Με βάρος περίπου τέσσερα κιλά και καλύπτοντας επιφάνεια περίπου δύο τετραγωνικών μέτρων, το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος.

Οι ρόλοι του είναι πολλοί: συμβάλλει στην διατήρηση της σωματικής θερμοκρασίας, προλαμβάνει την αφυδάτωση, μας προστατεύει από επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τα βακτήρια, η σκόνη και η ηλιακή ακτινοβολία, και μας βοηθεί να αντιλαμβανόμαστε ό,τι μας περιβάλλει. Αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο της εμφάνισής μας αλλά, όπως συμβαίνει με όλα τα όργανα και συστήματα του οργανισμού, χρειάζεται συστηματική φροντίδα και προσοχή για να παραμένει υγιές και ελκυστικό.

Όπως εξηγούν ειδικοί της Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, ο καθαρισμός, η επαρκής ενυδάτωση και η υιοθέτηση καλών συνηθειών αποτελούν τα κλειδιά για τη σωστή φροντίδα του δέρματος.

Πλύσιμο του προσώπου

Όταν πλένετε το πρόσωπό σας, πρέπει να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό (το πολύ ζεστό ή παγωμένο νερό το ξεραίνει), απαλό σαπούνι χωρίς ερεθιστικές ουσίες (ιδίως εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα) και… τα δάκτυλά σας (και όχι κάποιο πανί που μπορεί να είναι σκληρό για το δέρμα). Μετά το τέλος του πλυσίματος, πρέπει να ξεβγάζετε καλά το δέρμα σας και να το στεγνώνετε με μία απαλή, βαμβακερή πετσέτα, χωρίς ωστόσο να το τρίβετε (να ακουμπάτε, απλώς, την πετσέτα στο πρόσωπό σας).

Αν είστε γυναίκα και βάφεστε, πρέπει πριν από το πλύσιμο να αφαιρέσετε το μέικ απ, χρησιμοποιώντας βαμβάκι και ενυδατική κρέμα ώστε να μην υποστεί βλάβες η ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια. Αν χρησιμοποιείτε αδιάβροχη μάσκαρα, θα χρειασθείτε ένα λιπαρό προϊόν, όπως η βαζελίνη, για να την αφαιρέσετε.

Γενικώς, συνιστάται πλύσιμο του προσώπου μία φορά το πρωί και μία το βράδυ, εκτός κι αν μεσολαβεί άσκηση ή κοπιώδης δραστηριότητα. Αν το δέρμα σας είναι πολύ ξηρό και εύκολα ερεθίζεται, πιθανώς αρκεί καλό πλύσιμο μία φορά την ημέρα. Αν, αντιθέτως, είναι λιπαρό ή επιρρεπές στα μαύρα στίγματα ή την ακμή, πρέπει να το πλένετε δύο φορές την ημέρα (κατά προτίμησιν με ειδικά για λιπαρό δέρμα προϊόντα) – εκτός κι αν κατοικείτε σε πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον, οπότε μπορεί να χρειάζεται πλύσιμο πιο συχνά.

Όσον αφορά την ενυδάτωση του προσώπου, το πόσο συχνά θα χρησιμοποιείτε υδατική κρέμα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, την ηλικία σας και το αν έχετε ειδικά προβλήματα, όπως ακμή. Αν έχετε λιπαρό δέρμα, μπορεί να μην χρειάζεστε ενυδάτωση, ενώ κι αν ακόμα σας είναι απαραίτητη πιθανώς αρκεί ένα ελαφρύ προϊόν με βάση έλαιο και νερό. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, προτιμήστε κάποιο που θα περιέχει καλή αναλογία ελαίων και νερού και καθόλου δυνατές χρωστικές, αρώματα ή άλλα πρόσθετα. Στη διάρκεια της ημέρας, να χρησιμοποιείτε υδατική κρέμα με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) από 15 και πάνω, ακόμα και τον χειμώνα ή όταν έχει συννεφιά.

Μπάνιο χωρίς ξηρότητα

Το μπάνιο επίσης είναι απαραίτητο – όχι μόνον για την σωστή φροντίδα του δέρματος, αλλά και για καλή υγιεινή. Επειδή, όμως, με το μπάνιο αφαιρείται το φυσικό λίπος από το δέρμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα και ερεθισμό, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

* Να κάνετε μπάνιο μία φορά την ημέρα. Γενικά είναι αρκετό για καλή υγιεινή – εκτός κι αν έχει κανείς πολύ λιπαρό δέρμα, γυμνάζεται ή ζει σε πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον, οπότε χρειάζεται μπάνιο δύο φορές την ημέρα. Αν, όμως, έχετε πολύ ξηρό δέρμα, ίσως είναι προτιμότερο να κάνετε μπάνιο μέρα παρά μέρα.

* Να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό και να ολοκληρώνετε σύντομα το μπάνιο σας. Το καυτό νερό και το παρατεταμένο μπάνιο αφαιρούν ακόμα περισσότερο λίπος από το δέρμα. Αν θέλετε να κάνετε αφρόλουτρο, φροντίστε η διάρκειά του να μην υπερβαίνει τα 15 λεπτά.

* Να χρησιμοποιείτε σαπούνια κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός σας. Να προτιμάτε τα ήπια σαπούνια, με πρόσθετο λίπος και λάδι (προστίθενται μετά την διαδικασία κατασκευής του σαπουνιού). Αν κάνετε αφρόλουτρο, να προσθέτετε λάδι στο νερό.

* Να ξεβγάζεστε καλά και να σκουπίζεστε απαλά, ακουμπώντας την πετσέτα στο δέρμα σας, χωρίς να το τρίβετε, ώστε να παραμένει κάποια υγρασία.

* Αμέσως μετά το στέγνωμα, να αλείφετε το δέρμα σας με μία υδατική κρέμα ή λάδι. Η κρέμα αυτή συμβάλλει στη διατήρηση της φυσικής υγρασίας του δέρματος, την οποία συχνά εξαντλούν το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής. Οι υδατικές κρέμες δρουν είτε «σφραγίζοντας» επιφανειακά το δέρμα, ώστε να μην διαφεύγει υγρασία, είτε απελευθερώνοντας με αργό ρυθμό νερό στο δέρμα. Φροντίστε, μόνο, να διαλέξετε μία που ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σας.

Το ξύρισμα

Το ξύρισμα αποτελεί τον πιο συχνό και φθηνό τρόπο απομάκρυνσης της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Εντούτοις, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, ιδίως όταν αυτό είναι λεπτό, ξηρό ή πολύ ευαίσθητο.

Αν ξυρίζεστε με ξυραφάκι, φροντίστε να είναι πάντοτε κοφτερό. Αν είστε άνδρας, να μαλακώνετε πάντοτε τα γένια σας πριν τα ξυρίσετε, ακουμπώντας στο πρόσωπό σας για λίγα δευτερόλεπτα ένα πανί ποτισμένο με ζεστό νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε άφθονη κρέμα ξυρίσματος, για να τα μαλακώσετε ακόμα περισσότερο. Να ξυρίζεστε περνώντας μία φορά το ξυράφι από το δέρμα σας, με φορά ίδια με αυτήν προς την οποία αναπτύσσονται οι τρίχες. Να αποφεύγετε να ξυρίζεστε «κόντρα», διότι μπορεί να προκαλέσετε ερεθισμό του δέρματος.

Αν είστε γυναίκα, να χρησιμοποιείτε μία κρέμα ή ένα υδατικό ζελ όταν ξυρίζετε τα πόδια σας, φροντίζοντας και εσείς να ξυρίζεστε προς την φορά που αναπτύσσονται οι τρίχες.

Αν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ξυριστική μηχανή, φροντίστε να την μετακινείτε απαλά πάνω στο δέρμα σας, διότι η πίεση επίσης μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Οι μηχανές αυτές είναι πιο αποδοτικές όταν χρησιμοποιούνται σε στεγνό, τεντωμένο, χωρίς ιδρώτα ή λίπος δέρμα. Αν ερεθιστεί το δέρμα σας, χρησιμοποιήστε μία λοσιόν χωρίς αλκοόλ (αιθυλική ή ισοπροπυλική), διότι τα προϊόντα με αλκοόλ μπορεί να προκαλούν αίσθημα δροσιάς λόγω της εξάτμισης του αλκοόλ από το δέρμα, αλλά δεν βοηθούν στ’ αλήθεια το ερεθισμένο δέρμα.

Αν, τέλος, κοπείτε την ώρα που ξυρίζεστε, χρησιμοποιήστε κάποιο ήπιο αντισηπτικό για να σταματήσει η αιμορραγία και να καταπραϋνθεί ο ερεθισμός.

Ο τρόπος ζωής

Για να είναι υγιές το δέρμα σας δεν πρέπει να το φροντίζετε μόνον εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά. Επειδή ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την εμφάνιση του δέρματος, οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο συνιστούν τα εξής:

* Να τρώτε υγιεινά. Ο οργανισμός χρειάζεται επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων για να διατηρεί υγιές το δέρμα. Να τρώτε άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και να πίνετε άφθονο νερό.

* Να γυμνάζεστε. Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται ο τόνος και το χρώμα του δέρματος.

* Να κοιμάστε καλά. Αν δεν κοιμάστε αρκετά ή η ποιότητα του ύπνου σας είναι κακή, θα φανεί στο πρόσωπό σας. Η έλλειψη ύπνου κάνει το πρόσωπο να δείχνει «πρησμένο», θαμπό και γκριζοκίτρινο.

* Μην καπνίζετε. Το κάπνισμα δεν αυξάνει απλώς τον κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών ασθενειών, αλλά προκαλεί πρόωρη γήρανση και ρυτίδωση του δέρματος στο πρόσωπο.

* Προστατευθείτε από τον ήλιο. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο δημιουργεί κηλίδες, σκληρύνσεις και ρυτίδες, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του δέρματος.

Ανακτήθηκε από: http://www.tanea.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.