Η τεχνολογία ασύρματης διασύνδεσης συσκευών Βluetooth κάνει θραύση και αξιοποιείται σε κάθε είδους συσκευές. Εκτός από την κινητή τηλεφωνία, όπου θεωρείται στάνταρ σε όλα τα νέα μοντέλα κινητών, συσκευές εικόνας και ήχου, ποντίκια και πληκτρολόγια, υπολογιστές, γυαλιά, ρολόγια χειρός, ακόμα και ρούχα, εξοπλίζονται με δέκτες Βluetooth. Το Βluetooth ως επί το πλείστον αξιοποιείται για τη μετάδοση ήχου, τόσο μονοφωνικού στις τηλεφωνικές κλήσεις όσο και στέρεο, σε συσκευές ήχου, όπως ακουστικά και ηχεία υψηλής πιστότητας. Παράλληλα όμως, επιτρέπει και την αρκετά γρήγορη μετάδοση αρχείων, με αποτέλεσμα όλη η νεολαία να ανταλλάσσει μικρά βίντεο, ringtones και τραγούδια από κινητό σε κινητό ασύρματα.

Στα ρούχα
Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η χρήση του Βluetooth σε αξεσουάρ που φοριούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γυαλιά που παρουσίασε πρόσφατα η Τrispecs στην έκθεση CΕS του Las Vegas, τα οποία πίσω από τον σκελετό τους κρύβουν έναν δέκτη Βluetooth, ο οποίος επιτρέπει το στριμάρισμα μουσικής από κινητό τηλέφωνο ή ΜΡ3 player. Παράλληλα, τα γυαλιά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως hands free για το κινητό τηλέφωνο.

Στην ίδια λογική κινείται και το μπουφάν της Αudex που έχουμε παρουσιάσει και παλιότερα. Σε συνεργασία με τη Μotorola, επιτρέπει σε συνθήκες μεγάλου κρύου να ακούει κανείς μουσική ή να απαντάει στο κινητό του, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει το παλτό του. Η ίδια εταιρεία προτείνει σκούφους και κράνη μηχανής ή σκι που μπορούν όλα να συνδεθούν στο σύστημα αυτό.

Στο αυτοκίνητο
Το Βluetooth επίσης χρησιμοποιείται πάρα πολύ στο αυτοκίνητο, είτε σε συστήματα hands free είτε σε ραδιο-CD, τα οποία μπορούν να συνδέονται και να επικοινωνούν ασύρματα με το κινητό τηλέφωνο. Μάλιστα, τα νεώτερα μοντέλα επιτρέπουν ακόμα και τη μεταφορά του τηλεφωνικού καταλόγου από το κινητό στο ραδιο-CD. Ακόμα πιο προχωρημένος πάντως είναι ένας κεντρικός καθρέφτης αυτοκινήτου, κινέζικης κατασκευής, ο οποίος ενσωματώνει δέκτη Βluetooth, μικρόφωνο, ηχεία και μια μικροσκοπική LCD οθόνη και μπορεί να αποτελέσει προέκταση του κινητού τηλεφώνου. Η συσκευή επιτρέπει τον hands free έλεγχο του κινητού, την προβολή της ταυτότητας του καλούντος στην οθόνη, αλλά και την ακρόαση μουσικής που είναι αποθηκευμένη στο κινητό τηλέφωνο ή σε άλλη συσκευή ήχου.

Στην πληροφορική
Στον χώρο των υπολογιστών, υπάρχουν μερικές από τις πλέον αγαπημένες Βluetooth συσκευές, καθώς η τεχνολογία επιτρέπει την εύκολη σύνδεση περιφερειακών σε υπολογιστές, χωρίς την ανάγκη καλωδίων, με μεγάλη σταθερότητα και αξιοπιστία. Στην αγορά κυκλοφορούν δεκάδες μοντέλα ποντικιών, πληκτρολογίων, ακόμα και εκτυπωτών. Το πλέον εντυπωσιακό πληκτρολόγιο πάντως πρέπει να είναι το Βluetooth Laser Virtual Κeyboard της i-Tech, το οποίο, εκτός από ασύρματο, είναι και εικονικό. Στην ουσία δηλαδή δεν υπάρχει κανένα πληκτρολόγιο και χρειάζεται μια επίπεδη επιφάνεια στην οποία προβάλλεται ένα κανονικό QWΕRTΥ πληκτρολόγιο που αναγνωρίζει τι γράφει κανείς χάρη σε ειδικούς οπτικούς αισθητήρες. Συνδέεται εύκολα σε κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές παλάμης και είναι όντως βγαλμένο από το μέλλον.

Τip

Βασικό πλεονέκτημα της ασύρματης τεχνολογίας Βluetooth είναι η σταθερότητα και η ταχύτητα των συνδέσεων, καθώς και η αρκετά ικανοποιητική εμβέλειά της που φθάνει τα 10 μέτρα.

 

 

 

 

 

 

 

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.