Εξαμελές το νέο πλήρωμα του I.S.S, με σκοπό την ενίσχυση του ερευνητικού έργου.

Λιγότερο άνετη, αλλά πιο αποδοτική από επιστημονικής πλευράς θα είναι η κατάσταση στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (I.S.S) από εδώ και πέρα, καθώς πλέον το πλήρωμα θα αποτελείται από έξι άτομα, αντί των τριών που ήταν μέχρι τώρα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις απαιτήσεις του ερευνητικού έργου που επιτελείται στο σταθμό, καθώς πλέον το τριμελές πλήρωμα θεωρείται ανεπαρκές.

Κατά τον Μάικλ Μπάρατ, μέλος του νέου πληρώματος: «Θα κάνει τα πράγματα πιο περίπλοκα, αλλά η βασική ιδέα είναι ότι χρειαζόμαστε έξι άτομα για να επανδρώνουν το σταθμό και να κάνουν ταυτόχρονα την απαιτούμενη επιστημονική δουλειά», προσθέτοντας πως τα νέα δεδομένα θα αλλάξουν εκ των πραγμάτων τις συνθήκες διαβίωσης στο σταθμό, φέρνοντάς τις πιο κοντά σε αυτές που θεωρείται πως θα ισχύουν στο μέλλον σε αποικίες στη Σελήνη και στον Άρη.

Στο πλήρωμα συμμετέχουν αστροναύτες από την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, καθώς και έναν Ούγγρο προγραμματιστή που θα παραμείνει για 13 ημέρες και θα αποτελέσει τον τελευταίο διαστημικό τουρίστα (τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον).

Η εκτόξευση του σκάφους Σογιούζ που θα μεταφέρει τα τελευταία μέλη του νέου πληρώματος θα γίνει σήμερα (Πέμπτη) από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ (Καζακστάν).

Το πρόγραμμα I.S.S (International Space Station) αποτελεί μια συλλογική πρωτοβουλία των διαστημικών υπηρεσιών των ΗΠΑ (NASA), της Ρωσίας (RKA), της Ιαπωνίας (JAXA), του Καναδά (CSA) και της ESA (European Space Agency), στην οποία συμμετέχουν δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Ένα βαθμό συμμετοχής έχει και η διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας (AEB), μέσω συμβολαίων με τη NASA, όπως και η Ιταλία, μέσω συνεργασίας με την ESA. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Κίνα, η οποία επιθυμεί να συνεργαστεί πιο στενά με τη Ρωσία.

Ο σταθμός βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά και μπορεί να γίνει ορατός με γυμνό μάτι. Βρίσκεται σε απόσταση 350 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης, ταξιδεύοντας σε μια ταχύτητα 27.700 χιλιομέτρων ανά ώρα, κάτι που συνεπάγεται 15,7 περιστροφές γύρω από τη Γη ανά ημέρα.

Λειτουργεί συνεχόμενα από τις 2 Νοεμβρίου 2000. Αρχικά η επάνδρωσή του γινόταν μόνο από Αμερικανούς και Ρώσους αστροναύτες, μέχρι το 2006, οπότε και το πρώτο μέλος άλλης διαστημικής υπηρεσίας (Τόμας Ράιτερ, της ESA) ανέβηκε στο σταθμό. Μέσα στα 8 χρόνια λειτουργίας του, ο ISS έχει φιλοξενήσει άτομα από 16 διαφορετικές χώρες, ενώ έχει αποτελέσει και ταξιδιωτικό προορισμό για τους έξι πρώτους διαστημικούς τουρίστες της ιστορίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΡ



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.