«Πισίνες» με αλμυρό νερό ενδέχεται να κρύβει κάτω από την επιφάνειά του ο πλανήτης Αρης, σύμφωνα με νέα εντυπωσιακά στοιχεία που αποστέλλει στη Γη το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα «Phoenix». Τα καινούργια δεδομένα, που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του 40ού Σεληνιακού και Πλανητικού Επιστημονικού Συνεδρίου (LPSC) που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Γούντλαντς του Τέξας, αναμένεται να ρίξουν φως στις συνθήκες που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη, επαναφέροντας στην επικαιρότητα το θέμα της ύπαρξης ζωής στο δεύτερο πιο κοντινό πλανήτη στη Γη μετά την Αφροδίτη. Αν ο Αρης έχει πισίνες με αλατισμένο νερό, μήπως κάποτε είχε και θάλασσες;
Εως σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι στον Αρη υπήρχαν ποσότητες νερού σε μορφή πάγου ή ατμού, πρώτον επειδή η θερμοκρασία παραμένει κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου ακόμα και το καλοκαίρι και δεύτερον λόγω της μικρής ατμοσφαιρικής πίεσης. Ωστόσο φωτογραφίες από το «Phoenix», τις οποίες αναλύουν εδώ και μήνες ειδικοί από το Εργαστήριο Προώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, δείχνουν κηλίδες νερού στους βραχίονες του διαστημικού οχήματος.Μάλιστα το μέγεθός τους φαίνεται να αυξάνεται ημέρα με την ημέρα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας του JPL, πρόκειται για σταγόνες αλμυρού νερού που μεγάλωσαν απορροφώντας εξατμισμένο νερό από την ατμόσφαιρα.

Βέβαια στο σημείο προσεδάφισης του «Phoenix» οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές για να υπάρχει καθαρό νερό σε υγρή μορφή, όμως –όπως εξηγούν οι επιστήμονες– το υπερχλωρικό άλας έχει την ικανότητα να διατηρεί το νερό σε υγρή μορφή ακόμη και σε θερμοκρασίες μικρότερες των 70 βαθμών Κελσίου υπό του μηδενός!

«Πραγματικά πιστεύω ότι αυτές οι πισίνες υπάρχουν. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία τα οποία πρέπει να διερευνήσουμε περαιτέρω για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας Μάικλ Χεχτ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η ανακάλυψη των σχηματισμών αυτών ενισχύει τις ομοιότητες του Αρη με τη Γη.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι τα υπερχλωρικά άλατα υπάρχουν στον Αρη σε μεγάλες συγκεντρώσεις, τότε θύλακες υγρού νερού μπορούν να είναι επίσης ευρέως διαδεδομένοι στην επιφάνεια του πλανήτη.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.e-tipos.com



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Σεπτέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.