Ανάμεσα στη δημιουργία μηχανών που υποκαθιστούν τα αισθητηριακά μας όργανα και την επινόηση ολοένα και πιο ισχυρών υπολογιστών, η μεταμοντέρνα τεχνολογία βρίσκεται στα πρόθυρα της δημιουργίας της «αληθοφανούς εικονικότητας»

Φανταστείτε ότι ταξιδεύετε στον χώρο και τον χρόνο χωρίς να σηκωθείτε ποτέ από την καρέκλα σας· ότι μπορείτε να ακούσετε τους ήχους και να έρθετε σε επαφή με τα πιο δυσπρόσιτα γήινα περιβάλλοντα και ταυτόχρονα ότι μπορείτε να μυρίσετε και να γευθείτε τους καρπούς τους. Το Towards Real Virtuality υπόσχεται να ικανοποιήσει τις πιο απίθανες επιθυμίες των χρηστών του.

Περί τίνος πρόκειται; Είναι ένα βρετανικό ερευνητικό πρόγραμμα που έχει θέσει στόχο του να προσφέρει την πιο πλήρη και ολοκληρωτική εμπειρία «καταβύθισης» στην εικονική πραγματικότητα. Πραγματικότητα που εμπλέκει ταυτόχρονα όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις. Για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου τεχνολογικού στόχου εργάζονται πυρετωδώς Βρετανοί επιστήμονες στα Πανεπιστήμια York και Warwick. Εχουν ετοιμάσει μάλιστα ένα «εικονικό κουκούλι», μια περίπλοκη υπολογιστική μηχανή ικανή να μεταδίδει στον χρήστη που βρίσκεται στο εσωτερικό της όλα τα τυπικά αισθητηριακά χαρακτηριστικά μιας πραγματικής εμπειρίας. Για πρώτη φορά στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας γίνεται εφικτή η ταυτόχρονη διέγερση και των πέντε ανθρώπινων αισθήσεων. Είναι μάλιστα τόσο ολοκληρωτική αυτή η πολυ-αισθητηριακή καταβύθιση, ώστε ο χρήστης δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει ότι η «πραγματικότητα» που βιώνει είναι εικονική! Ισως γι’ αυτό οι Βρετανοί ερευνητές χρησιμοποιούν για να περιγράψουν αυτή τη νέα τεχνολογία τον όρο «ρεαλιστική εικονικότητα» (Real Virtuality).

Η πρώτη δημόσια επίδειξη του «εικονικού κουκουλιού» έγινε στις 4 Μαρτίου στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Pioneers 09», που διοργανώθηκε από το Engineering and Physical Sciences Research Council και ήταν αφιερωμένη στις σημαντικότερες επιστημονικές καινοτομίες που σχετίζονται άμεσα με τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Μέχρι σήμερα τα περισσότερα προγράμματα εικονικής πραγματικότητας περιορίζονταν στην προσομοίωση μίας ή το πολύ δύο ανθρώπινων αισθήσεων, κυρίως της όρασης και της ακοής. Τώρα η «ρεαλιστική εικονικότητα» προσφέρει τη δυνατότητα μιας λιγότερο αποσπασματικής και πληρέστερης καταβύθισης στην ψηφιακή πραγματικότητα.

Μετά την πρώτη επίσημη παρουσίασή του, το Towards Real Virtuality αναμένεται να κάνει την είσοδό του και στην αγορά ως πολύτιμο εκπαιδευτικό ή ψυχαγωγικό εργαλείο. Βέβαια δεν είναι λίγοι εκείνοι που ασκούν δριμύτατη κριτική στη μαζική χρήση τέτοιων «ψευδαισθησιογόνων» τεχνολογιών που απομονώνουν πλήρως τον χρήστη από την πραγματικότητα. Ισως τέτοιου τύπου -ολοκληρωτικές και αλλοτριωτικές- ψηφιακές τεχνολογίες, και όχι οι νευροτεχνολογίες, να ανοίξουν το δρόμο για την υλοποίηση του εφιαλτικού σεναρίου του «Matrix».

 

Ανακτήθηκε από: http://www.enet.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.