Προϊόντα όπως τα netbooks και τεχνολογίες όπως τα δίκτυα οπτικών ινών και τα κινητά τηλέφωνα παρουσιάζουν σημάδια ανάπτυξης στο δυσμενές οικονομικό κλίμα, όπως αναφέρει η έκθεση της επιτροπής. Στη μελέτη με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας την Κρίση», οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών μείωσαν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες κατά 10 – 15%.

«Μαζί με τα πακέτα ενίσχυσης των κυβερνήσεων, η αγορά της ΤΠΕ θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στις υποδομές και τον σχεδιασμό νέων αποτελεσματικών υπηρεσιών, όπως τα δίκτυα επόμενης γενιάς», δήλωσε σχετικά ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ΔΕΤ), Χαμαντούν Τουρέ. Στελέχη της Ένωσης τονίζουν ότι η χρηματοδότηση θα επικεντρωθεί σε αξιόπιστα σχέδια, και ασφαλή επιχειρηματικά μοντέλα.

Το γεγονός αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει τις επενδύσεις σε δίκτυα επόμενης γενιάς, που συνδυάζουν φωνή, δεδομένα και υπηρεσίες ενημέρωσης σε ένα πακέτο, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις προοπτικές ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς. Θα μπορούσε επίσης να περιορίσει το ρόλο εκείνων που διοχετεύουν νέες ιδέες και που έχουν λειτουργήσει ως οδηγοί ανάπτυξης της υψηλής τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια.

Σε μια άλλη έκθεση σχετικά με την αγορά κινητής τηλεφωνίας, οι αναλυτές συμφωνούν ότι η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία δεν έχει μειωθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι αναλυτές Πολ Λι και Ντάνκαν Στιούαρτ της Deloitte εντόπισαν τέσσερις τάσεις στην κρίση. Οι πωλήσεις των netbooks – απλοποιημένοι και χαμηλού κόστους φορητοί υπολογιστές με δυνατότητα πρόσβασης στο Ίντερνετ θα μπορούσαν να φτάσουν τα 50 εκατομμύρια σε πωλήσεις παγκοσμίως το 2009, δείχνοντας ότι η φθηνή τιμή παίζει πάντοτε το δικό της ρόλο.

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών εφαρμόζουν προσφορές που συνδυάζουν κινητά τηλέφωνα τελευταίας γενιάς, τηλεοράσεις και άλλες συσκευές προκειμένου να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από περικοπές δαπανών από την πλευρά των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερες εταιρείες μοιράζονται υποδομές δικτύων, είτε αφορά οπτικές ίνες, ή κοινά δίκτυα υπολογιστών.

Αρνητικό στοιχείο θεωρείται επίσης η αποτυχία μεταφοράς της τηλεόρασης στα κινητά τηλέφωνα, εξαιτίας κυρίως του υψηλού κόστους της υπηρεσίας, κάνοντας τους αναλυτές να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η χρονική περίοδος δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Η οικονομική συγκυρία θα μπορούσε πάντως να επιταχύνει την τάση αντικατάστασης του σταθερού τηλεφώνου από τα κινητά, ειδικά στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα και καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα δύο, αναφέρει το κείμενο της έκθεσης της ΔΕΤ.

Τον Δεκέμβριο του 2008, ο αριθμός των κατόχων κινητών τηλεφώνων στον κόσμο ξεπέρασε τα τέσσερα δισεκατομμύρια, αυξημένος κατά 650 εκατομμύρια σε σχέση με το 2007, εξαιτίας κυρίως της ανάπτυξης που γνώρισε το μέσο στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πολλές κυβερνήσεις στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν περιλάβει τις δαπάνες σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές στον υφιστάμενο οικονομικό τους προϋπολογισμό, ενώ στην Ε.Ε. αυτές περιλαμβάνουν την κατασκευή δικτύων υψηλών ταχυτήτων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.