Στους διαδρόμους της κρατικής κλινικής στην Ουλάν Ουντέ πλανώνται μυρωδιές αποξηραμένων βοτάνων, δημιουργώντας ευχάριστη ατμόσφαιρα -σε αντίθεση με τα κλασικά νοσοκομεία. Τους τοίχους κοσμούν βουδιστικά μοτίβα, απεικονίσεις φυτών και ορυκτών -συστατικών των θιβετιανών παρασκευασμάτων. Το Κέντρο Ανατολικής Ιατρικής στη σιβηρική πολιτεία είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα, όπου η θεραπευτική αντιμετώπιση των πασχόντων είναι συνδυασμός θιβετιανής και δυτικής ιατρικής προσέγγισης.

.Η θιβετιανή ιατρική βασίζεται σε μια πληθώρα μιγμάτων από διάφορα φυτά. Η παραδοχή των θετικών της αποτελεσμάτων διευρύνεται συνεχώς, όμως αυτά δεν είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένα -κατά τα δυτικά πρότυπα. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες καταβάλλεται τώρα προσπάθεια να αλλάξει αυτό, με τη συνεργασία Ανατολής και Δύσης

Η συνεργασία αυτή είναι σκοπός ζωής των 130 ιατρών κι επιστημονικών συνεργατών, που συμμετείχαν προσφάτως και σε συνέδριο για τη θιβετιανή ιατρική στην Ακαδημία Επιστημών που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα της σιβηρικής δημοκρατίας της Μπουργατίας. Η έρευνα των ειδικών αποσκοπεί στην ευρύτερη αναγνώριση κι αποδοχή της θιβετιανής ιατρικής, όπως και στη σταδιακή ένταξή της στη «σχολή» της Δύσης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη οδός είναι μακρά -έστω κι αν η θιβετιανή ιατρική εφαρμόζεται επιτυχώς από αιώνες, επιστημονικώς βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα- κατά τα δυτικά δεδομένα.

Εκτός Θιβέτ, η θιβετιανή ιατρική εφαρμόζεται μόνον σε τρεις περιοχές του πλανήτη -Ινδία, Μογγολία και στη σιβηρική δημοκρατία της Μπουργατίας, όπου απέκτησε πρόσβαση με την εκεί επικράτηση του βουδισμού τον 18ο αιώνα. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ιατρικής προσέγγισης, που συγκαταλέγεται στις ολιστικές θεραπευτικές μεθόδους, συνίσταται μεταξύ άλλων στη διατήρηση της ισορροπίας και της αρμονίας σε ό,τι αποτελεί ολόκληρο τον άνθρωπο -όχι μόνον το σώμα-, των δυναμικών συνοχών κι αλληλεπιδράσεων. Η διαδικασία της ζωής είναι ένας «χορός των (πέντε) στοιχείων» κι αυτό ισχύει για ολόκληρο το σύμπαν. Αυτή η αντιμετώπιση, που βασίζεται σε ολόκληρο φιλοσοφικό οικοδόμημα, έρχεται σε έντονη σύγκρουση με τα δυτικά ιατρικά δεδομένα. Αυτά τα τελευταία προσανατολίζονται λιγότερο στην πρόληψη και τον εντοπισμό της «ρίζας του προβλήματος» και περισσότερο στην εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Οπως αναφέρει πρόσφατο αφιέρωμα της ελβετικής ημερησίας «Νόιε Τσίρχερ Τσάιτουνγκ» -στην ηλεκτρονική της έκδοση- σύμφωνα με τα θιβετιανά δεδομένα, η ισορροπία κάθε ατόμου καθορίζεται από τρεις παράγοντες -ενεργειακά στοιχεία- το tripa (χολή), το lung (άνεμος) και το peken (φλέγμα). Αυτά τα τρία βασικά στοιχεία αποτελούν τη βάση για την υγιή διαβίωση και καθένα τους ελέγχει ορισμένες λειτουργίες του ανθρώπου: η χολή τη χώνεψη, τη χροιά της επιδερμίδας και την ιδιοσυγκρασία / ο «άνεμος» την αναπνοή και την κίνηση και το φλέγμα την κινητικότητα των αρθρώσεων, την ελαστικότητα του δέρματος και τον ύπνο. Επίσης, κάθε στοιχείο από τα τρία αντιστοιχεί και σε στοιχεία της Φύσης κι αυτά με τη σειρά τους σε ορισμένα όργανά μας -η χολή στη φωτιά (καρδιά και λεπτό έντερο)/ ο «άνεμος» στον αέρα (ήπαρ και χοληδόχος κύστη) και το φλέγμα στο νερό και τη γη (σπλήνα, στομάχι, νεφροί και ουροδόχος κύστη).

Η διατάραξη των ενεργειακών αυτών στοιχείων καθιστά τον άνθρωπο επιρρεπή σε ασθένειες. Καθήκον του Θιβετιανού θεραπευτή είναι να επέμβει πριν κάποια ανισορροπία εξελιχθεί σε ασθένεια· η φυσιολογική ροή των ενεργειών αποκαθίσταται με τη συμβολή φυτικών παρασκευασμάτων, την αναπροσαρμογή του τρόπου ζωής και με κατάλληλη διατροφή.

Ψηλαφώντας τον ασθενή

Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο παρουσιάσει υψηλή αρτηριακή πίεση, ο θεράπων προσπαθεί παρακολουθώντας τους σφυγμούς του -ψηλαφώντας τους σε τρία σημεία και στους δύο βραχίονες- να διαπιστώσει για τι είδους διαταρραχή πρόκειται και ποιο όργανο ευθύνεται γι’ αυτήν. Η διάγνωση μέσω σφυγμών δεν είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένη, ωστόσο η θεραπευτική εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εξαιρετικά ακριβής. Οι τιμές υψηλής πίεσης μπορεί να δείξουν διαταρραχή σε καρδιά και νεφρούς.

Οι γνώσεις για τη θεραπευτική επίδραση αμέτρητων φυτών και τους συνδυασμούς τους σε πολυσύνθετα μίγματα αποτελούν τον πυρήνα της θιβετιανής ιατρικής, που περιλαμβάνει περισσότερες από 1.000 διαφορετικές συνταγές. Κάθε παρασκεύασμα περιλαμβάνει συστατικά που δρουν σε διαφορετικά επίπεδα του μεταβολισμού, ούτως ώστε μέσω αλληλεπίδρασης να ενισχύεται το δυναμικό του καθενός. Ετσι συχνά είναι αναγκαίες ελάχιστες ποσότητες των παρασκευασμάτων, τα οποία γενικώς είναι καλώς ανεκτά.

Μία από τις χώρες που ασχολούνται τελευταία με τον συνδυασμό θιβετιανής και δυτικής θεραπευτικής είναι η Ελβετία. Στην κεντροευρωπαϊκή χώρα φαρμακευτικά παρασκευάσματα βασισμένα σε παραδοσιακές θιβετιανές συνταγές παράγει η εταιρεία Padma AG. Τουλάχιστον δύο απ’ αυτά έχουν εγκριθεί κι από τον Ελβετικό Οργανισμό Φαρμάκων και διατίθενται σε μεγάλο τμήμα του ευρωπαϊκού χώρου. Πρόκειται για παρασκευάσματα για την αντιμετώπιση προβλημάτων χώνεψης και για τη νόσο PAVK -νόσος (στένωση) περιφερειακών αρτηριών, που πλήττει 20% των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών.

«Οι μελέτες είναι εξαιρετικά δαπανηρές, αφού είναι αναγκαία για τα δυτικά δεδομένα η εξέταση της επίδρασης κάθε διαφορετικού συνθετικού των θιβετιανών μιγμάτων ξεχωριστά», λέει ο υπεύθυνος των συνδυασμένων ερευνών της Padma, Χέρμπερτ Σβαμπλ. Ωστόσο, στην Ελβετία έχει βρεθεί τρόπος νομικής προσέγγισης -τα μίγματα θεωρούνται φάρμακα συμπληρωματικής ιατρικής, έτσι αρκεί η διαπίστωση της αποτελεσματικότητάς τους σε κλινικές εφαρμογές.

Τα παραγόμενα στην Ελβετία θιβετιανά φάρμακα είναι παρασκευασμένα κατά τρόπο ώστε η χρήση τους να συνάδει με την κλασική ιατρική, αφού κανείς ειδικός της θιβετιανής ιατρικής δεν την εξασκεί στη χώρα. Η μετάδοση των γνώσεων της θιβετιανής θεραπευτικής προχωρεί επίσης αργά, στους ρυθμούς της αναπτυσσόμενης επιστημονικής υποδομής στην Μπουργατία, αφού επί εποχής ΕΣΣΔ η εξάσκηση θιβετιανής θεραπευτικής απαγορευόταν.

Στο συνέδριο της Ουλάν Ουντέ το κλίμα νέων εκκινήσεων ήταν πολύ αισθητό, όπως κι η διάθεση για συνεργασία με Δυτικούς επιστήμονες. Και παρά τον περιορισμένο κύκλο των συμμετασχόντων, κάποιοι θεμέλιοι λίθοι ετέθησαν.

 

Ανακτήθηκε από: http://www.enet.gr



Θα πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να υποβάλλετε σχόλιο.

Αφήστε μια απάντηση

  • Ημερολόγιο καταχώρησης άρθρων

    Απρίλιος 2024
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930  
  • Αρχεία

  • Ετικέτες

  • Αποποίηση ευθυνών

    Οι πληροφορίες που παρατίθενται στο τρέχων blog προέρχονται από ψηφιακό υλικό που βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο του διαδικτύου.