«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια κακιά μάγισσα, η Κερκίνη, που είχε νεκρώσει μια ολόκληρη λίμνη.

Οι κάτοικοι ζήτησαν τη βοήθεια της θεάς Δήμητρας, που έστειλε τον Ερωδιό. Το όμορφο πουλί των λιμνών εφάρμοσε ένα σχέδιο και μαζί με τα άλλα ζώα νίκησε το σκοτάδι και έφερε τη ζωή και τη χαρά στη λίμνη». Αυτός ο μύθος, τόσο συμβολικός και τόσο απλός, δεν υπάρχει σε κανένα βιβλίο.

Είναι ένα παραμύθι που έγραψε η 10χρονη Φωτεινή Δρασογλή, μαθήτρια της Δ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηράκλειας Σερρών, μιας κωμόπολης που απέχει δύο χιλιόμετρα από την Κερκίνη και απέσπασε -ανάμεσα σε 200 άλλους μύθους- το πρώτο βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Παραμυθιού που διοργάνωσαν ο Ομιλος Σερρών για την UNESCO και η «Πράξις» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας. Μετά το Μικρό Σπουργιτάκι (έτσι είχε ονομάσει το πρώτο της παραμύθι), η μικρή Φωτεινή άνοιξε περισσότερο τα φτερά της φαντασίας της πάνω από την Κερκίνη και έγραψε το πιο καθαρό μήνυμα:

«Ηθελα να δείξω για περιβαλλοντικούς λόγους το πώς είναι η λίμνη σήμερα και πώς θα γινόταν αν εμείς οι άνθρωποι της κάναμε κακό».

Προχθές, με την ευκαιρία της σχολικής γιορτής για την 25η Μαρτίου, η πρόεδρος του Ομίλου Σερρών για UNESCO κ. Καίτη Εμμανουηλίδου παρέδωσε στη μικρή «παραμυθού» το βραβείο της, μια φωτογραφική μηχανή. Αλλά όσο μεγάλη ήταν η χαρά της 10χρονης, άλλη τόση ήταν των συμμαθητών της, των δασκάλων και των γονιών που παρακολούθησαν την τελετή.

Παιδικό βιβλίο

Σύντομα το παραμύθι θα γίνει και παιδικό βιβλίο, ενώ το σχολείο διακρίνεται για δεύτερη φορά (η άλλη διάκριση αφορούσε εργασία για τα ανθρώπινα δικαιώματα). «Το μήνυμα», λέει ο διευθυντής του κ. Χρ. Κρυστάλης, «είναι ότι τα παιδιά μας χρειάζονται ελεύθερο χρόνο. Αυτό τους λείπει. Αν γίνεται να άφηναν και την τσάντα τους στο σχολείο…».

Γύρω τους η πραγματική ζωή, ο ερωδιός, οι νεροβούβαλοι, τα ψάρια και τα νούφαρα τούς προσφέρονται για πραγματικά μαθήματα. «Εκείνο που μου αρέσει περισσότερο στην Κερκίνη μας είναι τα ήσυχα νερά της», λέει η 10χρονη. «Και θέλω να είναι όμορφη, να την χαιρόμαστε όλοι».

Εκείνο που αρέσει περισσότερο στην Κερκίνη, λένε όσοι την ξέρουν καλά, είναι οι γυμνές (από χώμα) μεγάλες ρίζες των υδρόβιων δένδρων όταν τα νερά αποτραβιούνται το καλοκαίρι.

Αν και τα παραμύθια των παιδιών έχουν τέτοιες «ρίζες», όπως ο μύθος της Φωτεινούλας, τότε το κακό και το σκοτάδι δεν έχουν καμιά τύχη στην Κερκίνη…

 Ανακτήθηκε από: http://www.kathimerini.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Σεπτέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.