Εκείνο το κυριακάτικο δείλι μόνο η γνωστή καμαριέρα της TV δεν εκστασιάστηκε. Επανέλαβε τη γνωστή ατάκα: «Κύριο-Κύριο ήρθε το ελικόπτερο». H έκπληξη ήταν στην «προσταράτσωση». Και στο φορτίο. Μέχρι τότε ελικόπτερα ανεβοκατέβαιναν στις οροφές χρηματιστηρίων, για να σηκώσουν ράβδους χρυσού ή πακέτα € και $. Αϋλες μετοχές φορτωμένες σε αόρατα ελικόπτερα με ορατά αποτελέσματα. Η θαλαμηπόλος δεν ξαφνιάστηκε, επειδή ήταν το μοναδικό άτομο με κοινό νου πάνω στη γη. Και η μόνη που μετά την ανάληψη στους ουρανούς των χρηματαποστολών ανέμενε τη «Δευτέρα Παρουσία» στις χρηματαγορές. Ο ιός των χρηματιστηρίων τυφλώνει χρηματιστές, ποτέ όμως καμαριέρες. Αυτή η ίωση όμως φαίνεται ότι θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους απ’ ότι η ισπανική γρίπη. Οι κοινωνίες, συχνά, πέφτουν θύματα κάποιας πανδημίας. Πριν 200 χρόνια, όλοι οι άνθρωποι άρχισαν να καπνίζουν. Πριν 60, να παχαίνουν. Τώρα, όλοι μισούν τα τσιγάρα, τα λίπη και τις μετοχές. Καθώς προ 20ετίας, όλοι αποφάσισαν να γίνουν μέλη των χρηματιστηρίων.

Οι ιοί και οι ιδέες έχουν ανάγκη φορέων και συνθηκών για να εξαπλωθούν. Ατομα ευπαθή, σωματικά ή ηθικά, είναι ευπρόσβλητα. Νέοι ιοί και ιδέες προκύπτουν από μεταλλάξεις παλαιότερων. Αυτές έπονται πάντοτε φυσικών αλλαγών. Ο Δαρβινισμός δεν αναλύει μόνο τη βιολογική προσαρμογή των όντων. Χαρακτηρίζεται από την ίδια επεξηγηματική επάρκεια στη μετέλιξη των ιδεών. Πριν χιλιάδες χρόνια, ένας μετεωρίτης προκάλεσε μαζικούς θανάτους δεινοσαύρων στη Ν. Αμερική. Οι αρχές του 21ου αιώνα θα χαρακτηριστούν από θανάτους δεινοσαύρων στη Νέα Υόρκη. Ισως το πραγματικό όνομα της Wall Street να είναι Αρμαγεδδών.

 

Οι λαϊκοί ήρωες αποτελούν «προϊόντα» της εκάστοτε εποχής. Η ηθική τους ανάλογη του περιβάλλοντος που τους εκτρέφει. Περιβάλλον «εξωτερικό» και «εσωτερικό». Πρότυπο της πρώτης ομάδας ο Ρομπέν των Δασών αποσκοπεί στην ανακατανομή του πλούτου κατά το δοκούν. Γενναιόδωρος με τις γυναίκες και τους χωρικούς. Εκδικητικός με τους τσιφλικάδες. Οι της δεύτερης ομάδας ευνοούν εαυτούς, callgirls και ελάχιστα τους ταπεινούς. Ωστόσο, απέκτησαν κόσμια εμπορικά λογότυπα, όπως «golden boys» ή «con men» (καταχραστές εμπιστοσύνης). Ολοι χαρακτηρίζονται από αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας. Ολοι εκδικούνται συνθήκες. Οι της πρώτης ομάδας εμπειρίες κοινωνικές. Οι της δεύτερης ενδοοικογενειακές. Το μίσος κατά προσώπων και ιδεών είναι σύμπτωμα βαρύτατου ψυχικού τραυματισμού με δυσεπούλωτες πληγές. Η παιδική ψυχή οριοθετεί. Ο εγκέφαλος καλείται να φέρει σε πέρας αποστολές αδιαπραγμάτευτες θυσιών, ιδρώτα και αίματος. Μέτρο πάντων ο πιτσιρίκος των 2-4 ετών. Ο μέγας ινστρούχτορας. Οι con men μετοίκησαν από τα δάση στα παλάτια του καζινοκαπιταλισμού. Σύντομα θα ακολουθήσουν τη μοίρα του Ρομπέν. Αυτός απογυμνωμένος από τον κοινωνικό του μανδύα, όταν εκλείπουν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, ζει το μύθο του στα δάση του Σέργουντ.

 

Οι δεινόσαυροι των χρηματαγορών, θύματα της εκδικητικής βουλιμίας τους έγιναν κανίβαλοι. Το παιδικό μίσος είναι αθάνατο. Με ολοφάνερα συμπτώματα. Παραβιάσεις νόμων, έλλειψη αισθήματος ενοχής, αδιαφορία για την εξέλιξη των γεγονότων. Μόνος βασικός στόχος, η προσωπική τους ευδαιμονία.

 

Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική πρόοδος χωρίς αξιοκρατία. Το χάος στις κανιβαλικές κοινωνίες είναι το κόστος της συναισθηματικής αγραμματοσύνης. Το κλίμα των χρηματιστηρίων είναι ο αντικατοπτρισμός των ανθρώπων. Τα golden boys ή οι con men είναι απόφοιτοι κολεγίων, αλλά στερούνται ψυχικής παιδείας. Τα πανεπιστήμια εκπαιδεύουν εγκεφάλους. Η συναισθηματική παιδεία βιώνεται στην οικογένεια. Εκείνα τα 4-5 πρώτα χρόνια θεμελιώνουν την ωριμότητα ή την εκδικητική ανευθυνότητα.

 

Oλα τα προβλήματα, χρηματιστηριακά ή κοινωνικά, είναι σύνθετα. Αλλά εξίσου προβλεπόμενα. Τα χρηματιστήρια αναβιώνουν, όπως οι παχιές και ισχνές αγελάδες των Φαραώ. Ετεροχρονισμένα ως προς τις επταετίες. Το τραγικό είναι η έλλειψη πρόληψης στο γνωστό και ορατό κυκλικό μέλλον των αγορών. Ο,τι είναι προβλέψιμο είναι πάντοτε προλήψιμο.

 

Ολοι είμαστε θύματα της «αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας» των νέων. Η αντικοινωνική συμπεριφορά δεν είναι εγκληματική. Οι Φαραώ που κατασκεύασαν τις πυραμίδες των χρηματιστηρίων δεν σκότωσαν. Αν και πρόκειται να θανατώσουν συνταξιούχους, λόγω πείνας ή αδυναμίας αγοράς φαρμάκων. Στις Η.Π.Α. οι βετεράνοι της βιοπάλης εξασφάλιζαν μια δεύτερη σύνταξη από τα κέρδη των μετοχών που αγόραζαν στα χρόνια εργασίας τους. Η σύνταξη αυτή δεν ήταν κερδοσκοπικό κέρδος κεφαλαιούχων. Ηταν μετουσιωμένος ιδρώτας και αίμα. Ιερή Μετουσίωση, όπως η Θεία Κοινωνία.

 

Οι con men έχουν εμφανή χαρακτηριστικά. Ως ενήλικες έχουν γοητευτική εμφάνιση. Λεπτούς τρόπους και πειστική ομιλία. Είναι πολυμαθείς και πολύγλωσσοι. Η ψυχή πηγαίνοντας προς το δικό της αμαρτωλό πόλεμο γνωρίζει να αρματώνεται καταλλήλως. Επιφανειακά, η κοινωνική τους πορεία είναι άμεμπτη. Πρωτίστως δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης απαλλαγμένοι από το αυτομαστιγωτικό συναίσθημα άγχους και συστολής. Ενεργούν απαλλαγμένοι ζημιών. Οι ζημιογόνες χρήσεις αφορούν στους άλλους. Το μότο τους: «Κλείνω συμφωνία. Εισπράττω προμήθεια. Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Οι χαμένοι ας πρόσεχαν». «Ηλικία έχουν και αυτούς ερωτήστε». Η μόνη επιγραφή που πρέπει να αναρτάται στα χρηματιστήρια.

 

Ολα ήταν προβλέψιμα. Η ψυχή των con men εκφράζεται από την εφηβεία με παραβιάσεις των δικαιωμάτων των άλλων. Σκασιαρχεία, ψέματα, εκβιασμοί, χυδαία αντιπαλότητα με τους εκφραστές του νόμου. Oλα έχουν αποκρυφτεί από το βιογραφικό τους. Η ψυχή εκφράζεται με έργα μέχρι τέλους. Αδιάφοροι αν έχουν βλάψει και κλέψει, διοργανώνουν επί της τέφρας των άλλων πανηγύρεις. Θα θυμάστε ότι οι οικονομικοί σύμβουλοι των μεγάλων τραπεζών των Η.Π.Α. διοργάνωσαν πανάκριβα πάρτυ, για να γιορτάσουν τις επιτυχίες τους. Ολοκληρωμένη η κλινική εικόνα των con men, αφού εισέπραξαν και τις προμήθειες από τις τράπεζες που φαλίρισαν.

 

Γιατί κάποιος προτού τους χρήσει διευθυντές χρηματιστηρίων δεν ρώτησε τη γιαγιά τους πόσες φορές είχαν κλέψει το πορτοφόλι της ή τη μητέρα τους αν την είχαν χτυπήσει για τον ίδιο λόγο. Ψυχιατρικά είναι βέβαιο. Ωστόσο, οι con men είναι τραγικοί ήρωες με την αρχαία έννοια. Η συμπεριφορά τους δεν οφείλεται σε γονίδιο. Είναι αποτέλεσμα απεχθούς βιασμού της παιδικής ψυχής τους. Τόσο τραυματικός όσο και ο σωματικός. Εφαρμόζουν τη δική τους δικαιοσύνη με την έννοια της Παλαιάς Διαθήκης. Οφθαλμός αντί οφθαλμού. Οι επί δεκαετίες Τρωικοί πόλεμοι των γονέων τους τα μετουσίωσαν σε καταθλιπτικά αρφανά. Οι συμμαθητές τους δεν ανέχονταν τα καπρίτσια της κατάθλιψής τους. Και τα αγνοούσαν. Η μοναξιά είναι σαράκι. Αποτελεί υποκειμενικό συναίσθημα. Είμαι αποκομμένος από αυτούς που θα ήθελα να αγαπώ. Το μοναχικό παιδί μεγαλώνει με το όνειρο της εκδίκησης. Κατ’ αυτόν προσωπική δικαίωση. Στις Πυραμίδες κείτονται δολοφονημένοι Φαραώ και κατασκευαστές. Σύμβολα ανθρωποκτόνου δόξας. Για 10.000 χρόνια, οι άνθρωποι αδυνατούν να αποκρυπτογραφήσουν το δίδαγμά τους.

 

O Παλαιοκώστας, οι αντιεξουσιαστές των Εξαρχείων, τα golden boys του Χ.Α.A. συνεπιβάτες στο ελικόπτερο των Φαραώ; Και όμως ήταν…

Ανακτήθηκε από: http://www.ethnnos.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.