Τα νέα στελέχη του μυκοβακτηριδίου που προκαλεί τη φυματίωση, η ανάπτυξη αντοχής σε θεραπευτικά σχήματα που ήταν στο παρελθόν αποτελεσματικά, η φτώχεια, οι κακές συνθήκες διαβίωσης και η αυξημένη μετανάστευση είναι οι κύριες αιτίες που οδήγησαν στη δραματική αύξηση της συχνότητας της φυματίωσης κατά την τελευταία δεκαετία, γεγονός που οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στην ανακήρυξη της φυματίωσης σε παγκόσμια προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.

Η GSK δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε νοσήματα που πλήττουν τις αναπτυσσόμενες χώρες και είναι η μοναδική εταιρεία στον κόσμο που αναπτύσσει φάρμακα και εμβόλια και για τις τρεις ασθένειες που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως προτεραιότητα: το AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία. Τα ερευνητικά εργαστήριά της στο Tres Cantos της Ισπανίας είναι αφιερωμένα στην έρευνα για την ελονοσία και τη φυματίωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία από το 2004 έχει ξεκινήσει κοινό ερευνητικό πρόγραμμα (Joint Research Programme) με τη Συμμαχία «Global Alliance for ΤΒ Drug Development» με στόχο τη βελτίωση της θεραπείας για τη φυματίωση. Η συνεργασία αυτή έχει οδηγήσει στο σχεδιασμό 5 διαφορετικών ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό την καταπολέμηση της φυματίωσης.

Τα δύο από αυτά τα προγράμματα μελετούν δύο νέες κατηγορίες καινοτόμων αντιβιοτικών που έχουν δείξει σε προκλινικές μελέτες αποτελεσματικότητα στη θεραπεία ανθεκτικών μορφών φυματίωσης και μάλιστα μέσω σχημάτων βραχύτερης διάρκειας. Αλλα ερευνητικά προγράμματα μελετούν την εξειδικευμένη αναστολή ενζύμων καίριας σημασίας για τον μεταβολισμό των μυκοβακτηριδίων, χωρίς να παραβλάπτονται οι λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Επιπλέον σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Stellenbosch της Ν. Αφρικής χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα προσδιορισμού βιοδεικτών που θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα άτομα εκείνα που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να απαντήσουν σε μια συγκεκριμένη θεραπεία. Τέλος, αναπτύσσει ένα εμβόλιο για την πρόληψη της φυματίωσης το οποίο βρίσκεται σε φάση ΙΙ κλινικών δοκιμών, μια και, όπως συμβαίνει με πολλές ασθένειες, η καλύτερη προσέγγιση για την καταπολέμησή τους είναι η πρόληψή τους μέσω του εμβολιασμού.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 24/03/2009Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

 • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

  Ιούνιος 2024
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Αρχεία

 • Ετικέτες

 • Αποποίηση ευθυνών

  Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.