Το Διαδίκτυο μεγαλώνει και τα γενέθλια του World Wide Web θυμίζουν ότι ξεπερνάει τις παιδικές αρρώστιες και αναπτύσσεται ραγδαία, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζονται νέα προβλήματα.

Τα εικοστά του γενέθλια γιορτάζει την Παρασκευή 13 Μαρτίου, το World Wide Web(www) και ένας εκ των ιδρυτών του παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στοιχεία σ’ αυτό το φαινόμενο που δεν του αρέσουν.

Τιμ Μπέρνερς-Λι

Η δημιουργία του παγκόσμιου ιστού(www) από τον ιδιοφυή προγραμματιστή, Τιμ Μπέρνερς-Λι και άλλους επιστήμονες στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Φυσικής(CERN) άνοιξε το δρόμο για την εκρηκτική διάδοση του Ίντερνετ, που άλλαξε την καθημερινότητά μας.

Ο Μπέρνερς-Λι και οι συνάδελφοί του από το CERN, όπως ο Ρόμπερτ Καγιό – ο οποίος κατασκεύασε το σύστημα προκειμένου να επιτρέψει σε χιλιάδες επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο να βρίσκονται σ’ επικοινωνία – μετέχουν την Παρασκευή στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο εργαστήριο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα για το Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο της Επιστήμης του Ιστού, ενός ακόμη δημιουργήματός του.

Χρονολόγιο του Διαδικτύου

Μάρτιο του 1989 O νεαρός Μπέρνερς-Λι έδωσε στον προϊστάμενό του στη Γενεύη ένα έγγραφο με τον τίτλο «Διαχείριση Πληροφορίας: μία πρόταση».

Σύμφωνα με το CERN, ο προϊστάμενος του χαρακτήρισε το έγγραφο «ασαφές, αλλά ενδιαφέρον» και στην συνέχεια του έδωσε το πράσινο φως για να το ερευνήσει.

«Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει αργά ή γρήγορα», δήλωσε ο πρώην μηχανικός δικτύου του Εργαστηρίου, Καγιό, ο οποίος ένωσε τις δυνάμεις του με τον Μπέρνερς-Λι.

Σχεδίασαν την παγκόσμια γλώσσα hypertext – που βρίσκεται πίσω από το http στις διευθύνσεις των ιστοσελίδων – και δημιούργησαν τον πρώτο πλοηγό – browser τον Οκτώβριο του 1990, ο οποίος είναι παρόμοιος με αυτούς που χρησιμοποιούμε σήμερα.

«Όλα εκείνα για τα οποία οι άνθρωποι μιλάνε σήμερα, blogs, κτλ, είναι αυτά που κάναμε κι εμείς το 1990, δεν υπάρχει διαφορά. Έτσι ξεκινήσαμε», δήλωσε τους δημοσιογράφους ο Καγιό.

Ρόμπερτ Καγιό

Η τεχνολογία www έγινε προσβάσιμη στο κοινό το 1991, όταν το CERN διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει την ανάπτυξή του. Δύο χρόνια αργότερα έλαβε την απόφαση-σταθμό για την ελευθερία έκφρασης στο Διαδικτυο να μην διεκδικήσει πνευματικά δικαιώματα.

Ο Καγιό διαπρέπει ακόμη και σήμερα σε προγράμματα όπως η Wikipedia, που επιτρέπει την ελεύθερη και ανοιχτή ανταλλαγή γνώσεων στο Διαδίκτυο. Παρόλα αυτά δεν πίστευε ποτέ, ότι οι μηχανές αναζήτησης θα έπαιζαν τον σημαντικό ρόλο, που παίζουν σήμερα.

«Μία μηχανή αναζήτησης είναι πολύ συγκεντρωτική…ενώ το Διαδίκτυο είναι απόλυτα αποκεντρωμένο, δεν θα μπορούσα ποτέ να προβλέψω τα πράγματα, τα οποία κάνει», ανέφερε ο Καγιό.

Ωστόσο, η εμπορική ανάπτυξη του Διαδικτύου συνεχίζει να αναστατώνει ορισμένους από τους ιδρυτές του.

«Υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία δεν συμπαθώ καθόλου, όπως το γεγονός ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ζουν από τις διαφημίσεις», υπογράμμισε ο Καγιό, ο οποίος προτιμά την ιδέα της άμεσης «μικρο-πληρωμής» στο προμηθευτές γνώσης. Εξάλλου προσέθεσε: «Και φυσικά είναι το μεγάλο πρόβλημα της ταυτότητας, η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο άτομο που συμβουλεύει και το άτομο που προσφέρει την σελίδα καθώς και η προστασία των παιδιών».

Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι, είναι σήμερα ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) στις ΗΠΑ και καθηγητής πανεπιστημίου στο πανεπιστήμιο Σάουθάμπτον της Βρετανίας, ενώ προεδρεύει του World Wide Web Consortium, που συντονίζει την ανάπτυξη του Διαδικτύου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.