Ενας νυχοκόπτης, ένα κουτάλι και ένας λοστός είναι εξίσου αποτελεσματικά εργαλεία απόδρασης με ένα ελικόπτερο.

Οι «κινηματογραφικές αποδράσεις» είναι τόσο παλιές όσο το σωφρονιστικό σύστημα και εξάπτουν τη φαντασία του κοινού που συχνά φτάνει στο σημείο να μετατρέπει τους δραπέτες σε λαϊκούς ήρωες που νίκησαν το σύστημα.

Οι φυλακές του Αλκατράζ
Οι φυλακές του Αλκατράζ

 

Πολλές από τις αποδράσεις που έμειναν στην ιστορία ήταν μεγαλοφυείς αφού οι κρατούμενοι κατάφεραν να φέρουν σε πέρας πολύπλοκα σχέδια τα οποία υλοποίησαν, τις περισσότερες φορές, με τη χρήση υποτυπωδών μέσων.

Ο «εγκέφαλος» της «Μεγάλης Ληστείας του Τρένου» Ρόνι Μπιγκς σε ξένοιαστες στιγμές στη Βραζιλία
Ο «εγκέφαλος» της «Μεγάλης Ληστείας του Τρένου» Ρόνι Μπιγκς σε ξένοιαστες στιγμές στη Βραζιλία

 

Η απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι ήταν εντυπωσιακή αλλά δεν ήταν πρωτότυπη. Το 1999 μία Αυστραλή κατέλαβε ένα ελικόπτερο και υποχρέωσε τον πιλότο να πετάξει μέχρι τη φυλακή του Σίδνεϊ από όπου «παρέλαβαν» τον εραστή της.

 

Το «Εθνος» παρουσιάζει μερικές από τις αποδράσεις που έμειναν στην ιστορία.

 

ΑΓΓΛΙΑ
Ξέφυγαν και οι δύο «εγκέφαλοι» της μεγάλης ληστείας του τρένου

 

Οι πιο ιστορικές αποδράσεις στην Αγγλία είναι αυτές των δύο εγκεφάλων της «Μεγάλης Ληστείας του Τρένου» η οποία έγινε τον Αύγουστο του 1963 με λεία 2 εκατομμυρίων λιρών. Ο Ρόνι Μπιγκς απέδρασε έπειτα από 15 μήνες πηδώντας από έναν τοίχο ύψους 9 μέτρων στον οποίο ανέβηκε χρησιμοποιώντας μία σκάλα που του είχαν πετάξει οι συνεργοί του. Πήγε στο Παρίσι όπου έκανε πλαστική εγχείρηση για να αλλάξει την εμφάνισή του και, με πλαστά έγγραφα, διέφυγε πρώτα στην Αυστραλία και τελικά στη Βραζιλία γνωρίζοντας ότι η χώρα δεν είχε υπογράψει συμφωνίες έκδοσης με την Αγγλία. Στη Βραζιλία έκανε οικογένεια και έζησε μέχρι το 2001 όταν, σε ηλικία 71 ετών, αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του λόγω προβλημάτων υγείας. Συνελήφθη αμέσως και σήμερα βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας το υπόλοιπο της ποινής του.

 

Ο έτερος «εγκέφαλος», ο Τσάρλι Γουίλσον, απέδρασε το 1964 και κατέφυγε στον Καναδά με ψεύτικη ταυτότητα. Εζησε στο Μόντρεαλ ανενόχλητος για τρία χρόνια μέχρι την ημέρα που κάλεσε τον κουνιάδο του να τον επισκεφθεί. Οι αγγλικές αρχές τον παρακολούθησαν και τελικά συνέλαβαν τον Γουίλσον τον Φεβρουάριο του 1968.

 

ΚΑΖΑΝΟΒΑ
Τούνελ με έναν λοστό

 

Εκτός από μεγάλος καρδιοκατακτητής, ο Τζιάκομο Καζανόβα ήταν και εξπέρ στις αποδράσεις. Είχε συλληφθεί πολλές φορές με την κατηγορία της μοιχείας και πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα στη φυλακή της Βενετίας. Κατά τη διάρκεια μιας φυλάκισής του, γύρω στο 1750, ο Καζανόβα βρήκε έναν λοστό τον οποίο μετέτρεψε σε εργαλείο εκσκαφής. Οταν οι φρουροί τον μετέφεραν σε άλλο κελί ζήτησε από έναν κρατούμενο μοναχό να πάρει τον λοστό και να σκάψει ένα τούνελ που θα συνέδεε τα κελιά τους. Ο μοναχός έσκαψε αυτό το τούνελ και άλλο ένα το οποίο ξεκινούσε από το κελί του και έφτανε έξω από τη φυλακή. Το σχέδιο αποδείχτηκε πετυχημένο και οι δύο κρατούμενοι κατάφεραν να δραπετεύσουν από τη φυλακή.

 

ΤΖΟΝ ΝΤΙΛΙΝΓΚΕΡ
Με ψεύτικο πιστόλι

 

Ο διαβόητος μαφιόζος απέδρασε από τις πιο σκληρές φυλακές των ΗΠΑ όχι μόνο μία αλλά δύο φορές με τη βοήθεια συνεργών του. Η πρώτη απόδραση έγινε από φυλακή του Οχάιο και η δεύτερη, και πιο εντυπωσιακή, έγινε το 1934 από τη φυλακή Κράουν Πόιντ της Ιντιάνα. Η συγκεκριμένη φυλακή ήταν η πιο «ασφαλής» της εποχής στις ΗΠΑ και ο Ντίλινγκερ είχε γύρω του φρουρούς επί 24ώρου βάσεως.Αυτό που έκανε το πρωί της 3ης Μαρτίου ήταν να πάρει ένα ψεύτικο πιστόλι, το οποίο είχε φτιάξει από ξύλο και το είχε γυαλίσει για να μοιάζει με αληθινό, να το «κολλήσει» στην πλάτη ενός αστυνομικού και να φύγει σαν κύριος χρησιμοποιώντας τον ως ανθρώπινη ασπίδα.

 

ΑΛΚΑΤΡΑΖ
Εσκαβαν με… νυχοκόπτες

 

Οι φυλακές του Αλκατράζ κατασκευάστηκαν το 1932 με τέτοιον τρόπο ώστε οι αποδράσεις να είναι αδύνατες. Για τρεις δεκαετίες δεν είχε δραπετεύσει κανένας κρατούμενος, αλλά το 1962 έγινε η πιο διάσημη απόδραση στην ιστορία των ΗΠΑ.

 

Τρεις κρατούμενοι, ο Φρανκ Μόρις και οι αδελφοί Κλάρενς και Τζον Ανγκλιν, δούλευαν επί μήνες στο κελί τους και έφτιαξαν ένα τούνελ χρησιμοποιώντας νυχοκόπτες, κουτάλια και το μοτέρ ενός ανεμιστήρα από το οποίο έφτιαξαν ένα αυτοσχέδιο τρυπάνι. Κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το σύστημα εξαερισμού των φυλακών και, όταν βγήκαν από το κτίριο, επιβιβάστηκαν σε μία αυτοσχέδια βάρκα που έφτιαξαν από βαρέλια και αδιάβροχα.

 

Από το σημείο εκείνο τα ίχνη τους χάθηκαν για πάντα. Αλλοι πιστεύουν ότι οι τρεις δραπέτες έφτασαν σώοι στην ξηρά, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πνίγηκαν στα νερά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

 

ΜΠΙΛΙ ΧΕΪΣ
Το Εξπρές του Μεσονυχτίου

 

Ηταν ο άνθρωπος που απέδρασε από τις φυλακές της Τουρκίας και η ιστορία του ενέπνευσε την ταινία «Το Εξπρές του Μεσονυχτίου».

 

Ο Χέις, ο οποίος είχε καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών, δεν ακολούθησε κάποιο εμπνευσμένο σχέδιο, αλλά απέδρασε δέρνοντας τους φρουρούς και κλέβοντας ό,τι βρήκε μπροστά του. Αφού χτύπησε τους φρουρούς που βρίσκονταν στην πτέρυγά του, φόρεσε τα ρούχα του ενός και βγήκε έξω από τη φυλακή χωρίς να τον αντιληφθεί κανένας. Στη συνέχεια έκλεψε μία βάρκα και όταν έφτασε στην πρώτη πόλη έβαψε τα μαλλιά του μαύρα για να μην αναγνωρίζεται.

 

Οταν έφτασε κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα έπεσε στον Εβρο και κολύμπησε μέχρι να φτάσει στη χώρα μας. Ο Χέις έφυγε και από την Ελλάδα χωρίς να γίνει αντιληπτός χρησιμοποιώντας τα 2.000 δολάρια που του είχε στείλει ο πατέρας του και ήταν κρυμμένα σε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες.

 Ανακτήθηκε από: http://www.ethnos.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Σεπτέμβριος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.