ΟΛΟ και πιο γκρίζος γίνεται ο ουρανός στα μάτια των κατοίκων του πλανήτη, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ειδικοί από 3.250 μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Αιτία αυτής της εξέλιξης είναι η σκόνη, η στάχτη και άλλα ρυπογόνα σωματίδια από τα οποία έχει γεμίσει η ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ορατότητα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Ευρώπη όπου η κατάσταση φαίνεται να έχει βελτιωθεί ελαφρώς τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό, γιατί στη Γηραιά Ήπειρο η βιομηχανοποίηση είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα και το 1973- όταν άρχισαν οι ειδικοί να συλλέγουν τα στοιχεία-, η ατμοσφαιρική ρύπανση βρισκόταν ήδη στο ανώτερό της επίπεδο, όπως αναφέρει στο περιοδικό «Science» ο καθηγητής Καϊκούν Βανγκ, επικεφαλής επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ.

Στα Ιμαλάια
Τη χειρότερη ρύπανση την τελευταία δεκαετία έχει γνωρίσει η Νοτιοανατολική Ασία, όπου ο ουρανός της Κίνας και της Ινδίας έχει καλυφθεί από ένα καφετί νέφος, το οποίο φαίνεται εμφανώς να ξεχωρίζει στις φωτογραφίες των δορυφόρων από τη λευκή λωρίδα των Ιμαλαΐων. «Στη Νότια Αμερική και την Αφρική- σημειώνει η επιστημονική ομάδα- το μούχρωμα στον ουρανό άρχισε να αυξάνεται από το 1985, ενώ στη Σιβηρία παρέμεινε σταθερό καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρατήρησης». Αυτό το «μαξιλάρι» ρυπογόνων σωματιδίων ανάμεσα στον ουρανό και τη Γη έχει μια διπλή συνέπεια στο κλίμα: από τη μια πλευρά, τα σωματίδια λειτουργούν ως ανάχωμα στις ακτίνες του ήλιου, μειώνοντας τη φωτεινότητα αλλά και τη θερμότητα που φτάνει στο έδαφος. Απορροφώντας την ακτινοβολία, όμως, θερμαίνονται, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εξάλλου, η παρουσία των σωματιδίων αλλοιώνει τη διαδικασία συμπύκνωσης του νερού και σχηματισμού των σύννεφων, διαταράσσοντας τον κύκλο βροχόπτωσης και χιονόπτωσης. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι περισσότερο από το 50% των ρυπογόνων σωματιδίων προέρχεται από την καύση του ξύλου και των γεωργικών υπολειμμάτων.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.