Δεν συμφωνούν τα συμπεράσματα των επιστημονικών μελετών που διεξάγονται στη ζώνη ασφαλείας που εκκενώθηκε μετά την έκρηξη στο Τσέρνομπιλ και μέχρι σήμερα παραμένει ακατοίκητη από ανθρώπους.

Είκοσι χρόνια μετά την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ, η ραδιενέργεια που τότε διέρρευσε στο περιβάλλον, εξακολουθεί να καταστρέφει το περιβάλλον και να περιορίζει τον πληθυσμό ή να οδηγεί σε εξαφάνιση έντομα, αράχνες και μια σειρά ζωντανών οργανισμών στη γύρω περιοχή. 

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο βιολογικό περιοδικό Biology Letters, της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας και η οποία πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Τίμοθι Μουσό του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα των ΗΠΑ και τον δρα Αντερς Μόλερ του πανεπιστημίου Paris-Sud. Προηγούμενη έρευνα των ίδιων επιστημόνων είχε διαπιστώσει ότι στην περιοχή πέριξ του Τσέρνομπιλ παρατηρείται μείωση του αριθμού των πουλιών μέχρι σήμερα.

Όπως αναφέρει το BBC, η νέα μελέτη διαπίστωσε ισχυρές ενδείξεις ότι η μόλυνση από την ακτινοβολία έχει προκαλέσει μείωση στον αριθμό των μελισσών, πεταλούδων, ακριδών, αραχνών κ.ά. Η έρευνα, που διαρκεί εδώ και μια δεκαετία, επικεντρώθηκε στη ζώνη ασφαλείας που εκκενώθηκε μετά την έκρηξη και μέχρι σήμερα ουσιαστικά παραμένει ακατοίκητη από ανθρώπους.

Ορισμένοι άλλοι ερευνητές έχουν πάντως αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη ανθρωπίνων δραστηριοτήτων έχει ωφελήσει άλλους έμβιους οργανισμούς, που έχουν σταδιακά πολλαπλασιαστεί.

Ο δρ Σεργκέι Γκάστσακ, του Κέντρου Τσερνομπίλ στην Ουκρανία, απέρριψε τα συμπεράσματα της νέας έρευνας, λέγοντας ότι η δική του ερευνητική ομάδα, μελετώντας την ίδια χρονική περίοδο την κατάσταση, κατέληξε σε αντίθετα συμπεράσματα, διαπιστώνοντας ότι «η άγρια ζωή αφθονεί στην περιοχή». Όπως ανέφερε, «όλη η άγρια ζωή εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε υπό την επίδραση της ακτινοβολίας, συνεπώς εξελίχτηκαν σε αυτούς τους οργανισμούς μηχανισμοί αντίστασης και ανάκαμψης, ώστε να επιβιώσουν σε αυτές τις συνθήκες. Μετά το ατύχημα, η επίπτωση της ακτινοβολίας ξεπέρασε τις ικανότητες των οργανισμών, αλλά μετά από δέκα χρόνια η ακτινοβολία υποχώρησε κατά 100 έως 1.000 φορές».

Ο καθηγητής Μουσό ανταπάντησε ότι «η τελική ετυμηγορία εκκρεμεί αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των μεταλλαξιογόνων μολυντικών ουσιών στο περιβάλλον».

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Μάιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.