υπάρχουν και προσφέρουν φωτισμό τόσο στα φλας των φωτογραφικών μηχανών όσο και στα φώτα των ποδηλάτων ή στο εσωτερικό των αεροπλάνων. Όμως μέχρι στιγμής ήταν δύσκολη η εμπορική αξιοποίησή τους, λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής τους.
Η πολλά υποσχόμενη καινοτομία που παρουσίασαν οι Άγγλοι ειδικοί με επικεφαλής τον δρ. Κόλιν Χάμφρεϊ ήταν ότι κατάφεραν να κατασκευάσουν λαμπτήρες LΕD από το συγκεκριμένο υλικό με σημαντικά μειωμένο κόστος κατασκευής. Ο λόγος που το νιτρίδιο του γαλλίου ήταν τόσο ακριβό, οφειλόταν στο γεγονός ότι για να δημιουργηθεί ήταν απαραίτητη η χρήση πλακιδίων από ζαφείρι, κάτι που εκτόξευε το κόστος κατασκευής αρκετά ψηλά. Το ζαφείρι είναι ένα πολύ συμπαγές υλικό που για να επεξεργαστεί θα πρέπει πρώτα να θερμανθεί στους 1.000 βαθμούς Κελσίου και μετά να ψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Οι ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν το νιτρίδιο του γαλλίου πάνω σε πλακίδια από πυρίτιο, στοιχείο που είναι αρκετά φθηνότερο.
ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, μέχρι το 2014, οι συμβατικοί λαμπτήρες θα αποτελούν παρελθόν, ενώ έχουν ήδη καταργηθεί σε ορισμένες χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Ελβετία
Θέλουν να φωτίσουν την Αφρική!
Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατασκευή ημιαγωγών από φθηνό πυρίτιο θα καταστήσει στο άμεσο μέλλον πολύ ελκυστικούς τους λαμπτήρες LΕD. Σήμερα, το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού χρησιμοποιείται για τις ανάγκες φωτισμού. Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ εκτιμά ότι με την τεχνολογία LΕD το ποσοστό αυτό θα μειωθεί στο μισό μέχρι το 2025 και έτσι δεν θα παραστεί ανάγκη να κατασκευαστούν επιπλέον 130 σταθμοί ενέργειας.
Λέγεται, επίσης, ότι η εκτεταμένη χρήση αυτών των λαμπτήρων στο μέλλον θα βοηθήσει να επεκταθεί ο ηλεκτροφωτισμός σε περιοχές του κόσμου όπου δεν υπάρχει. Για παράδειγμα, μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία σκοπεύει να δημιουργήσει στην Αφρική μια μικρή ηλιακή μονάδα για την τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα λαμπτήρων LΕD, ώστε να μπορούν τα παιδιά να διαβάζουν το βράδυ τα μαθήματά τους χωρίς να χρησιμοποιούν, όπως σήμερα, κάποιο καντήλι ή λάμπες με κηροζίνη. Στην Αφρική υπάρχουν περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και η εταιρεία αυτή εκτιμά ότι πουλώντας λαμπτήρες LΕD με πολύ χαμηλή τιμή (κατώτερη των 15 ευρώ), θα φέρει το φως σε περιοχές που τώρα βρίσκονται στο σκοτάδι.
Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr

Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.